Pjesma “Freedom”: Priča iza legendarnog spota

Piše: Redakcija

Mnoštvo je stvari po kojima je ime Camillae Nickerson prepoznatljivo. Naime, ona je jedan od saradnika i pomoćnika u magazinu Vogue, zaslužna je za neke od najboljih modnih fotografija iz devedesetih godina 20. vijeka, ali ono što je u najvećoj mjeri čini prepoznatljivom je što njeno ime stoji iza najpoznatijeg muzičkog spota Georgea Michaela, onog  za pesmu “Freedom”.

– Devedesetih godina 20. vijeka muzički spotovi su podrazumijevali čistu kreativnost. U to vrijeme sam radila na videu i to je bio nevjerovatno težan i haotičan posao. Sjećam se kada sam radila spot za britanski grupu Soul II Soul, išla sam na auto otpad, dobila metalne ratkape i varila ih na točak. Sve to smo morali završiti za 24 sata, jer nije bilo dovoljno novca za snimanje drugog dana. Rad je bio mukotrpan, ali ste imali veliku slobodu da radiote ono što ste htjeli. Nikada ništa niste imali unaprijed osmišljeno, tako da je bilo i pokušaja i grešaka, što u današnjem svijetu izgleda nevjerovatno – kaže ona.

Nakon ovog snimanja Camilla je dobila poziv od Davida Finchera, režisera za kojeg ranije nije čula.

– Bila sam veoma iznenađena kada mi je rekao da želi da radim na najnovijem spotu koji je pripremao za Georgea i njegovu pjesmu “Freedom” – rekla je Camilla.

Ona je objasnila kako je odmah bila jasna želja da se u spotu pojavi Christy Turlington i da hoda ogrnuta bijelim, dugačkim čaršafom od irskog lana, kako bi svjetlost mogla da prolazi kroz njega. S obzirom na to da je angažovanje Christy uzelo većinu budžeta, ostatak garderobe je dolazio iz Camillinog ormara.

– Naomi Campbell je u spotu nosila čizme od mog dečka, a Linda Evangelista moj džemper – kaže Camilla  i dodaje kako je George znao sve djevojke iz spota, dok se ona s njima nije pretjerano družila s obzirom na to da je bila samo pomoć.

celebrity-trends-2015-07-george-michael-freedom-video

Od iskustva snimanja ovog spota Camilli je ostalo u sjećanju da je Cindy Crawford bila najprofesionalnija.

– Ona je došla u potpunosti spremna za snimanje, za razliku od drugih modela koji se kasno bude i dolaze umorne na set, jer vode svoje uzbudljive živote i danju i noću – kaže ona.

Ono što je takođe zanimljivo je da se Linda ofarbala u plavo samo dan prije, dok je dečko s lampom iz spota danas slavni fotograf Mario Sorrenti.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti