LifestyleNovosti

Ukusna jela od paprike: kraljica svakog obroka

Babure, roge, zelene, žute, crvene ili ljute paprike su omiljena namirnica mnogih domaćica. Ako ste ih do sada punili samo mesom, isprobajte nove recepte za mini lazanje, paprike s gljivama, pitu s paprikama, kao i ražnjiće sa svim vrstama paprika

MINI LAZANJE U PEČENOJ PAPRICI

paprika1

 

SASTOJCI:

  • paprike
  • mljeveno meso
  • biljno ulje
  • luk i bijeli luk
  • paradajz sos
  • riccotta
  • parmezan
  • bosiljak
  • jaje
  • paradajz
  • tjestenina za lazanje
  • mozzarella
  • so, biber

 

PRIPREMA:

– Zagrijte rernu na 180 stepeni. Paprike dobro operite, izrežite gornji dio i odstranite sjemenke. Prebacite ih u lim za pečenje i pecite dvadesetak minuta da omekšaju.

– Zagrijte dvije kašike biljnog ulja u velikom loncu. Pržite nasjeckani luk i bijeli luk dok ne omekšaju. Dodajte mljeveno meso, so i biber. Pržite meso sve dok dobije tamno-smeđu boju.

– Ubacite u lonac nasjeckani paradajz i sos od paradajza. Na umjerenoj temperaturi pržite sve zajedno desetak minuta dok se svi sastojci ne spoje.  U maloj zdjeli pomiješajte ricottu, parmezan, nasjeckani bosiljak i jaje. Sve zajedno dobro promiješajte.

– U vrućoj vodi skuhajte tjesteninu za lazanje. Sastavite lazanje na sljedeći način: na dno paprike stavite dvije kašike mesnog umaka, 1 mali komadić tjestenine, jednu kašiku sirnog umaka, jedan listić tjestenine pa tako nastavite slagati sve dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh svake paprike stavite naribanu mozzarellu.

– Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 20 do 25 minuta dok se sir ne rastopi i lagano potamni. Ohladite paprike desetak minuta prije posluživanja.

 

PAPRIKE S GLJIVAMA

Roasted peppers stuffed with rice, cheese and

SASTOJCI:

  • 12 paprika za punjenje
  • 500 g šampinjona
  • 3 glavice crnog luka
  • 200 g riže
  • pola veze peršuna
  • 4–5 paradajza
  • 1 dl ulja

PRIPREMA:

– Prodinstajte sitno sjeckani crni luk, pa kada postane staklast, dodajte mu sjeckane gljive. Poslije desetak minuta ubacite obarenu rižu, sitno sjeckani peršun, posolite i sklonite s vatre da se ohladi.

– Paprike operite, isjecite im drške i izbacite sjeme, pa ih punite ohlađenim nadjevom. Složite ih u nauljenu vatrostalnu posudu i pecite u 40 minuta na 200 stepeni.

 

PITA S PAPRIKAMA

paprika3

SASTOJCI:

 

  • 400 g kore za pitu
  • 300 g pečene paprike
  • 150 g šampinjoni
  • 100 g pileće šunke
  • 4 jaja
  • 200 ml jogurta
  • 50 ml ulja
  • so

 

PRIPREMA:

– Paprike operite, ispecite i stavite ih u poklopljenu posudu da se malo potpare jer se lakše ljušte, oljuštite ih i isjecite na kockice. Sitno isjecite šampinjone i šunku.

– Za fil pomiješajte pripremljenu pečenu papriku, isjeckanu šunku i šampinjone, posolite po ukusu i dobro promiješajte da se sastojci sjedine. Nakon toga napravite roladu.

– Dobro umutite jaja, dodajte jogurt i ulje, promiješajte da se sastojci sjedine i prelijte preko pite. Pecite pitu oko 45 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Gotovu pitu poslužite toplu sa jogurtom ili hladnu isječenu na manje kocke kao predjelo.

 

RAŽNJIĆI S PAPRIKOM

Chicken and Vegetables Skewers Freshly Grilled

SASTOJCI:

  • 4 paprike svih boja
  • 100 g pancete
  • 2 čehna bijelog luka
  • 1 grančica ružmarina
  • 4 kašike maslinova ulja
  • so, biber
  • 4 luka
  • 600 g teletine
  • slatka mljevena crvena paprika
  • 4 kašike kečapa

PRIPREMA:

– Zagrijte rernu na 200 stepeni. Paprike prepolovite, odstranite sjeme, operite i narežite na kocke. Bijeli luk oljuštite i narežite ga na kriškice.

– Ružmarin operite i posušite. Umiješajte 2 kašike ulja, posolite, pobiberite i stavite u vatrostalnu posudu. Pecite u rerni oko 15 minuta.

– U međuvremenu luk oljuštite i narežite na osmine. Meso operite, posušite ubrusom i narežite na 1 cm debele medaljone.

– Nižite na ražnjiće naizmjence medaljone, luk i papriku. Posolite i pobiberite.

– Preostale 2 kašike ulja zagrijte u tavi, pa pržite ražnjiće oko 3 minute sa svih strana. Pospite mljevenom paprikom, pokapajte kečapom i dodajte narezanu papriku.

– Pržite sljedećih 5 minuta, izvadite iz tavice i poslužite.

 

Paprika je odličan izvor vitamina C. Crvena paprika obiluje i beta-karotenom, kao i vitaminima B6 i A. Ovo povrće je dobro za cirkulaciju krvi, jačanje apetita, poboljšava varenje, vid i umanjuje tegobe kod ateroskleroze. Naime, paprika sadrži citrin, koji kapilare čini elastičnima. Također, sadrži i oko 20 spojeva iz grupe karotenoida, koji su prirodni antioksidansi i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala.