Budite najbolji vlasnik svom ljubimcu: Poznate ličnosti govore zašto je dobro imati psa, saznajte i iskoristite mogućnosti koje vam besplatno pruža Fondacija Dogs Trust u BiH u sterilizaciji i zdrvlju vašeg ljubimca

Piše: Redakcija

U dalekom Japanu je živio pas Hachiko, bio je mužjak zlatno smeđe boje, pasmine akita. Rođen je 1923. godine, na farmi u blizini grada Odate. Imao je tek dva mjeseca kad ga je profesor Tokijskog univerziteta Hidesaburō Ueno donio u svoj dom. Svakoga dana veseo i razdragan je pratio svog vlasika do željezničke stanice Shibuya. Na tom mjestu su im se putevi razdvajali, Hachiko se vraćao kući, a profesor nastavjao put do univerziteta. U 17 sati vjerni pas bi ponovo došao na željezničku stanicu i čekao voz iz kojeg će izaći njemu najdraža osoba njegov vlasnik.
Jednog maja, 1925. godine, profesor je na poslu doživio srčani udar i preminuo. Voz je došao na peron, Hachiko je strpčjivo čekao, ali ni u jednoj osobi koja je izašla iz voza nije prepoznao vlasnika. Voz je otišao, putnici su se razišli, a Hachiko je ostao sam, zbunjen, razočaran i tužan. Hachiko je došao na stanicu i sutradan i dan nakon toga…, I tako devet godina. Nikad nije odustao. Iz dana u dan strpljivo, vjerno, odano, bezuvjetno sjedio je na istom mjestu i čekao.

 

pas ilustracija100
Hachiko je uginuo u martu, na stanici, nekoliko minuta nakon 17 sati. Priča o Hachiku, njegovom uzaludnom čekanju i bezuslovnoj odanosti gospodaru velikom brzinom se proširila Japanom, te je ovaj pas postao japanski simbol vjernosti, odanosti, prijateljstva i ljubavi psa prema čovjeku. I danas se na spomenutoj stanici nalazi njegov brončani lik, na istom onom mjestu na kojem je on strpljivo godinama čekao svog voljenog vlasnika. O ovom psu su napisane mnoge knjige, ispričane legende, snimljeni filmovi. Ukoliko do sada ništa od navedenog niste imali priliku pogledati ili pročitati, pogledajte dobro u oči bilo kojeg psa, možda ćete prepoznati jedan djelić Hachika.
Danas postoji oko 40 miliona pasa i oko 800 rasa, najrazličitijih dimenzija, fizionomije i temperamenta. Svrhe su im različite; kućni ljubimci, čuvari, vodiči, ovčari… Pas je jedna od najrasprostranjenijih životinja na svijetu čiju popularnost je nadmašila jedino mačka.
Iako se u posljednje vrijeme i na našim ulicama mogu sresti neobične rase, građani BiH uglavnom se odlučuju za; čivave, maltezere, mopse, zlatne retrivere, njemačkog ovčara, pudlu, rotvajlera…Svi oni pružaju toplinu, sreću, ispunjenost, razvijaju kod čovjeka empatiju, brigu za drugo živo biće, nježnost, radoznalost, približavaju nas prirodi, i pomažu da bolje razumijemo ljude. Zdravstveni efekti imanja pasa su mnogostruki. A, šta pas traži zazvrat? Ništa, izuzev ljubavi!

cuke hatchiko1

Posljednjih godina gorući probem u našoj zemli su psi lutalice, među kojima se mogu vidjeti i psići odbačeni iz domaćinstva. U vremenu u kojem živimo nasušna je potreba da se naučimo brinuti o svim živim bićima. Da se oslobodimo surovosti u svim njenim oblicima. Skloniti jednog psa s ulice i pružiti mu dom, naravno ukoliko smo u mogućnosti, učinit ćemo dobro kako za sebe tako i za zajednicu u kojoj živimo. Oni koji nisu ljubitelji držanja pasa ili drugih ljubimaca u domu, dovoljno je da nahrane jednog ili da mu ne nanose povredu. Mnogo je načina kojima možemo pokazati empatiju. Nekoliko poznatih osoba iz cijele regije za „Azru“ govore o svojim kućnim ljubimcima, vremenu koje provode s njima, usvojenim navikama, promjenama koje su ljubimci unijeli u njihov život, ali i upozoravaju na važnu činjenicu, da pas nije modni dodatak, niti igračka koja se kupuje da bi se dijete zabavilo, a potom i odbacilo nakon što mu dosadi. Odgovorno vlasništvo je uslov broj 1 na koji svaki vlasnik psa, ali i onaj koji će tek da bude, treba da ipuni i vodi računa. O tome šta odgovorno vlasništvo konkretno podrazumijeva, te koje su dobrobiti, ali i obaveze imanja psa, pojašnjavaju nam u Fondaciji DogsTrust BiH, koja u našoj zemlji djeluje od 2012. godine.

Luna Zimić Mijović

cuke luna10

Zozo je anđeo čuvar i najbolji drug

Lun sa svojim kućnim ljubimcem
Višestruko nagrađivana bh. glumica Luna Zimić Mijović zajedno sa sestrom Danjom vlasnica je psa Zoze.
-Zozu smo moja sestra Danja i ja dobile kada je Danja imala 13, a ja 15 godina. Sestra je jako dugo molila, kumila i radila sve što joj se govorilo ne bi li dobila cuku. Jedne godine je rekla da, ako za rođendan dobije malog zlatnog retrivera nikad više ništa neće tražiti za poklon ubuduće.Tako je naš dragi Zozo jednog dana osvanuo u stanu kao rođendanski poklon – kaže Luna i otkriva koje pozitivne promjene je u njihov dom unio pas.
-Pored znanstveno dokazanih činjenica koje, ne samo da su dovoljan, već i ohrabrujući razlog imanja psa, kao što je regulacija visokog pritiska, imati psa znači biti disciplinovan i odgovoran ne više samo za sebe već i za neko drugo živo biće. Zbog toga se mladim bračnim parovima nabavka psa ili mačke savjetuje prije odluke o rađanju djece, kao i roditeljima sa malom djecom koja od malih nogu nauče šta znači voljeti i brinuti se o nekom drugom.Ostaje još jedna, najvažnija stvar, a to je ogromna ljubav koju vam daju kućni ljubimci. Zozo i ja imamo prešutni dogovor, da, kada se vidimo prvo obavimo milkenje cijelog njegovog bića u potrazi za krpeljom, zatim se igramo sa svih hiljadu igračaka koje ima i kasno navečer uživam u njegovom slatkom hrkanju pored mene. Gura se cijelu noć. Život je jedan, kako naš tako i njihov, pomozimo jedni drugima da ga onda ljepše proživimo. Mi smo oni koji mogu psima pružiti ruku, a zauzvrat dobijemo neopisivu, nepreglednu, ogromnu i vječnu zahvalnost, ljubav i repić pun sreće! Obzirom da imam Zozu i da sam gledala film “Hačiku” i mnogo čitala o tom psu, rekla bih da je pas čovjekov ne samo najbolji drug, već i anđeo čuvar – kaže popularna glumica, koja je jedne prilike jednom psu napuštenom u šumi u Iljašu, pronašla dom kod svojih porodičnih prijatelja u sarajevskom naselju Kobiljača.
PREPORUKE ZA NOVE VLASNIKE PASA IZ FONDACIJE DOGS TRUST U BiH

cuko forest1

Forrest je našao vlasnicu i postao „domaćin“ u Predstavništvu Fondacije Dogs Trust u BiH 

Ali STOP!!! Prije nego što dovedete psa kući, bilo da ga kupite ili udomite, važno je da na sljedeća pitanja odgovorite potpuno iskreno:
1. Zašto želim imati psa? Da mi uvijek pravi društvo i bude vijeran prijatelj? Da sa mnom ide u duge šetnje? Da spasim nekoga i brinem se o njemu? Da mi donese radost i razigranost?
Imate dobre razloge, ali to ipak nije sve što je potrebno! Sljedeća dva pitanja su ključna za Vašu odluku!
2. Imam li dovoljno vremena, sredstava, ljubavi i strpljenja da se dobro i odgovorno brinem o psu, za cijeli njegov život?
3. Imati psa je zadovoljstvo, ali i obaveza; da li bi zadovoljstvo nadjačalo obavezu?
Ako ste na ova dva pitanja odgovorili sa DA, čestitamo, spremni ste da imate psa za ljubimca!
Sve što sada treba da uradite jeste da pronađete psa koji odgovara Vašem karakteru i načinu života.
A ponekad će on, zapravo, pronaći Vas!

ZAPAMTITE, AKO UDMOLJAVATE PSA S ULICE, NEKA VETERINAR BUDE VAŠA PRVA STANICA! AKO UZIMATE ŠTENE, POSEBNO JE VAŽNO DA PSIĆ BUDE OČIŠĆEN OD UNUTRAŠNJIH I VANJSKIH PARAZITA, TE DA DOBIJE VAKCINE PROTIV ZARAZNIH BOLESTI KOJE ODNOSE BROJNE ŽIVOTE MLADIH PASA, KAO I DA DOBIJE OSTALE PREPORUČENE TRETMANE, TE ZAKONSKI OBAVEZNU VAKCINU PROTIV BJESNOĆE. SVAKI VLASNIK JE PO ZAKONU OBAVEZAN I OZNAČITI SVOG PSA MIKROČIPOM U ROKU OD 15 DANA OD PREUZIMANJA VLASNIŠTVA.
STERILIZACIJA JE DOBRA ODLUKA!

SA OKO ŠEST MJESECI DOBI PSA, BROJNI VETERINARI PREPORUČIT ĆE STERILIZACIJU VAŠEG LJUBIMCA. PROFESIONALNO I STRUČNO URAĐENA STERILIZACIJA – KASTRACIJA IZ VIŠE RAZLOGA JE DOBRA ODLUKA ZA VAS, VAŠEG PSA, ALI I CIJELU ZAJEDNICU.

– VAŠ PAS IMAT ĆE ZNATNO MANJI RIZIK DA RAZVIJE ODREĐENA OBOLJENJA KOJA SU ČESTA KOD NESTERILISANIH PASA
– S OBZIROM NA TO DA NJIME NEĆE UPRAVLJATI REPRODUKTIVNI HORMONI, NJIME ĆETE MNOGO BOLJE UPRAVLJATI VI
– STERILISAN PAS IMAT ĆE MNOGO MANJU TENDENCIJU DA ODLUTA, POSEBNO NE U POTRAZI ZA ŽENKOM/MUŽJAKOM, TE NEĆE NA SVIJET DONIJETI KUČIĆE O KOJIMA NIKO NE MOŽE BRINUTI I KOJI LAKO MOGU ZAVRŠITI NA ULICI.

 

FONDACIJA DOGS TRUST FINANSIRA PAKET USLUGA ZA VLASNIČKE PSE, KOJI UKLJUČUJE STERIZACIJU-KASTRACIJU, TRETMAN PROTIV CRIJEVNIH PARAZITA , KAO I VAKCINU PROTIV BJESNILA I MIKROČIP – KOJE SU ZAKONSKA OBAVEZA SVAKOG VLASNIKA PSA.

KAMPANJE BESPLATNE STERILIZACIJE PROVODE KLINIKE U KOJIMA RADE STRUČNJACI KOJI SU USPJEŠNO PROŠLI USAVRŠAVANJE U TEHNIKAMA HIRURŠKE STERILIZACIJE I ANESTEZIJE, A KOJE TAKOĐER FINANSIRA I KOORDINIRA FONDACIJA. PROCEDURA SE OBAVLJA PO VISOKIM STANDARDIMA DOBROBITI PASA, ŠTO ZNAČI DA ĆE VAŠ PAS SIGURNO BITI U DOBRIM RUKAMA!

KAMPANJA OVE GODINE POČINJE 29. MARTA. PROCEDURU MOŽETE ZAKAZATI VEĆ SREDINOM MARTA U KLINIKAMA ČIJI KONTAKTI SU NA WEB STRANICI PREDSTAVNIŠTVA FONDACIJE DOGS TRUST: www.dogstrust.ba, GDJE ĆETE SAZNATI I O OSTALIM BESPLATNIM PROGRAMIMA KOJE MOŽETE ISKORISTITI.

Slavko Sobin: Buba je slatka, bedasta i puna ljubavi

cuke sobin4 cuke sobin1 cuke sobin2 cuke sobin3
Slavko s mješankom Bubom: Jako nam je napeta knjiga 

 

Popularni hrvatski glumac, Slavko Sobin psa ima od svoje 11. godine. Uđete li na njegov Instagram profil, zaljubit ćete se na prvu u Bubu, kućnu ljubimicu s kojom roni, „čita“ knjige, surfa…

– Prvo je to bila Dona, mješanka labradora, koju je otac našao na ulici, onda Scampy koja je bila prvi MOJ pas, mješanka koju sam spasio u Los Angelesu i koja mi je bila najbolja prijateljica na svijetu dugo, dugo godina, i nikad nijedan pas neće zauzeti njeno mjesto. Uginula mi je na rođendan i vrlo brzo poslala Bubu. Mješanku s ulica Osijeka. Buba mi je prvi pas koji volim kao da je dijete u kući. Slatka je, bedasta i puna ljubavi – kaže popularni glumac, koji se od mezimice prvi put odvojio nedavno.

– S Bubom sam non-stop, samo što nekad ja pratim nju nekad ona mene. Ide sa mnom svugdje i preposlušna je. Naravno, dobije i dvije baš prave šetnje ili s biciklom ili sa svojim najboljim prijateljem, jednim psom kojeg obožava. Sad smo prvi put razdvojeni na duže, jer sam u Aziji tri sedmice i mislim da nikad više to neću ponoviti.
Slavko napominje da pas zauzima ogromno i divno mjesto na listi najboljih čovjekovih prijatelja, i budući da je tako, pažnja bi trebala biti obostrana.

– Savjetujem ljudima da uzmu psa ako se mogu brinuti za njega. Ni slučajno iz hira. Uvijek se zalažem za udomljavanje, a ne kupnju – savjetuje Sobin sve buduće vlasnike pasa.

Berina Spahalić: Ukoliko želite zabavu, i igračku za svoje dijete, nemojte ni razmišljati o psu

cuko berina10

Berina sa svojom miljenicom Beom 

Berini Spahalić, direktorici marketinga International Healtha je trebalo 20 godina da ubijedi ukućane da joj kupe psa. Na kraju je uspjela i danas je vlasnica ženke zlatnog retrivera kojoj je dala ime Bea. Ne krije kako je njena ljubimica puna energije i razigranosti, prava dama kada šeta ulicama grada, vrhunski lopov kada je hrana u blizini, umilnog pogleda i uvijek, ali uvijek, spremna na maženje. Bea je, kaže, njena najbolja prijateljica punih devet godina.
– Tek kada sam bila dovoljno zrela da preuzmem sve odgovornosti koje se kriju iza one rečenice: „Imam psa“, dobila sam i odobrenje da u naš dom uđe i novi član porodice. Imati psa je, prije svega, privilegija za čovjeka. On vas uči šta znači odgovornost, odricanje, uči vas strpljenju. Pas je životinja koja brzo uči, koja zna tumačiti svaki vaš pokret, koja vas prati tokom cijelog dana, koja usvaja vaše navike. Pas nije igračka. Ukoliko želite zabavu i igračku za svoje dijete, nemojte ni razmišljati o psu. Nije rijedak slučaj da nakon nekoliko mjeseci psi iz doma završe na ulici. Krivac za to nije pas, nego vlasnik. Ljudi prije odluke nisu razmislili o odgovornosti koju imaju narednih 15 godina. Pas treba i hranu, i brigu, i šetnju. On je vaš partner, član porodice, on ide s vama i na ljetovanje i na zimovanje. On je dio vašeg života i kada je bolestan on treba društvo i pažnju. Ukoliko ste spremni samo primiti tu veliku ljubav a niste spremni uložiti svoje vrijeme i trud, pas nije dobra odluka – kaže Berina, koja je poznata kao osoba koja veoma vodi računa i brine se ne samo o svom psu već i onima koje sretne na ulici. Uvijek kaže u svojoj torbi ima i hranu za pse. I svaki put se rastuži kada vidi napuštene pse na ulici koji lutaju u potrazi za hranom. Koji se smrzavaju na asfaltu kada pada snijeg i koji često nemaju ni vodu koje mogu da se napiju.

 

I oni nisu odoljeli slatkim psima

ljubimci natasa1 ljubimci amra i smoki1 ljubimci marija zverka1

Manekenka i glumica Amra Silajdžić –Džeko nerazdvojna je od svog psića Smokija  /Foto: Facebook/
Pjevačica Marija Šerifović sa Zvjerkom Foto:Facebook/
Pjevačica Nataša Bekvalac sa svojim kućnim ljubimcima /Foto:Instagram/

SVE KORISTI PSA

cuko povelja

Pas je inteligentna životinja koja od davnina služi čovjeku na razne načine. Radni psi danas su nezamjenjiv dio timova spasilačkih službi, policije, vatrogasaca, deminera itd. Odanost i privrženost su karakteristike koje se poistovjećuju s riječju pas, a sve više naučnih studija pokazuje koliko samo vlasništvo psa pozitivno utječe na zdravlja vlasnika.

ODGOVORNO VLASNIŠTVO PASA JE ZAKONSKA OBAVEZA

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH eksplicitno nalaže human odnos i kvalitetnu brigu o životinjama, te zabranjuje bilo kakvu zloupotrebu, zlostavljanje i napuštanje, za šta postoje propisane sankcije i kazne.
Dobra i odgovorna briga o vašem psu svakako je značajna za vašeg ljubimca, ali to je mnogo šira priča; pas koji je zadovoljan, dobija dovoljno zdrave hrane i friške vode, dovoljno vježbe, suh i prozračan prostor u kojem boravi, te dovoljno pažnje svog vlasnika koji ga odlično razumije, nikada neće postati sigurnosni rizik za članove porodice, druge pse, i zajednicu! – poručuju iz Dogs Trusta BiH

AKO ŽIVITE U REGIJI SARAJEVA I ZENICE, SADA IMATE MOGUĆNOST DA BEZ TROŠKA IZ SVOG DŽEPA ZA SVOG LJUBIMCA DOBIJETE KVALITETNU OBUKU PO PRINICIPU POZITIVNE MOTIVACIJE I JAČANJA VEZE S VAMA. ŠKOLA SE NALAZI U SEMIZOVCU, IZA ENERGOPETROLOVE PUMPE, OTPRILIKE 35 MINUTA VOŽNJE OD ZENICE I 15 MINUTA OD CENTRA SARAJEVA! PRIJAVITE SE NA WEB STRANICI.
Porodica Pejičić i Luka: Ljubav koju treba samo vidjeti

 

djevojcica cuko2

Porodica Pejičić i Luka: Ljubav koju treba samo vidjeti

djevojcica cuko1

Kad sam došao u novi dom s Niki

djevojcica cuko3

Ja laf i nisam ružan

Neopisivu ljubav koju čovjek i pas mogu razviti osjetit ćete u domu Dobrice Bobana Pejičića iz Sarajeva. Psa Luku donijeli su iz Kotor Varoši, najviše zbog jedne od njegovih kćerki Nikoline, koja je dijete s Down sindromom i ujedno slabovidno lice. No, Luka je miljenik svih ukućana, te se nerijetko može vidjeti i u šetnji s Bobanovom drugom kćerkom Tijanom.
– Mnogi bolje opremljeni centri u Regionu ili Evropi koriste terapije s psima za djecu kojima treba pomoć u životu i radu, samo se kod nas to nekako stavlja u zadnji plan ili zapećak. Kod mnogih ljudi je to i tabu tema. Internetom je kružila priča o malom cuki koji je ružan. Odlučili smo da ga uzmemo, s kćerkom i jednom našom prijateljicom odemo po njega u Kotor Varoš. Zvao se Luka. Nismo htjeli da mu mijenjamo ime.
Razlog dolaska u kuću je vrlo jednostavan. Djeca poput Niki počinju da imaju obavezu, odgovornost prema nekome. Luka je osjetio da je voljen, da neko brine o njemu, da ga pazi, a Nikolina i mlađa mi kćerka Tijana vode računa o svakom detalju. Posebna je priča ako je Nikolini, naprimjer, loše, Luka odmah digne uzbunu po kući. Nekoliko puta je četiri-pet minuta ranije najavio da će se nešto desiti. Ili jedne prilike na poziv u hodnik, došao je i sjeo, komanda je bila da ostaje kući te čuva Niki i kuću dok ja ne dođem. Zatekao sam ga u hodniku kako jednim okom posmatra ulazna vrata i drugim okom budno prati Niki. Za odanost i razumijevanje obavezno slijedi i nagrada. Kad je bio bolestan, svi smo se o njemu maksimalno brinuli, a posebno Niki. Nikad ga ne bih dao, ostaje kao stalni član porodice, jer je naša alfa i omega.

Ika Ferrer Gotić: Zdravstveno stanje moje kćerke se poboljšalo uz Bailey

cuko ika1 cuko ika2

Ika s kćerkom Tanyom i njihovim ljubimcem, psićem Bailey

Bailey je došla u naš dom u januaru 2016. godine. Kao djevojčica sam imala psa, ali nakon što je preminuo, nisam više nikada imala želju za zamjenu, jer kućni ljubimac nije samo kućni ljubimac, nego i dio porodice. Ipak, za svoj 32. rođendan, poželjela sam opet da u dom dovedem jedno malo biće za koje bismo se svi zajedno brinuli. Ovoga puta, s namjerom da i moja djeca osjete istinsku ljubav prema životinjama u direktnom kontaktu. Kada kažemo kućni ljubimac, odmah pomislimo na sve benefite koje on pruža jednoj porodici, a ponajviše na igru, maženje, slatke trenutke smijeha i nježnosti. No, imati psa u domu je i način da se djeca nauče odgovornosti, koju briga o jednoj životinji sobom donosi. No, ono što bih, ipak, istakla kao najvažniji faktor samog prisustva kućnog ljubimca u našem domu jeste taj efekt liječenja moje kćerke Tanye, koja je kao malena pretrpjela tešku bolest (meningitis) zbog koje i danas, devet godina kasnije, traje oporavak. Utjecaj koji na nju ima Bailey je neopisiv! Životinje razumiju, osjete, imaju to šesto čulo. S Tanyom ima poseban odnos, ponaša se nevjerovatno zaštitnički prema Tanyi da je nevjerovatno samo i posmatrati. Ona uživa u tom posebnom tretmanu i sada sam sigurna da sam donijela najbolju moguću odluku kada sam Bailey dovela u naš dom. Psihološko zdravstveno stanje moje kćerke se znatno poboljšalo, postala je mnogo nezavisnija, sgurnija u sebe, komunicira mnogo više, stalno je nasmijana i stekla je osjećaj odogovornosti prema drugom živom biću kojem treba pažnja. U njoj se probudio osjećaj sigurnosti i zaštite, uzajamne neopisive ljubavi – kaže Ika Ferrer Gotić, dobro poznato TV lice, danas potpredsjednica Američkog univerziteta u našoj zemlji.

Anabela Atijas: Bezuvjetna ljubav

cuko anabela1

Anabela s najstarijom kćerkom Lunom i njihovom ljubimicem Loli

Odrastala sam u kući u mom rodnom Goraždu, s dvorištem punim životinja. Imali smo zečeve, mace, ali moja najveća ljubav su uvijek bili psi. Tako da sam vječito dovlačila s ulice svakog psa na kog bih naišla. Prvog kućnog ljubimca sam kupila kada je Luna imala četiri godine, jer je to bila njena najveća želja. Maltezera, koji se zvao Bubi, nažalost, izgubili smo prije tri godine. Imao je 13 godina. Ni dan-danas tu bol nisam prežalila i znam da je nekim ljudima teško da to shvate, ali kao što znate, pas čovjeka iznevjeri samo jednom u životu, onda kada umre. Djeca koja rastu uz pse, osim što imaju bezuslovnu ljubav, prijatelja, druga za igranje, vjernog čuvara, stiču i imunitet i postaju otpornija, a da ne pričam o sticanju odgovornosti, jer se rađa zaista velika ljubav. Dok ovo pišem, u mislima mi je moja mezimica Loli, pomeranski špic, koja je u moj život ušla prije godinu, to je moja čista duša i izvor pozitivne energije. Hvala joj što je izabrala baš nas! – kaže pjevačica Anabela Atijas, čije tri kćerke neizmjerno uživaju u Lolinom društvu.

Dejana Rosuljaš: Bella je dio moje porodice

cuko dejana11 cuko dejana10

Dejana s Bellom

U dom TV voditeljice i urednice Dejane Rosuljaš prije tri i po godine je ušla Bella.

– Moj brat ju je pronašao kraj Miljacke, bila je štene od nepunih mjesec, bijela i toliko mala da mu je u dlan stala. Bila je sama i nakon što se malo poigrao s njom, ona je krenula za njim i nije htjela da se odvoji od njega. U blizini su bili neki radnici koji su mu rekli da se nedavno jedna kuja oštenila i da je iza nje samo taj psić ostao, sam i napušten. Oni su joj čak kupili jednu igračku koja joj je i dan-danas omiljena. Bella je mog brata osvojila na prvi pogled i tako je postala dio porodice – priča Dejana i savjetuje sve one koji razmišljaju da nabave psa:

– Da najprije dobro razmisle. Pas će definitivno uljepšati život, ali je i velika obaveza. Odluka da nabavimo psa nije nešto što bismo trebali olako shvatiti. Preslatko štene začas će nam osvojiti srce, no da bi to štene odraslo u zdravog psa, moramo biti spremni uložiti mnogo truda, vremena i, naravno, novca. Pas nije igračka i ne možemo ga čas željeti, čas ne! Ako se odlučimo imati psa, onda moramo biti odgovorni vlasnici i nipošto, ali nipošto, kada vidimo da ne možemo brinuti o njemu, ili iz bilo kog drugog razloga, ostaviti ga na ulici i slično. Za takve situacije sve češće čujemo, ne mogu ih shvatiti i grozim se toga – napominje Dejana.

Mario Klein: Ne kupujte, udomite

cuko mario

Mario sa Sunnyjem kojeg je udomio prije nepune dvije godine

Poznati bh. fotograf Mario Klein kaže kako ga psi kao kućni ljubimci “prate“ još od ranog djetinjstva. Prvog, vlastitog je usvojio prije nepune dvije godine.

– Sunny je do mog doma put pronašao sasvim slučajno. Dobio sam ga na poklon, odnosno ponudu da ga udomim, pristao sam, i sretan sam zbog toga. Kako sam živio sam, bio je veliki preokret naviknuti se na još jedno živo biće ali priznajem da su poljske i parkovske avanture s njim utjecale pozitivno, prvenstveno na društveni život, ali i zdravlje (obojice). Konstantno smo zajedno, u restoranu, kafiću, na putovanju… Priroda mog posla je takva da psa vrlo lako mogu prilagoditi i sebi i ljudima oko sebe. Onima koji silno žele imati psa, savjetujem: „Nabavite psa! Ne kupujte! Udomite!” – govori Mario, koji već neko vrijeme veliki dio svog slobodnog vremena posvećuje zaštiti pasa, naročito onih koji su nezbrinuti.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti