Joe Biden: Prvu suprugu izgubio u saobraćajnoj nesreći, drugu prosio pet puta

Piše: Redakcija

Joe Biden ima poseban odnos sa svojom suprugom dr. Jill Biden i taj odnos traje dugih 39 godina. Njihova ljubavna priča nije bila jednostavna romantična bajka, ponekad je potpredsjednik patio od nezamislive tragedije, ali uprkos slomljenom srcu, njih dvoje su uspjeli izgraditi lijep život.

Dok demokrate žale izborni poraz, najdosjetljiviji među njima na društvenim mrežama, kroz priču o privatnom životu potpredsjednika u odlasku Joea Bidena, još jednom podsjećaju javnost na vladavinu demokrata.

„Fotografija potpredsjednika Joea Bidena kada je bio mlad. I vrlo, vrlo, vrlo, zgodan…”, pišu Amerikanci na svojim Twitter nalozima.

Američki „Vogue” na svojim stranicama donosi nevjerovatnu priču o privatnom životu političara koji je 2009. godine posjetio i našu zemlju.

Joe Biden ima poseban odnos sa svojom suprugom dr. Jill Biden i taj odnos traje dugih 39 godina. Njihova ljubavna priča nije bila jednostavna romantična bajka, ponekad je potpredsjednik patio od nezamislive tragedije, ali uprkos slomljenom srcu, njih dvoje su uspjeli izgraditi lijep život.

SMRT KĆERKE

Biden je izgubio prvu suprugu, ljubav iz školskih dana, Neiliju Biden, i njihovu jednogodišnju kćerku Naomi u strašnoj nesreći, kada je kamion prikolica, udario u njihov automobil karavan 1972. godine.

– Šest sedmica nakon što sam izabran za senatora Delawarea, moj cijeli svijet se zauvijek promijenio. Dok sam boravio u Wshingtonu i zapošljavao osoblje, stigao je telefonski poziv za mene. Obaviješten sam o tragičnom događaju. Naime, supruga s naše troje djece je bila u božićnom shoppingu, kada je kamion s prikolicom udario sa strane u njihovo auto. Tom prilikom su poginule moja supruga i kćerka. Nisu bili sigurni da li su ostala djeca, dvojica sinova, preživjeli – prisjetio se Biden ovog teškog trenutka, govoreći na Yale univerzitetu.

Sinovi su proveli mjesece oporavljajući se u bolnici.

– Nevjerovatna povezanost koju imam s djecom je dar za koji nisam siguran da bih ga imao da nisam prošao to što sam prošao. Fokusirajući se na sinove, pronašao sam vlastiti spas.

Tri godine kasnije, brat će ga upoznati s Jill Jacobs-Biden. Imao je osjećaj, kaže, kao da ih je nekim čudom Neilia dovela jedno do drugog. Par je otišao na prvi sastanak kad je Jill, koja je također iza sebe imala brak, još bila na fakultetu.

– Bila sam na posljednjoj godini, zabavljala sam se s momcima koji su nosili jeans i majicu. Kad mi je došao na vrata, imao je sako i mokasinke na sebi. Pomislila sam: „Bože, ovo nikad neće funkcionirati. Ma, ni za milion godina”. On je bio devet godina stariji od mene. Ali, nas dvoje smo ipak izašli pogledati film „A Man and a Woman” u kino u Philadelphiji i zaista smo se slagali. Kad smo došli kući, samo mi je mahnuo rukom za laku noć. Otrčala sam uz stepenice i nazvala mamu u jedan sat ujutro i rekla joj: „Mama, konačno sam upoznala džentlmena” – ispričala je Jill u intervjuu za „Vogue”.

jill2

MORALA SAM BITI SIGURNA

Joe Biden je pet puta prosio Jill prije nego što je ona konačno pristala da se uda za njega.

– Govorila sam: „Ne još, ne još”. Jer, s vremenom sam se jako vezala za momke (Bidenove sinove) i zaista sam osjećala da taj brak treba uspjeti. Zato što su oni izgubili svoju majku i nisam željela da izgube i drugu. Zato sam morala biti 100 posto sigurna u odluku.

Joe se također prisjeća trenutka kad joj je postavio ultimatum.

– Slušaj, ovo je posljednji put da te pitam. Nije mi bitno kad ćemo se vjenčati, ali ja želim da se opredijeliš.

Odgovorila mu je: „Ok”, i tu je priča o toj temu završena.

Vjenčali su se sredinom juna 1977., u New Yorku u kapeli Ujedinjenih nacija pred katoličkim svećenikom. Ceremoniji vjenčanja prisustvovalo je 40-ak članova familije, najbližih prijatelja i Bidenovi sinovi Beau i Hunter, koji su stajali pored oltara. Nakon toga uslijedio je ručak u restoranu „Sign of the Dove”.

Zanimljivo je kako su supružnici na medeni mjesec otišli sa sinovima, jer, kako su kasnije pojasnili, što mnogi nazivaju jednom od najljepših misli, sve četvero su se obavezali jedno drugom. S Jill, Biden ima 35-godišnju kćerku Ashley Biden.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti