Seks: ujutro za raspoloženje, a navečer protiv svih vrsta boli

Piše: Redakcija

Sigurno već znate da je, ako planirate trudnoću, najbolje vrijeme za seks s partnerom vrijeme ovulacije, obično na sredini ciklusa, između 11. i 21. dana.

No, postoji i najbolje vrijeme za seks da biste ostvarili neke druge seks-ciljeve. Naprimjer, ako želite vrhunski orgazam, dan kada je najveća vjerovatnost za to je dan uoči onoga kad trebate dobiti menstruaciju, tvrdi Laurie Watson, seksualna terapeutkinja i savjetnica.

Bez radnog pritiska

– Kad se akumulira krv, vaša maternica postaje teža, pa su kontrakcije tokom orgazma jače. Također, tkivo na ključnim dijelovima je puno osjetljivije jer zadržava više tekućine – pojašnjava Watsonova te dodaje:

– Čak i ako se osjećate nelagodno i mrzovoljno, upustite se u seks jer vas definitivno može oraspoložiti.

Ako želite da seks potraje dužje nego inače, najbolje je vrijeme za to između Božića i Nove godine. Tada ste i vi i partner neopterećeni poslom i zadacima iz ureda.

-Kad nema radnog pritiska i provodimo puno vremena s partnerom, vjerovatnije je da ćete sebi priuštiti luksuzni tretman, bez žurbe, odnosno seks koji traje i traje – smatra Terence Watts, psihoterapeut iz Velike Britanije, koji se specijalizirao za psihoseksualne probleme.

– Lagano građenje odnosa od ranog jutra je pravi ključ za uspjeh – kaže on te savjetuje:

– Počnite dan laganim koketiranjem s partnerom, šapnite mu nešto lijepo na uho i nastavite s puno dodira tokom doručka. Preskočite li ručak, nikome sigurno neće biti žao.

Kad nemate vremena, nastojte ga pronaći. Ubacite ljubav u raspored jedne od večeri tokom vikenda, s tim da možete zamoliti prijatelje ili rođake da djeca prespavaju kod njih. Pustite laganu muziku, lijepo poslužite večeru, makar i naručenu hranu ako niste stigli kuhati i posvetite se jedno drugom. Fokusirajte se na kvalitetu, a ne na kvantitetu, odnosno razmišljajte o tome koje sve situacije i prilike možete iskoristiti za uživanje – kaže Terence Watts.

Preumorni za seks? Zabavite se odmah ujutro

Muškarci se često probude s erekcijom, kaže Amy Levine, seksologinja iz New Yorka. Dakle, umjesto što čekate na to cijeli dan, navijte budilicu 15-ak minuta ranije pa uživajte u seksu “na brzaka”. Moguće je da ćete uživati puno više nego inače.

– Žene zbog puno obveza postaju sve umornije navečer, manje su spremne za seks i imat će više energije ujutro –  tvrdi Watson.
Svaki dan kao lijek protiv PMS-a

Orgazam uzrokuje kontrakcije maternice koje olakšavaju bol, a tijelo otpušta hormon oksitocin i neurotransmiter dopamin, što pomaže da se osjećate sretno i opušteno, ističe Levine. Najbolja terapija za probleme tijekom PMS-a bila bi svakodnevni seks.

Vježba će osloboditi uspavane strasti

Navalite na partnera nakon što ste se dobro oznojili. Ljudi koji vježbaju, čak i ako nisu izgubili masno tkivo ili dobili na snazi, postaju sigurni u svoje tijelo kao i oni s “pločicama”, pokazala je američka studija. Dakle, čak i ako vam trening ne pomogne da promijenite izgled tijela, vjerovatno ćete vjerovati da je tako. To poboljšanje samopouzdanja popravit će raspoloženje između plahti.

Probudite ga u 3 sata – neće se buniti

Što ste duže s partnerom, to je veća vjerovatnost da ćete se ograničiti na dobre stare uhodane poze. Da malo uzburkate situaciju, navijte koji put alarm u 3 sata i zagrlite zbunjenog partnera usred noći, preporučuje Levine. Sigurno se neće buniti.

Razigrajte rutinu i više uživajte u vrućim strastima po danu

Planirajte nezaboravnu večer u prirodi tokom vrućeg doba godine, jer će biti više prilike da se diskretno povučete u kutak dvorišta, kaže Levine. Biti na otvorenom znači da ste napustili poznatu zonu udobnosti pa je vjerovatnije da ćete biti spremni razmišljati izvan uobičajenih okvira ili poza.

– Osim toga sunce potiče proizvodnju serotonina, što poboljšava vaše raspoloženje, pa ćete više uživati – kaže Tammy Nelson, stručnjakinja za veze.

Izvor: 24sata.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti