The Frajle: Prijateljstvo, muzika i isti san

Piše: Redakcija

Nije moguće dati jednostavan odgovor na pitanje ko je glavni u bendu. Svaka od nas prednjači u nekom svom dijelu posla; neka u biznisu, neka u modi, a opet je glas svake od nas jednako zastupljen u muzici i stvaranju. Mi smo primjer prave demokratije

Četiri dame, Marija Mirković, Nataša Mihajlović, Jelena i Nevena Buča, članice grupe „The Frajle”, nalaze se na pragu izdavanja svog četvrtog albuma. Cijela priča počela je zahvaljujući obradama, kojima osvajaju publiku od 2009. godine. Svoju posebnost izražavaju kako kroz muziku, tako i kroz način odijevanja i prepoznatljiv stil, koji su ih izdvojili u masi ostalih izvođača na muzičkoj sceni. Svaki njihov nastup je mnogo više od spoja četiri vokala i dvije akustične gitare. Svojim neobičnim kostimima i numerama različitih žanrova koje izvode „The Frajle” često podsjećaju na kabaretsku družinu. Družina u pravom smislu te riječi i jesu. Za osam godina, koliko su zajedno, Mara, Nata, Jela i Nena pažnju publike plijene svojim talentom, prijateljstvom, neobičnošću i kvalitetom. Za naš magazin govore o muzičkom stvaralaštvu, kvalitetu regionalne muzičke ponude, ali nam otkrivaju i koliko su u privatnom životu frajle.

frajle3

Uskoro izlazi vaš novi album. Može li publika očekivati neku promjenu ili ostajete vjerne svom razigranom zvuku?

Frajla Jela: Nadamo se da ćemo uvijek imati prepoznatljiv zvuk, jer to svakako jeste naš lični pečat u muzici. S druge strane, i mi sazrijevamo muzički pa će vas neke nove pjesme sasvim sigurno iznenaditi. Ovog puta je, pored Voje Aralice, kao producent na albumu učestvovao i Nikša Bratoš. Ovaj dvojac je svakako u samom vrhu kada je riječ o Regionu i sigurne smo da će se to i čuti na našem četvrtom albumu.

Jednoglasno: Jedva čekamo reakcije publike.

Krajem prošle godine objavile ste i novi singl „Peperutka”, koji je, zapravo, duet s Magnificom. Otkud ideja za ovu saradnju?

Frajla Nena: Magnifico je kao autor sarađivao s nama i na prethodnom albumu pa je bilo logično da smo se muzički pronašli. Čuo je pjesmu, svidjela mu se, tako da smo samo nastavili saradnju.

Radile ste obrade hitova drugih izvođača. S kojim od njih biste voljele da uradite i duet?

Frajla Nata: S Čolom.

Kako biste okarakterizirale muziku u Regionu, kada je riječ o kvalitetu?

Frajla Mara: Muzika u našem regionu je zaista raznovrsna i može se reći da ima za svakog po nešto. Kad je rijueč o kvalitetu, i tu je situacija šarena. Nažalost, kvalitet više ne dominira, već naprotiv. U moru nekvalitetne muzike, kvalitet veoma teško dolazi do izražaja. Nas četiri se jako radujemo kada čujemo nešto novo i dobro. Iz tog razloga, pomno pratimo regionalnu muzičku scenu.

Sigurno je da mnogo ljudi sluša „The Frajle”, ali šta je to što vi privatno slušate?

Frajla Jela: Slušamo i domaću muziku, pogotovo nove albume naših kolega, ali i strane novitete.

Frajla Nata: Tokom vožnje najčešće slušamo radio, a u ovom trenutku nam se jako dopadaju novi albumi Amire Medunjanin i Aleksandre Radović.

Koliko muzička karijera utječe na vaš privatni život? U čemu ga je najviše promijenila?

Frajla Nena: Najveću promjenu donijela su česta putovanja i sada je neophodna besprijekorna organizacija usljed nedostatka slobodnog vremena. Zaista se trudimo da nađemo pravu mjeru i napravimo balans između poslovnog i privatnog.

Frajla Jela: Obišle smo mnoge gradove svijeta, održale s velikim uspjehom koncerte o kojima smo sanjale oduvijek.

Vaše odjevne kombinacije na koncertima su veoma specifične. Koliko ste sklone takvom načinu odijevanja u privatnom životu, mimo scene?

Frajla Nata: Tako je, na koncertima nosimo scenske odjevne kombinacije, koje su malo ekstravagantnije. To su najčešće i večernje kombinacije, koje nisu baš ni prikladne za doručak u gradu.

Frajla Nena: Mimo scene svaka ima neki svoj stil, on zna da bude i neobičan, ali je svakako casual i prilagođen prilikama.

S obzirom na to da su vam kombinacije na sceni usklađene, ko brine o vašem izgledu i kako se dogovorite o tome šta ćete nositi?

Frajla Jela: Sarađujemo s dvije modne kuće. “P….S….Fashion”, koja je zadužena za medije i sve aktivnosti van scene, i “Cadieux”, koji nam šiju scenske kostime. Srđan Šveljo je stilist, a Norbert Horvat frizer. S timom se dogovaramo šta nosimo u narednom periodu.

frajle1
Riječ „frajla” znači damica. Koja od vas četiri je najveća frajla?

Frajla Mara: To bi bilo teško odrediti. Ipak smo mi četiri žene i svakoga dana je svaka od nas u manjoj ili većoj mjeri najveća frajla. Na kraju dana, mi smo ipak “Frajle”.

Šta mislite koliko su današnje djevojke frajle?

Frajla Jela: Vrijeme u kome živimo ne dozvoljava ženama da budu samo frajle, ako pod ovim podrazumijevamo damice.

Frajla Mara: Žene su danas prisutne i uspješne u biznisu, poznajemo i neke žene koje popravljaju automobile i mijenjaju gume bez problema. Ali, mi smo stava da su sve to dobre stvari.

Kako biste jedna drugu opisale u tri riječi?

Jednoglasno: Prijatelji, muzika, isti san. Četiri riječi, ali smo završile misao.

Koliko ste različiti karakteri?

Frajla Nena: Veoma. Kako vidite da različito izgledamo, u istoj mjeri su nam i karakteri različiti. To nam daje veliku prednost kad je riječ o idejama, inspiraciji i kreativnosti. Svaka od nas je svakodnevno bogatija za još tri različita ugla gledanja.

Koliko je u prijateljstvu između četiri žene potrebna tolerancija? U čemu najviše?

Frajla Jela: Tolerancija je neophodna u svemu. Zamislite da s bilo kim provodite vrijeme i van radnog vremena, u putovanjima, u hotelima, na raznim manifestacijama. Svijest o potrebama drugog je kod nas uvijek prisutna i tako uspijevamo da očuvamo “mir u kući”.

Ko je glavni u “The Frajlama”?

Frajla Nata: Nije moguće dati jednostavan odgovor na ovo pitanje. Svaka od nas prednjači u nekom svom dijelu posla – neka u biznisu, neka u modi, a opet je glas svake od nas jednako zastupljen u muzici i stvaranju.

Frajla Nena: Mi smo primjer prave demokratije.

Zbog čega između vas četiri najčešće dolazi do nesuglasica? Kako ih rješavate?

Frajla Mara: Poznajemo se dugo i znamo kojoj šta smeta. Najviše imamo “kreativnih rasprava”, npr. kako treba neka pjesma da zvuči. I dok je tako, znači da nam je stalo i da volimo ono što radimo. Rješavamo ove situacije kompromisom ili odluku donosi producent i menadžment tim.

O čemu međusobno najčešće pričate, kada nije riječ o muzici?

Frajla Nata: O ljubavi, životu, vremenu koje smo provele u druženju s drugim ljudima tokom boravka kod kuće.

Sastav ste koji odlično funkcionira od 2009. godine. Koliko se privatno, u slobodno vrijeme, družite?

Frajla Mara: Mnogo vremena provodimo na putu zajedno, pa nam je privatno vrijeme rezervisano za porodicu, prijatelje i sve ono što ne stižemo kada smo na turneji. Mi se sjajno družimo i zabavljamo generalno. I dok tako bude, bit ćemo na okupu.

Kakav momak mora da bude da bi se udvarao jednoj od “Frajli”?

Frajla Jela: Opet pričamo o četiri različita ukusa, ali smo sve četiri saglasne da je za uspješno udvaranje važno da momak bude džentlmen, duhovit, šarmantan i voljan da razumije i prati naše kilometre.

Osim vaše velike ljubavi, muzike, sve članice “Frajli” imaju i neku drugu profesiju. Je li vam je žao što su zvanja stečena na fakultetu djelimično zapostavljena zbog muzike?

Frajla Nena: Znanje uvijek nosite sa sobom i možete ga primijeniti! Pravnica (Frajla Mara), psiholog (Frajla Nena), ekolog (Frajla Jela) i profesorka francuskog (Frajla Nata) svoje znanje koriste u svakom trenutku, i to nam sve mnogo pomaže u poslu kojim se bavimo!

frajle2

Foto: Aleksandar GLIGORIĆ

Pročitajte još