Nokia 3310: Kultni telefon naše mladosti

Piše: Redakcija

Prodaja Nokijinog ogranka za proizvodnju telefona Microsoftu pokazuje da čak i najveći padaju. Nokia je od 1998. do 2012. godine bila najveći proizvođač mobilnih telefona na svijetu, a proizvela je 13 od 20 najprodavanijih mobilnih telefona svih vremena.

U svojim godinama dominacije Nokia je proizvela čitav niz revolucionarnih uređaja, iz kojeg se posebno izdvaja legendarni 3310. Mobitel u obliku čokoladice na tržištu se pojavio 2000. godine, a postao je simbol za mobitele u danima dok još nisu postali “pametni”.

Osnovna boja bila mu je mornarsko plava sa srebrenom tastaturom. Imao je maleni monohromatski LCD ekran, rezolucije 84×84 piksela. Sadržavao je neke danas smiješne osnovne funkcije, poput predviđanja teksta T9, govornog biranja i četiri videoigre, od kojih je Snake II postala kultni klasik.

Neuništivost je od 3310 stvorila legendu i temu za bezbrojne memee na internetu. Mogao je biti bačen na velike udaljenosti, pregažen automobilom, udaran čekićem, upucan i zapaljen, a da ostane u funkciji.

Čitavu deceniju nakon njegovog izlaska na tržište, recenzenti su poredili njegovu izdržljivost sa novim i naprednim uređajima. Naravno, 3310 je gotovo uvijek pobjeđivao. Korisnici se mogu samo nadati da će iPhone i Android uređaji, sa svojim velikim i ranjivim staklenim ekranima, jednog dana biti izdržljivi poput 3310.
U periodu od 2000. do 2005. godine prodano je 126 miliona primjeraka 3310, što nije ni blizu najprodavanijeg Nokijinog uređaja, 1100 (250 miliona prodatih primjeraka), ali je dovoljno da ovaj mobitel uđe u legendu i postane simbol svega onoga za šta se Nokia zalagala kao brend.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti