Ukusna jela od paprike: kraljica svakog obroka

Piše: Redakcija

Babure, roge, zelene, žute, crvene ili ljute paprike su omiljena namirnica mnogih domaćica. Ako ste ih do sada punili samo mesom, isprobajte nove recepte za mini lazanje, paprike s gljivama, pitu s paprikama, kao i ražnjiće sa svim vrstama paprika

MINI LAZANJE U PEČENOJ PAPRICI

paprika1

 

SASTOJCI:

  • paprike
  • mljeveno meso
  • biljno ulje
  • luk i bijeli luk
  • paradajz sos
  • riccotta
  • parmezan
  • bosiljak
  • jaje
  • paradajz
  • tjestenina za lazanje
  • mozzarella
  • so, biber

 

PRIPREMA:

– Zagrijte rernu na 180 stepeni. Paprike dobro operite, izrežite gornji dio i odstranite sjemenke. Prebacite ih u lim za pečenje i pecite dvadesetak minuta da omekšaju.

– Zagrijte dvije kašike biljnog ulja u velikom loncu. Pržite nasjeckani luk i bijeli luk dok ne omekšaju. Dodajte mljeveno meso, so i biber. Pržite meso sve dok dobije tamno-smeđu boju.

– Ubacite u lonac nasjeckani paradajz i sos od paradajza. Na umjerenoj temperaturi pržite sve zajedno desetak minuta dok se svi sastojci ne spoje.  U maloj zdjeli pomiješajte ricottu, parmezan, nasjeckani bosiljak i jaje. Sve zajedno dobro promiješajte.

– U vrućoj vodi skuhajte tjesteninu za lazanje. Sastavite lazanje na sljedeći način: na dno paprike stavite dvije kašike mesnog umaka, 1 mali komadić tjestenine, jednu kašiku sirnog umaka, jedan listić tjestenine pa tako nastavite slagati sve dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh svake paprike stavite naribanu mozzarellu.

– Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 20 do 25 minuta dok se sir ne rastopi i lagano potamni. Ohladite paprike desetak minuta prije posluživanja.

 

PAPRIKE S GLJIVAMA

Roasted peppers stuffed with rice, cheese and

SASTOJCI:

  • 12 paprika za punjenje
  • 500 g šampinjona
  • 3 glavice crnog luka
  • 200 g riže
  • pola veze peršuna
  • 4–5 paradajza
  • 1 dl ulja

PRIPREMA:

– Prodinstajte sitno sjeckani crni luk, pa kada postane staklast, dodajte mu sjeckane gljive. Poslije desetak minuta ubacite obarenu rižu, sitno sjeckani peršun, posolite i sklonite s vatre da se ohladi.

– Paprike operite, isjecite im drške i izbacite sjeme, pa ih punite ohlađenim nadjevom. Složite ih u nauljenu vatrostalnu posudu i pecite u 40 minuta na 200 stepeni.

 

PITA S PAPRIKAMA

paprika3

SASTOJCI:

 

  • 400 g kore za pitu
  • 300 g pečene paprike
  • 150 g šampinjoni
  • 100 g pileće šunke
  • 4 jaja
  • 200 ml jogurta
  • 50 ml ulja
  • so

 

PRIPREMA:

– Paprike operite, ispecite i stavite ih u poklopljenu posudu da se malo potpare jer se lakše ljušte, oljuštite ih i isjecite na kockice. Sitno isjecite šampinjone i šunku.

– Za fil pomiješajte pripremljenu pečenu papriku, isjeckanu šunku i šampinjone, posolite po ukusu i dobro promiješajte da se sastojci sjedine. Nakon toga napravite roladu.

– Dobro umutite jaja, dodajte jogurt i ulje, promiješajte da se sastojci sjedine i prelijte preko pite. Pecite pitu oko 45 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Gotovu pitu poslužite toplu sa jogurtom ili hladnu isječenu na manje kocke kao predjelo.

 

RAŽNJIĆI S PAPRIKOM

Chicken and Vegetables Skewers Freshly Grilled

SASTOJCI:

  • 4 paprike svih boja
  • 100 g pancete
  • 2 čehna bijelog luka
  • 1 grančica ružmarina
  • 4 kašike maslinova ulja
  • so, biber
  • 4 luka
  • 600 g teletine
  • slatka mljevena crvena paprika
  • 4 kašike kečapa

PRIPREMA:

– Zagrijte rernu na 200 stepeni. Paprike prepolovite, odstranite sjeme, operite i narežite na kocke. Bijeli luk oljuštite i narežite ga na kriškice.

– Ružmarin operite i posušite. Umiješajte 2 kašike ulja, posolite, pobiberite i stavite u vatrostalnu posudu. Pecite u rerni oko 15 minuta.

– U međuvremenu luk oljuštite i narežite na osmine. Meso operite, posušite ubrusom i narežite na 1 cm debele medaljone.

– Nižite na ražnjiće naizmjence medaljone, luk i papriku. Posolite i pobiberite.

– Preostale 2 kašike ulja zagrijte u tavi, pa pržite ražnjiće oko 3 minute sa svih strana. Pospite mljevenom paprikom, pokapajte kečapom i dodajte narezanu papriku.

– Pržite sljedećih 5 minuta, izvadite iz tavice i poslužite.

 

Paprika je odličan izvor vitamina C. Crvena paprika obiluje i beta-karotenom, kao i vitaminima B6 i A. Ovo povrće je dobro za cirkulaciju krvi, jačanje apetita, poboljšava varenje, vid i umanjuje tegobe kod ateroskleroze. Naime, paprika sadrži citrin, koji kapilare čini elastičnima. Također, sadrži i oko 20 spojeva iz grupe karotenoida, koji su prirodni antioksidansi i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti