Pet razloga zašto je doručak najvažniji obrok u danu

Piše: Redakcija

U gotovo svakom kućanstvu, jutra su najužurbaniji dio dana i kada vam vrijeme leti pred očima fokusirani ste samo na ono najbitnije. Spremate se za posao, na pameti vam je samo jeste li sve utrpali u torbu i grčevito držite jutarnju šoljicu kafe.

Postoje znanstveno dokazani, valjani razlozi zašto bi doručak trebao dobiti svoje mjesto na listi jutarnjih prioriteta. U nastavku saznajte 5 najvažnijih razloga zašto je doručak uistinu najvažniji obrok u danu i kakve prednosti ima za vaše zdravlje…

DORUČAK VAM POMAŽE U ZADRŽAVANJU KONCENTRACIJE

Postoji razlog zašto mnoge škole nude opciju doručka za svoje učenike. Nutricionisti su se davno složili kako je jutarnji obrok krucijalan za koncentraciju i učenje, nevezano za godine. Nakon noći, razina šećera u krvi jako je niska, a doručak koji nudi optimalnu količinu cjelovitih žitarica, proteina i namirnica bogatih vlaknima, itekako je potreban našem mozgu za izvođenje normalnih funkcija.

VAŽAN JE ZA ZDRAVLJE SRCA

Navika preskakanja doručka znanstveno je dokazano povezana s razvitkom srčanih bolesti, točnije povećanjem rizika od srčanog udara za 27%.

KONZUMACIJOM PROTEINA UJUTRO IMATE MANJU ŽELJU ZA JUNK FOODOM

Doručak će vas držati sitima i zadovoljnima tijekom cijelog jutra, ali doručak bogat proteinima produžit će ove prednosti na cijeli dan. Birajte jaja, jogurt i meso te smanjite želju za junk foodom kroz dan. Zdrav doručak = zdraviji odabiri!

DORUČAK POTENCIRA AKTIVNIJI STIL ŽIVOTA

Ljudi koji jedu doručak jednostavno imaju više fizičke energije, zbog čega prirodno vode aktivniji život jer mozak dobiva signale o količini novo dobivene energije. Napravite si uslugu i nikad ne preskačite doručak!

SMANJUJE RIZIK OD RAZVIJANJA DIJABETESA

Poveznica između preskakanja doručka i razvijanja dijabetesa spomenuta je u mnogim istraživanjima. Doručak je važan zbog reguliranja apetita kroz dan. Ako ga preskačete, tijekom nekog vremena ovaj uzorak može dovesti do osjetljivosti inzulina, dijabetesa tipa-2 i visokog krvnog tlaka. Poruka? Ne preskačite doručak.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti