Poslastice s kokosom

Piše: Redakcija

Mnogo je domaćica koje kokos rado dodaju gotovo svakom kolaču koji pripremaju, jer im daje prefinjen okus. Ljubitelji kokosa sigurno su isprobali mnoge vrste kolača i deserata s ovom tropskom namirnicom, a ako se želite sami okušati u pripremi, donosimo vam tri odlična i jednostavna recepta

RAFFAELLO KUGLICE

Sweet pralines in the box as present,selective focus and blank space

Sastojci:

  • 150 ml vode
  • 120 g putera
  • 150 g šećera u prahu
  • 100 g kokosovog brašna
  • 200 g mlijeka u prahu
  • kesica badema ili lješnjaka
  • kokosovo brašno

Priprema:

Stavite vodu, puter i šećer u prahu da prokuha. Kuhajte 2-3 minute. U veću posudu stavite mlijeko u prahu i kokosovo brašno, pa prelijte prokuhalom smjesom.

Neka vas ne buni što je rijetka smjesa, zgusnut će se. Dobro izmiješajte i ostavite u frižider da stoji otprilike jedan sat. Oblikujte kuglice, pa u svaku utisnite lješnjak ili badem i uvaljajte u kokosovo brašno. Ostavite u frižider da odstoje prije serviranja.

KOKOS KOCKE 

Brazilian traditional dessert: sweet couscous (tapioca) pudding (cuscuz doce) with coconut on wooden board. Selective focus

Sastojci:

  • 6 bjelanjaka
  • 150 g šećera
  • 150 g kokosa
  • 100 g brašna
  • vrečica praška za pecivo
  • sok od jednog limuna

Fil:

  • 8 dl mlijeka
  • 5 kašika šećera
  • 6 žumanjaka
  • 2 vrečice pudinga od vanilije
  • 3 kašike brašna
  • 250 g margarina
  • 150 g šećera u prahu
  • 2dl mlijeka

Priprema:

Umutite šest bjelanjaka sa 150 g šećera, 100 g brašna, 150 g kokosa, jedan prašak za pecivo i sok od jednog limuna. Pecite na 180 stepeni 20-ak minuta. Kada je gotov, prelijte vruć biskvit vrućim mlijekom (2 dl).

Fil:

Osam dl mlijeka stavite u šerpu s tri kašike šećera (da provri), a šest žumanjaka umutite s dvije kašike šećera, tri kašike brašna i dva pudinga od vanilije te dodajte u provrelo mlijeko i miješajte dok se ne zgusne.

Skuhajte fil, pa kad se ohladi dodajte jedan umućen margarin sa 150 g šećera u prahu. Fil premažite preko kore, pa pospite kokosom. Kolač stavite u frižider na nekoliko sati da se stegne, pa sijecite na kocke.

KOKOS TORTA

Coconut Cake for a valentine's day decorated with coconut candies. Delicate pink tulips on background

Sastojci:

  • 10 jaja
  • 300 g šećera
  • kašika jakog sirćeta
  • 5 kašika brašna
  • 200 g kokosovog brašna
  • 200 g šećera u prahu
  • 1,5 dl mlijeka
  • kašika gustina
  • margarin
  • 2 kesice šlaga

PRIPREMA:

Umutite u čvrst snijeg 10 bjelanjaka, pa dodajte kašiku po kašiku, sav šećer i na kraju kašiku sirćeta. Pažljivo umiješajte dvije kašike brašna i 200 g kokosovog brašna i pecite u dobro podmazanom kalupu 30 minuta u rerni zagrijanoj na 150 stepeni.

Za fil umutite 10 žumanjaka i šećer u prahu. Dodajte 1,5 dl mlijeka, kašiku gustina i tri kašike brašna, pa kuhajte na pari dok ne dobijete gust krem. Ohladite i dodajte pjenasto umućen margarin. Filujte kore. Tortu ukrasite šlagom po želji.

Jeste li znali?

Whole and broken coconut with grated cocont flakes and coconut oil or butter.

Kokosov orah koristi se na razne načine, kao hrana i piće, dodatak jelima i kolačima, u kozmetici, ali i kao lijek. Kokos se lako vari, a bogat je brojnim vitaminima i mineralima, a jedan dio njegove hranljivosti leži u činjenici da sadrži masne kiseline koje se uspješno bore protiv raznih bolesti.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti