Babure, roge, zelene, žute, crvene ili ljute paprike su omiljena namirnica mnogih domaćica. Ako ste ih do sada punili samo mesom, isprobajte nove recepte za mini lazanje, paprike s gljivama, pitu s paprikama, kao i ražnjiće sa svim vrstama paprika
MINI LAZANJE U PEČENOJ PAPRICI
SASTOJCI:
- paprike
- mljeveno meso
- biljno ulje
- luk i bijeli luk
- paradajz sos
- riccotta
- parmezan
- bosiljak
- jaje
- paradajz
- tjestenina za lazanje
- mozzarella
- so, biber
PRIPREMA:
– Zagrijte rernu na 180 stepeni. Paprike dobro operite, izrežite gornji dio i odstranite sjemenke. Prebacite ih u lim za pečenje i pecite dvadesetak minuta da omekšaju.
– Zagrijte dvije kašike biljnog ulja u velikom loncu. Pržite nasjeckani luk i bijeli luk dok ne omekšaju. Dodajte mljeveno meso, so i biber. Pržite meso sve dok dobije tamno-smeđu boju.
– Ubacite u lonac nasjeckani paradajz i sos od paradajza. Na umjerenoj temperaturi pržite sve zajedno desetak minuta dok se svi sastojci ne spoje. U maloj zdjeli pomiješajte ricottu, parmezan, nasjeckani bosiljak i jaje. Sve zajedno dobro promiješajte.
– U vrućoj vodi skuhajte tjesteninu za lazanje. Sastavite lazanje na sljedeći način: na dno paprike stavite dvije kašike mesnog umaka, 1 mali komadić tjestenine, jednu kašiku sirnog umaka, jedan listić tjestenine pa tako nastavite slagati sve dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh svake paprike stavite naribanu mozzarellu.
– Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 20 do 25 minuta dok se sir ne rastopi i lagano potamni. Ohladite paprike desetak minuta prije posluživanja.
PAPRIKE S GLJIVAMA
SASTOJCI:
- 12 paprika za punjenje
- 500 g šampinjona
- 3 glavice crnog luka
- 200 g riže
- pola veze peršuna
- 4–5 paradajza
- 1 dl ulja
PRIPREMA:
– Prodinstajte sitno sjeckani crni luk, pa kada postane staklast, dodajte mu sjeckane gljive. Poslije desetak minuta ubacite obarenu rižu, sitno sjeckani peršun, posolite i sklonite s vatre da se ohladi.
– Paprike operite, isjecite im drške i izbacite sjeme, pa ih punite ohlađenim nadjevom. Složite ih u nauljenu vatrostalnu posudu i pecite u 40 minuta na 200 stepeni.
PITA S PAPRIKAMA
SASTOJCI:
- 400 g kore za pitu
- 300 g pečene paprike
- 150 g šampinjoni
- 100 g pileće šunke
- 4 jaja
- 200 ml jogurta
- 50 ml ulja
- so
PRIPREMA:
– Paprike operite, ispecite i stavite ih u poklopljenu posudu da se malo potpare jer se lakše ljušte, oljuštite ih i isjecite na kockice. Sitno isjecite šampinjone i šunku.
– Za fil pomiješajte pripremljenu pečenu papriku, isjeckanu šunku i šampinjone, posolite po ukusu i dobro promiješajte da se sastojci sjedine. Nakon toga napravite roladu.
– Dobro umutite jaja, dodajte jogurt i ulje, promiješajte da se sastojci sjedine i prelijte preko pite. Pecite pitu oko 45 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Gotovu pitu poslužite toplu sa jogurtom ili hladnu isječenu na manje kocke kao predjelo.
RAŽNJIĆI S PAPRIKOM
SASTOJCI:
- 4 paprike svih boja
- 100 g pancete
- 2 čehna bijelog luka
- 1 grančica ružmarina
- 4 kašike maslinova ulja
- so, biber
- 4 luka
- 600 g teletine
- slatka mljevena crvena paprika
- 4 kašike kečapa
PRIPREMA:
– Zagrijte rernu na 200 stepeni. Paprike prepolovite, odstranite sjeme, operite i narežite na kocke. Bijeli luk oljuštite i narežite ga na kriškice.
– Ružmarin operite i posušite. Umiješajte 2 kašike ulja, posolite, pobiberite i stavite u vatrostalnu posudu. Pecite u rerni oko 15 minuta.
– U međuvremenu luk oljuštite i narežite na osmine. Meso operite, posušite ubrusom i narežite na 1 cm debele medaljone.
– Nižite na ražnjiće naizmjence medaljone, luk i papriku. Posolite i pobiberite.
– Preostale 2 kašike ulja zagrijte u tavi, pa pržite ražnjiće oko 3 minute sa svih strana. Pospite mljevenom paprikom, pokapajte kečapom i dodajte narezanu papriku.
– Pržite sljedećih 5 minuta, izvadite iz tavice i poslužite.
Paprika je odličan izvor vitamina C. Crvena paprika obiluje i beta-karotenom, kao i vitaminima B6 i A. Ovo povrće je dobro za cirkulaciju krvi, jačanje apetita, poboljšava varenje, vid i umanjuje tegobe kod ateroskleroze. Naime, paprika sadrži citrin, koji kapilare čini elastičnima. Također, sadrži i oko 20 spojeva iz grupe karotenoida, koji su prirodni antioksidansi i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala.