PROLJETNI HIT JE LAGANI I SLASNI QUICHE

Piše: Redakcija

Naziv quiche je francuska verzija njemačkog kuchea, što označava kolač – a na što uveliko podsjeća njegov izgled.  Quiche je pečeni fil koji na okupu drži hrskavo prhko tijesto. Sadrži mješavinu izlupanih jaja, crème fraîche i komadiće kuhanog suhog mesa uz dodatak soli, bibera i muškatnog oraščića. Osnovna receptura vrlo brzo je promijenjena, a dodan je luk, sir, gljive, špinat, poriluk, masline i brojni drugi sastojci. Mi vam donosimo tri recepta za slasni quiche

 

POVRTNI QUICHE

quiche Lorraine

Sastojci:

  • 2 dl mlijeka
  • 1 dl jogurt
  • 2 jaja
  • 1 šoljica vrhnje kiselo
  • 1 dl ulja
  • 12 kašika pšeničnog brašna
  • 12 kašika kukuruznog brašna
  • 100 g graška
  • 100 g kukuruza
  • 2 mrkve
  • 2 krompira
  • prašak za pecivo
  • so, mješavina suhih začina i crvena paprika

Priprema:

  1. U slanoj vodi skuhajte grašak, krompir izrezan na kockice i mrkvu prerezanu na pola po dužini. Kada se skuha, procijedite i odvojite mrkvu sa strane. Umutite jedno jaje, ulje, mlijeko i jogurt u kompaktnu smjesu te posolite i dodajte mješavinu začina po ukusu.
  2. Dodajte skuhani krompir i grašak te sve dobro izmiješajte. U posebnoj posudi izmiješajte prašak za pecivo, pšenično i kukuruzno brašno, te postepeno uz lagano miješanje dodajite smjesu od jaja i povrća.
  3. Dobivenu smjesu podijelite na dva dijela te u jedan dio dodajte malo crvene paprike, a drugi dio izlijte u tepsiju i zapecite nekoliko minuta, na to zatim poredajte skuhanu mrkvu i zalijte ostatkom smjese. Sve pecite na 200 stepeni dok ne porumeni. Izmiješajte jedno jaje i vrhnje, po želji posolite i prelijte preko pečene prohe te pospite kukuruzom šećercem. Sve skupa zapecite još pet minuta na 225 stepeni.
    16

QUICHE S PARADAJZOM I TIKVICAMA 

Vegetarian homemade pie, Quiche with tomatoes, spinach and feta cheese

Sastojci:

  • 600 g glatkog brašna
  • voda
  • 600 g cheri paradajza
  • list bosiljka
  • 4 jaja
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 30 ml creme fraiche
  • 200 g topljivog sira
  • 1 tikvica
  • so, biber, kim

Priprema:

  1. Ugrijte rernu na 200 stepeni. Umijesite brašno, vodu i so, zatim oblikujte kuglu. Umotajte je u prozirnu foliju i ostavite sa strane.
  2. Pomiješajte jaja, vrhnje, crème fraîche, so, biber i kim, te ostavite sa strane.
  3. Razvaljajte tijesto i stavite u lim i pospite naribanim sirom. Preko stavite narezani paradajz, tikvice narezane na trakice, te fil od vrhnja. Zatim sve pospite bosiljkom i pecite 40 minuta.

 

QUICHE S ŠPINATOM

Delicious quiche on a napkin, food

Sastojci za tijesto:

  • 250 g brašna
  • 120 g putera
  • so
  • žumanjak
  • malo vode

Priprema:

  1. U posudu stavite 250 g brašna, 120 g putera narezanog na komadiće, so, žumanjak i malo vode. Zamijesite glatko tijesto prvo mikserom, a onda rukom. Zamotajte kuglu u foliju, te ostavite 30 minuta na hladnom. Premažite puterom dno metalnog kalupa.
  2. Tanko razvaljajte tijesto, njime obložite kalup i pritom napravite rub visok pet centimetara. Izbodite tijesto viljuškom i pecite 12 minuta. Nakon toga stavite fil i pecite još 35 minuta.

Sastojci za fil:

  • 300 g špinata
  • pola glavice crvenog luka
  • 220 g sira
  • 2 jaja
  • kiselo vrhnje
  • so, biber, peršun, vegeta

Priprema:

  1. Na vrućem ulju dinstajte luk dok ne požuti. Dodajte špinat, malo posolite i dinstajte nekoliko minuta. Iscijedite tekućinu iz špinata, kako se ne bi ovlažilo tijesto. Dodajte mu peršun, vegetu i biber.
  2. U ohlađeni špinat stavite dva umućena jaja, sir i vrhnje. Fil stavite na tijesto i pecite 35 minuta na 190 stepeni.

Pročitajte još