Mnogo je domaćica koje kokos rado dodaju gotovo svakom kolaču koji pripremaju, jer im daje prefinjen okus. Ljubitelji kokosa sigurno su isprobali mnoge vrste kolača i deserata s ovom tropskom namirnicom, a ako se želite sami okušati u pripremi, donosimo vam tri odlična i jednostavna recepta
RAFFAELLO KUGLICE
Sastojci:
- 150 ml vode
- 120 g putera
- 150 g šećera u prahu
- 100 g kokosovog brašna
- 200 g mlijeka u prahu
- kesica badema ili lješnjaka
- kokosovo brašno
Priprema:
Stavite vodu, puter i šećer u prahu da prokuha. Kuhajte 2-3 minute. U veću posudu stavite mlijeko u prahu i kokosovo brašno, pa prelijte prokuhalom smjesom.
Neka vas ne buni što je rijetka smjesa, zgusnut će se. Dobro izmiješajte i ostavite u frižider da stoji otprilike jedan sat. Oblikujte kuglice, pa u svaku utisnite lješnjak ili badem i uvaljajte u kokosovo brašno. Ostavite u frižider da odstoje prije serviranja.
KOKOS KOCKE
Sastojci:
- 6 bjelanjaka
- 150 g šećera
- 150 g kokosa
- 100 g brašna
- vrečica praška za pecivo
- sok od jednog limuna
Fil:
- 8 dl mlijeka
- 5 kašika šećera
- 6 žumanjaka
- 2 vrečice pudinga od vanilije
- 3 kašike brašna
- 250 g margarina
- 150 g šećera u prahu
- 2dl mlijeka
Priprema:
Umutite šest bjelanjaka sa 150 g šećera, 100 g brašna, 150 g kokosa, jedan prašak za pecivo i sok od jednog limuna. Pecite na 180 stepeni 20-ak minuta. Kada je gotov, prelijte vruć biskvit vrućim mlijekom (2 dl).
Fil:
Osam dl mlijeka stavite u šerpu s tri kašike šećera (da provri), a šest žumanjaka umutite s dvije kašike šećera, tri kašike brašna i dva pudinga od vanilije te dodajte u provrelo mlijeko i miješajte dok se ne zgusne.
Skuhajte fil, pa kad se ohladi dodajte jedan umućen margarin sa 150 g šećera u prahu. Fil premažite preko kore, pa pospite kokosom. Kolač stavite u frižider na nekoliko sati da se stegne, pa sijecite na kocke.
KOKOS TORTA
Sastojci:
- 10 jaja
- 300 g šećera
- kašika jakog sirćeta
- 5 kašika brašna
- 200 g kokosovog brašna
- 200 g šećera u prahu
- 1,5 dl mlijeka
- kašika gustina
- margarin
- 2 kesice šlaga
PRIPREMA:
Umutite u čvrst snijeg 10 bjelanjaka, pa dodajte kašiku po kašiku, sav šećer i na kraju kašiku sirćeta. Pažljivo umiješajte dvije kašike brašna i 200 g kokosovog brašna i pecite u dobro podmazanom kalupu 30 minuta u rerni zagrijanoj na 150 stepeni.
Za fil umutite 10 žumanjaka i šećer u prahu. Dodajte 1,5 dl mlijeka, kašiku gustina i tri kašike brašna, pa kuhajte na pari dok ne dobijete gust krem. Ohladite i dodajte pjenasto umućen margarin. Filujte kore. Tortu ukrasite šlagom po želji.
Jeste li znali?
Kokosov orah koristi se na razne načine, kao hrana i piće, dodatak jelima i kolačima, u kozmetici, ali i kao lijek. Kokos se lako vari, a bogat je brojnim vitaminima i mineralima, a jedan dio njegove hranljivosti leži u činjenici da sadrži masne kiseline koje se uspješno bore protiv raznih bolesti.