Tinka Milinović: Moje nezaboravne tri sedmice u pustinjskoj tvrđavi nadomak Abu Dhabija

Piše: Redakcija

Tinka Milinović je ponovo u Sarajevu. Za magazin „Azra“ govori o svojoj karijeri, životu u New Yorku i Los Angelesu, brojnim putovanjima, te učešću na Sheikh Zayed Heritage festivalu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nekadašnje poznato bh. TV lice i pjevačica ispunjena je i na privatnom planu, te  otkriva kako je Wolfgang osvojio njeno srce.

Tinka Milinović, nekadašnja TV voditeljica, glumica, pjevačica, a sada i vlasnica bloga „The Tinka Show“ imala je priliku učestvovati na Sheikh Zayed Heritage Festivalu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Festival se održava krajem svake godine i predstavlja najznačajniju privredno-kulturnu manifestaciju u UAE. Za naš magazin Tinka govori o iskustvima koje nosi s ovog nesvakidašnjeg događaja, ali i karijeri, te odluci da ponovo njena adresa, odnosno baza odakle će obavljati svoje poslove, bude u rodnom Sarajevu.

– Samo za potrebe ovog Festivala, organizatori su usred pustinje izgradili veliku tvrđavu s impresivno velikim vratima kao iz filmova, iza kojih je smješten pravi mali festivalski gradić, da bi tu ugostili sve posjetitelje i program zemalja koje su pozvali. Traje skoro dva mjeseca i nalazi se 40-ak kilometara od Abu Dhabija.

Fondacija Sheikh Zayed, koja je prepoznala moju ideju, dosadašnji rad i trud, pozvala me da budem njihov gost tri sedmice i snimim na svoj radoznao i avanturistički način video zapise i foto materijal za svoj YouTube kanal, blog, društvene i digitalne medije. Na ovogodišnjem festivalu učestvovalo je 18 zemalja s gotovo 600 privrednika. Među njima je i naša BiH. Šetnja Festivalom može potrajati nekoliko sati, a podijeljen je u tri okruga: GCC (zemlje Bliskog istoka), arapski i internacionalni.

Tinka6 Tinka7 Tinka5 Tinka4 IMG_0960

AUTENTIČNA KUHINJA

Organizatori su stavili naglasak na svjetske baštine, što se može vidjeti u 18 kulturnih okruga koji su dostupni svakom posjetitelju. Svaki okrug predstavlja drugu zemlju, uključujući UAE, Kuvajt, Kazahstan, Afganistan, Oman, Indiju, Maroko, BiH, Rusiju, Srbiju i Kinu. Područja su pažljivo dizajnirana kako bi odražavala graditeljske baštine svake zemlje, kao i predstavljanje svojih obrta, proizvode i autentičnu kuhinju. Posebnu čar ovim izgrađenim kućicama daje centralna bina svakog okruga, koja nudi tradicionalne predstave za posjetitelje u intimnoj atmosferi – kaže Tinka za „Azru“, dodajući kako je Festival i dobra prlika za posjetitelje da isprobaju hranu iz cijelog svijeta.

Ukoliko želite probati tradicionalni afganistanski Qubali polo, bosanski ćevap, ili ruske pite, nećete biti razočarani izborom kuhinje koja je dostupna. Domaći emiratski obrtnici su posebno interesantni. Tu sam upoznala ribare sa svojim mrežama i brodicama, žene kako prave začine, drobe pravu arapsku kafu, spremaju hranu, a bilo je i vojnih marševa, yolla izvođača, i sokolara.

Četvrt Kraljevine Maroko je posebno impresivna. Tradicionalni marokanski dio je najuređeniji u cijelom paviljonu, i okružen vodom i foteljicama, koje omogućavaju posjetiteljima da uživaju u klasičnim predstavama njihove kulture, kao i njihovoj hrani i kafi. Cijeli festivalski događaj je izgrađen oko kružnog toka u čijem središtu se nalazi velika fontana, i tu se svakodnevno dešavaju plesni nastupi svih zemalja. Vatromet bude svake noći u osam sati, a osim vatrometa atraktivno je i spremanje tradicionalne kuhinje, mužnja deva, ples fontana, arapski konji, folklorni plesovi.

Tinka je svakodnevno posjećivala i sprijateljila se sa stranim kao i bh. izlagačima. Od zemalja Evrope, govori nam, na ovaj festival su pozvane samo BiH i Srbija. U timu naše zemlje je bilo  15 predstavnika obrta i firmi. Bosanskohercegovački obrtnici su izlagali, prodavali robu i prezentirali svoje usluge, te time na najbolji način promovirali našu privredu, tradiciju, gastronomiju.
– Sve troškove smještaja, ishrane, prevoza roba i ljudi, kao i mog tima, a ujedno i zakup štandova tokom boravka delegacija dobročiniteljski je snosio domaćin. Zaista su se svojski trudili da sve funkcioniše kako treba. Stvorili su vrlo interesantnu priču svega što Emirati predstavljaju za svoje današnje i nadolazeće generacije da ne zaborave odakle su došli i potekli prije otkrivanja nafte – kaže Milinović, koja je ovim povodom imala priliku boraviti i u bh. ambasadi u Abu Dhabiju, koja je učinila mnogo da našim privrednicima omogući učešće na Festivalu.

U bh. medijskom prostoru Tinke dugo nema. Odlaskom iz Sarajeva u New York, 2009. godine, pokenula je svoju web stranicu i snimila „The Tinka Show“, TV pilot emisiju koja podstiče utjecaj žena u društvu. Nakon nekoliko godina, preselila se u Los Angeles te na svom blogu počela objavljivati vlastite literarne radove, pisati o beauty temama, ljubavi, iznositi iskustva s brojnih putovanja…

– Ovi tekstovi su mi pomogli da budem zapažena, te mi je ponuđen ugovor za pisanje knjige “Success Secret” s Jackom Canfieldom. Želio je znati više o mom putu ka uspjehu, mojoj inspiraciji i motivaciji, kao i kakve korake poduzimam u privlačenje zadovoljstva. Ovaj ugovor mi je mnogo pomogao, kako lično, tako i profesionalno. Knjiga je dosegla sedam zasebnih best-seller listi na dan izlaska i to me stavilo na mapu best-selling autora. Iz Los Angelesa sam također pisala i kao kolumnist za jedan ženski magazin. U Afriku sam otišla snimiti doku-reality TV show s prvim damama Afrike: “First Ladies Club”.

Emisija poboljšava razumijevanje javnosti o pitanjima u vezi s osnaživanjem žena u svijetu. Glumila sam i u nekoliko TV pilot emisija za poznate kuće HBO i Showtime, tako da se nikad ne zna šta se dalje može desiti s tom američkom pričom. Trenutno radim kao digital influencer, i posvećena sam svom YouTube kanalu – kaže Tinka.

tinka-03 Tinka9 Tinka8 IMG_6939 IMG_6937 IMG_6922 IMG_6910

Iako je proputovala svijet, uvijek se vraća u Sarajevo. Tako je njen rodni grad ponovo adresa odakle, kaže, kreću njene najbolje svjetske priče.

– I dalje ću po potrebi odlaziti u svoja druga dva prebivališta Los Angeles i New York i nadam se nastaviti putovati po svijetu i snimati. Na ovaj korak sam se odlučila jer sam svih ovih godina sakupljala razna iskustva i doživljaje, i shvatila da mi treba mjesto gdje će svi moći znati šta se dešavalo svih ovih godina i šta mi se trenutno dešava.Već su stigli pozivi za razne saradnje.

Život van BiH za mene ima posebnu dušu, užurbanu, ali i uzbudljivu i dinamičnu, a Sarajevo je moja oaza mira. Ovdje su moja porodica i moj dom. Moj tim ljudi s kojim sarađujem je ovdje i želim da ustabilim moju digitalnu platformu, i prvu godinu provedem radeći s njima rame uz rame. Iduće godine ću se posvetiti internacionalnom timu, jer ovo je posao koji zahtijeva mene i moju prisutnost.

BITI ISTRAJAN

Uvijek je kraj godine i početak nove idealna prilika da sumiramo ono što smo ostvarili i ono što želimo ostvariti. Tinka je zadovoljna dosadašnjom karijerom i uspjehom. Smatra da je dobra organizacija tajna svake uspješne osobe.
– Bitno je imati i strasti prema onome što volite raditi. Okružena sam i volim ljude koji znaju pružiti podršku. Tako sam iz ljubavi i strasti izabrala i svoj studij, te magistrirala u svojoj 24-oj godini Operu i Solo pjevanje na University of Louisiana. Tako sam birala i gradove u kojima ću živjeti, kao i poslove kojima sam se bavim. Početkom 90-ih sa 16 godina sam otišla u Ameriku programom razmjene studenata, da tamo završim četvrti razred srednje škole. Cijeli život mi je nekako obilježen činjenicom da prvo nešto naumim i onda to idem ostvariti. Najčešće uopće ne znam kako ostvariti to što sam zamislila, niti imam finansije koje mogu učiniti sve to za mene, ali sam s vremenom naučila i ispraksirala se da je najvažnije krenuti, i onda korak po korak sklapati kockice, biti istrajan, vjerovati u sebe i uspjeh uvijek dođe. Nekad se, dok radim nešto što smatram bitnim, otvori put koji je, zapravo, još bolji. Osim što se uspješno ostvarila u poslovnom segmentu života, ne krije ni to da je njeno srce već zauzeto i da se želi ostvariti i kao majka.

– Uživam u osmijehu mog dragog Wolfganga, čija me pažnja odvlači od svakodnevnog stresa i obaveza. Osvojio me svojim pogledima na svijet. Zna slušati, šutjeti i razumjeti kad imam nešto važno za reći. Presretna sam što imam priliku živjeti najbolji party na svijetu koji se zove-život! – kaže Tinka i otkriva prvu narednu destinaciju koju će nakon povratka u Sarajevo poslovno posjetiti u novoj godini.

– Ovog puta odlazim na skijanje u austrijski gradić Obertauern, u kojem živi samo 250 stanovnika. Planiram napraviti prekrasnu zimsku priču, reportažu  o njihovom skijaškom raju. Zimi tu dolazi gotovo 12.000 turista, i oni žele da kroz svoj prepoznatljivo znatiželjan ugao medijski popratim svoju sedmodnevnu posjetu.

 

Tinka2 IMG_1501 IMG_0941 IMG_0896 IMG_0823 IMG_0590 IMG-20161206-WA0000 IMG_1778 Tinka3

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti