Debitantski brendovi u svijetu parfema

Piše: Redakcija

Iako su mnogi svoje ime dokazali u profesijama kojima su se do sada bavili, odlučili su se pozabaviti kreiranjem vlastitih mirisnih kolekcija. Najpoznatiji kreator cipela na svijetu Christian Louboutin, krativna direktorica američkog “Voguea” Grace Coddington, glumac Richard E. Grant samo su neka od imena koja su odlučila uploviti u beauty vode

Piše: Selma Hodo

CHRISTIAN LOUBOUTIN

Debitantski parfemi

Kada pomislimo na ime Cristian Louboutin, odmah zamislimo visoke potpetice i crveni đon. Međutim, ovog puta nećemo pisati o njegovoj novoj kolekcije obuće, već prvoj kolekciji parfema. Da napravi tri senzualna mirisa, namijenjena različitim tipovima žene, trebale su mu tri godine.

– Želio sam da u centar pažnje stavim ženu i njene potrebe, te da ovi parfemi naglase aspekt ženske ličnosti i pričaju priču o njoj, koja je tajna, koju možda čak i ona sama ne zna. Želio sam da ženama dam priliku da se izraze i uživaju u sopstvenoj ženstvenosti – rekao je Christian Louboutin.

“Bikini Questa Sera” je parfem inspiriran Egiptom. Njegove glavne note su jasmin i tuberoza. “Tornade Blonde” je slatki i vrlo ženstven spoj crvene ruže, ljubičice i crne ribizle, dok je “Trouble in Heaven” najintenzivniji miris s jakim notama irisa pomiješanim s pačulijem i amberom.

Britanski arhitekt Tomas Hearthervick radio je na dizajnu bočica parfema, za koje Christian kaže da odražavaju karakter Louboutin žena.

– Izgledaju kao totem, kao trofej, poput Oscara – izjavio je dizajner, koji je egipatsku manekenku Elisu Sednaoui, nakon što su se upoznali baš u Egiptu, angažirao za zaštitno lice svojih parfema.
– Dok sam kreirao parfeme, bio sam siguran samo u jedno; da će zaštitno lice moje mirisne kolekcije biti Elisa Sednaoui – iskren je Louboutin.

Inače, na mirisnoj kolekciji radilo je čak 30 ljudi, koji su mu ponudili 120 vrsta mirisa. Jedna bočica parfema od 80 ml košta 275 dolara.

LOUIS VUITTON

Debitantski parfemi 6

Od prve kolekcije parfema brenda “Louis Vuitton” prošlo je sedamdeset godina, pa se malo ko i sjeća da je ova modna marka imala liniju parfema u svojoj bogatoj ponudi. Na novoj liniji od čak sedam parfema, Jacques Cavallier Belletrud, radio je četiri godine, sve kako bi mirisna kolekcija bila savršena. Parfeme je kreirao u novoj laboratoriji u francuskom gradu parfema Grasseu i stvorio Mille feux (Hiljadu plamenova), Matiere Noire (Crna materija), Rose des Vents (Crveni vjetar ), Apogée (Zenit), Turbulences (Nemir ), Dans la Peau (Na koži ) i Contre Moi (Prema meni).

– Uvjeren sam da mirisi ponovo moraju biti luksuzni pa sam koristio samo neophodne sastojke i ideje, bez agresivnih visokih nota. Miris treba da iznenadi, a ne da šokira – rekao je Belletrud.

Zaštitno lice ovih parfema je Lea Seydoux, čiji je omiljeni parfem iz ove kolekcije Rose de Ventis.

– Volim snažnu, dominantnu ružu. Za mene je ona simbol ženstvenosti – misteriozna je i senzualna – kazala je Lea.
Bočice je dizajnirao Marco Newson, a parfemi od 100 ml se mogu nabaviti samo u LV buticima, po cijeni od 240 eura.

PRAVI DEBITANTI

Debitantski parfemi 9 Debitantski parfemi 10

Njemica Romy Kowalewski je vlastiti brend, koji je posvetila svojoj generaciji, osnovala u Barceloni, a naziv njenog brenda “27 87”, označava datum njenog rođenja 02.07.1987. godine. U ovoj unisex mirisnoj kolekciji nalaze se tri parfema: “Hashtag”, “Elixir de Bombe” i “Wanderlust”.

Debitantski parfemi 12

Norvežanin Kristian Hilberg, koji je poznat je po učestvovanju u Big Brotheru, veze s norveškom starletom Linni Meister, a onda zbog kućnog videa kojim su njih dvoje zabilježili intimne trenutke, ovih dana u žiži javnosti je zbog mirisne kolekcije koja se sastoji od tri parfema: “Shameless Seducer”, “Tigre du Benagale” i “Psychotrope”. Ove parfeme, od 30 ml, možete kupiti po cijeni od 158 eura.

Vintage kolekcija La Belle et la Betete inspiririana 1946. godinom

Debitantski parfemi 23

Amerikanka Barbara Herman-Eris ovog proljeća lansirala je mirisnu kolekciju La Belle et la Bete ( Ljepotica i zvijer). Inspiraciju za ovu kolekciju dobila je zahvaljujući anegdoti iz 1946. godine, kada je Greta Garbo u istoimenom filmu, nakon što se zvijer pretvarala u princa uzviknula: „Vratite mi zvijer”.

Parfem Yvra 1958 sadrži inicijale i godinu rođenja kreatora 

Debitantski parfemi 17

Nizozemski novinar Yvo van Regteren Altena, opsjednut parfemima, lansirao je parfem “Yvra 1958”, koji u nazivu sadrži njegove inicijale i godinu rođenja. Na ovaj poslovni potez nagovorili su ga, kaže, Francois Demachy iz “Diora” i Jean-Claude Ellene iz kuće “Hermes”.

Debitantski parfemi 15

Kćerka tajlandskog pjesnika Montrija Umavijanija, Ploi Umavijani, uz lansiranje parfema je otovorila i parfemsku kuću “Dusita”. Budući da je rođena u Bangkoku, često je bila opijena raznim mirisima parfemskih ulja koja se koriste na vjerskim ceremonijama. Upravo su oni bili inspiracija za tri luksuzne kreacije; “Isaru”, “Oud Infini” i “Melodie d’ Amour”, koje je nedavno prezentirala u pariskoj parfimeriji “Jovoy”.

GRACE CODDINGTON

Debitantski parfemi 14

Grace Coddington, kreativna direktorica i dugogodišnja modna urednica američkog “Voguea”, oduvijek je voljela miris ruža, te je stoga odlučila zajedno sa Comme des Garcons Parfum kreirati parfem “Grace by Grace Coddington”.
Budući da su mačke Graceina druga ljubav, bočica parfema morala je okarakterizirati i taj segment njenog života, te čep parfema izgleda kao glava mačke.

PHILIPPE STARCK

Debitantski parfemi 18 Debitantski parfemi 19
Japanski arhitekt, američki art-direktor, njemački industrijski dizajner, francuski umjetnički direktor i italijanski dizajner, kako se opisuje Philippe Starck, do sada je osmislio više od 1000 radova, a neki od njih su optički miš za Microsoft, jahta Billa Gatesa, Juicy Salif citrusetu … No, ovo sve mu nije bilo dovoljno, već je odlučio kreirati i parfeme. Na stvaranju parfema Peau de Soie, Peau de Pierre i Peau d’Ailleur radio je četiri godine. Sastojke parfema ne želi otkrivati, ali je poznato da u stvaranju mirisa nisu korištene uobičajne kombinacije, već su stvoreni potpuno novi spojevi aromatičnih molekula koje do sada nisu korištene u parfemskom svijetu.

– Ja sam sanjar. Još od rođenja osjećao sam da nisam živio u stvarnosti, uvijek sam letio u neki beskonačan prostor. To i nije baš dobar osjećaj kad razmišljam o tome – opisao je Starck svoje parfeme koji su pogodni i za muškarce i žene.
U kreiranju parfema pomogli su mu najpopularniji nosevi ovog vremena: Annick Menardo, Daphane Bugey i Dominique Ropion, a bočice je, naravno, sam dizajnirao.

RICHARD E. GRANT

Debitantski parfemi 20 Debitantski parfemi 21
Britanski glumac, reditelj i scenarist Richard E. Grand, nakon dugogodišnje filmske karijere, odlučio je napraviti svoj parfemski brend. Ljubav prema mirisima je vrlo neobična za glumca čiji su filmovi “Withnail and I”, “Dracula”, “The Crimson Petal and The White” i “The Iron Lady”, doživjeli velik uspjeh. Kaže da mu je kreiranje parfema želja još iz djetinjstva, te da mu primarni cilj nije bio zaraditi novac. Ljetovanje s prijateljicom ga je nagnalo da se upusti u biznis kreiranja parfema.

– Ne trebaš biti atomski fizičar da stvoriš parfemsku kreaciju, niti top menadžer da kreneš u posao s parfemima – ohrabrivala ga je prijateljica i tako je Jack the Perfume ugledao svjetlo dana.

Za veoma kratko vrijeme muški miris Jack for Him i ženski Jack for Her postali su bestselleri, a njegov najnoviji uniseks parfem “Piccadilly ’69”, koji je nedavno izašao u pradaju, kreirao je inspiriran godinom kada je iz Swazilanda stigao u London. Kako kaže, i “Piccadaily ’69” miriše po tom vremenu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti