Tri neodoljive torte sa sirom

Piše: Redakcija

Torta od sira, slavni američki klasik, sve je učestalija poslastica i na našim trpezama. Torte od sira lako ćete pripremiti, naročito jer većinu sastojaka već imate u frižideru. Torta se može mijenjati i prilagođavati prema ukusu, pa možete dodavati voće, čokoladu ili druge namaze. Mi vam donosimo recepte za cheesccake s Oreo keksom, kupinama i Nutellom

OREO CHEESECAKE

piece of cheesecake with chocolate cookies closeup. vertical
Sastojci:

Kora:
* 250 g oreo keksa
* 125 g putera

Krema:
* 125 g mladog sira
* 100 g krem sira
* 200 g putera
* 250 ml vrhnja za šlag
* 3 kašike šećera
* 1 limun
* 1 kesica želatina

Preljev:
* 1l mlijeka
* 12 kašika gustina
* 8 oreo keksa
* 6 kašika šećera

PRIPREMA:
1. Odvojite kremu od keksa pa ga sameljite i pomiješajte s otopljenim puterom. Stavite u tepsiju i ostavite u frižider. Otprilike 800 ml mlijeka stavite da prokuha, a 200 ml pomiješajte s gustinom, šećerom pa dodajte u prokuhano mlijeko. Ostavite da se ohladi pa dodajte 200 g putera.
2. Umutite šlag, pomiješajte mladi s krem sirom, tri kašike šećera, sokom od limuna i želatinom. Dodajte šlag u smjesu od sira i izlijte u kalup. Preljev podijelite na dva dijela: u jedan umutite kremu od oreo keksa i cijelih osam keksića, koje ste izrezali nožem, te dodajte preko šlag i ukrasite po želji.
3. Ostavite u frižideru preko noći.

 

CHEESECAKE S KUPINAMA

Forest Fruit Cheescake

Sastojci:
* 300 g keksa
* 150 g putera
* 4 jaja
* 5 kašika šećera
* 500 g krem sira
* 200 g milerama
* 200 g kupina
* 2 vanilin šećera

Priprema:
1. Keks sameljite u multipraktiku pa pomiješajte s otopljenim puterom. Utisnite u kalup za tortu, te ostavite u frižideru da se ohladi.
2. Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte sir sobne temperature i mileram. U rerni zagrijanoj na 180 stepeni pecite podlogu od keksa pet minuta.
3. Izvadite pa prelijte kremom od sira i pecite još 30 minuta. U šerpici kratko prokuhajte kupine i dodajte šećer.
4. Kuhajte dok se tekućina malo ne zgusne pa ostavite da se ohladi. Prelijte preko hladnog kolača, te ukrasite po želji.

NUTELLA CHEESCAKE

Chocolate cheesecake with mascarpone, chocolate biscuit and ganache

Sastojci:

* 300 g keksa
* 450 g krem sira
* 400 g nutelle
* 5 kašika putera
* 1/2 šolje šećera u prahu

Priprema:
1. Sameljite keks pa dodajte otopljeni puter i kašiku nutelle. Dobro promiješajte i stavite u kalup za tortu.
2. Krem sir sobne temperature umutite sa šećerom pa dodajte nutellu. Promiješajte i namažite preko podloge, te ukrasite po želji.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti