Alen Islamović: Cortina d’Ampezzo mi i neće ostati u najljepšem sjećanju

Piše: Redakcija

Pjevač Alen Islamović, tradicionalno s prijateljima i porodicom posjećuje evropska skijališta. Ovoga puta odabrao je sjever Italije i grad Cortina d’Ampezzo.

alen2

 

Pjevač Alen Islamović tradicionalno jedan dio zime provede na nekoj od evropskih planina. Posljednje tri godine s porodicom i prijateljima je odmarao u Švicarskoj, dok se ove godine opredijelio za Cortinu d’Ampezzo, grad na sjeveru Italije. Alen je dobar poznavalac Alpi i njegovih destinacija, godinama skija, a sudeći prema utiscima, Cortina mu i neće ostati u najljepšem sjećanju.

– Na destinaciji na kojoj nam bude stvarno dobro i zabavno, zadržimo se nekoliko sezona. Ovu sezonu smo izabrali Cortina d’Ampezzo u Italiji. Da budem iskren, razočarali smo se. Grad je prekrasan, a staze nisu najbolje. Kada bi se dijelile najbolje ocjene, od pet Cortina bi od mene dobila ocjenu tri, jer zaista, poznavajući austrijska, francuska, švicarska i mnoga italijanska skijališta, ovo ne zaslužuje bolje. Staze su neobilježene, lako se izgubiš, u podnožju, gdje su šume, staze su uske, pokrivene ledom, uvijek postoji opasnost izlijetanja iz tih uskih staza ako ti se iznenada pojavi srednji skijaš koji se uspaniči u tako uskim prolazima. Uglavnom su 60 posto crne staze, strme, zaleđene i jako opasne. Na samom vrhu je minus 18 stepeni, gdje ti se dah ledi i moliš Boga da pobjegneš, a bježanje može biti jako opasno, jer su oko tebe litice i ponori. Bio sam jednom na tom vrhu i nisam više ni pomislio ići. U posljednje vrijeme pola odmora skijam, a pola šetam sa suprugom Marijanom po gradu – kaže Alen za “Azru”.

Islamović u Italiji ostaje do 24. januara, a društvo mu, osim porodice, prave prijatelji iz Kamnika, Zagreba, Bihaća i Vukovara. Iako nije zadovoljan stazama, u gradskom središtu Cortine, ipak, priča nam, ima jako zanimljivih sadržaja koje bi rado preporučio turistima koji prvi put dolaze u ovo mjesto.

– Moja preporuka je da šetaju gradom, jer je mnogo lijep, da probaju italijanska vina, jer su odlična i da u restoranima uživaju u tjesteninama – kaže poznati pjevač.

Islamović skija još od sarajevske olimpijade i veliki je ljubitelj ovog sporta. Ali, kako kaže, ne voli pretjerivati. Kad osjeti umor, uzme dužu pauzu.

– Ne volim skijati na onim mjestima i stazama gdje mi to postaje napor. Ne takmičim se. Rekreativac sam koji uhvati svoj ritam i skijam slalom dok mi noge mogu izdržati, a to je jedan do jedan i po kilometar – kaže Islamović.

Nakon ovog odmora, u februaru će ponovo sa svojom suprugom, kćerkama i unukom posjetiti neko, kako kaže, ljepše mjesto. Međutim, ovaj pjevač neće samo odmarati. Po završetku odmora, sredinom februara, s grupom „Bijelo dugme” nastavlja turneju po Evropi, dok ga u martu i aprilu očekuju solistički koncerti.

– Posao je već organiziran i čeka me. Iz Stuttgarta posjetit ćemo London i Istanbul. Uglavnom, posao i lijepo organizirani odmori dobro dođu – kaže na kraju razgovora Alen Islamović.

alen1

alen6

alen7

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti