Glina za čistu i glatku kožu

Piše: Redakcija

Glina je odlično sredstvo za detoksikaciju kompletnog organizma, pa tako i kože.Od nje možete raditi maske, obloge, kupke i kozmetiku, ali i liječiti bilo koju kožnu tegobu te bolove u kostima i zglobovima.Tople kupke s glinom čiste organizam od toksina i teških metala. Glina također jača i štiti zube, zbog toga je česti sastojak prirodnih pasti za zube. Prije upotrebe glina ne smije doći u kontakt s vlagom i metalnim predmetima. Kod tretmana s glinom koristite plastično, drveno, porculansko ili drugo nemetalno posuđe. Ako glinu koristite za tretiranje kožnih bolesti tada je kombinirajte samo s vodom.
Tretmani s glinom
1. Maska za lice
Najosnovniji tretman s glinom za lice sastoji se od gline i obične vode ili jabučnog octa.Glina se rijedi s tekućinom u glatku pastu.Ovisno o tipu gline ponekad je potrebno više, a ponekad manje tekućine.Umjesto vode ili octa možete koristiti i neku drugu tekućinu – čaj, cvjetne vodice, mlijeko.Maske, ovisno o tipu i potrebama kože, možete obogatiti raznim vrijednim sastojcima poput voćnih sokova, zobi, aloe vera gela, eteričnih ulja i meda. Ova maska pomaže dubinski očistiti i nahraniti vašu kožu te joj vratiti prirodan sjaj i elastičnost.
Priprema:Pomiješajte 1  kašičicu gline i 1  kašičicu jabučnog octa.
Primjena:Nanesite masku na lice i držite 15 minuta.Dobro isperite lice i nanesite kremu.Ako imate problematičnu kožu koristite ovu masku 2 puta sedmično.Za druge tipove kože dovoljan je 1 tretman tjedno.Tokom tretmana može se pojaviti osjećaj pulsiranja i zatezanja, a nakon tretmana – crvenilo koje traje oko pola sata.
2. Glinom protiv neugodnih mirisa
Detoksikacija pazuha glinom pomaže u izvlačenju toksina i uklanjanju neugodnih mirisa.Posebno se preporučuje onima koji upotrebljavaju komercijalne dezodoranse. Ti dezodoransi sadrže aluminijev klorid koji se u mnogim studijama smatra uzrokom rakom dojke. Detoksikacija glinom preporučuje se i muškarcima i ženama. Ako imate ozbiljnih problema sa znojenjem, primjena ovog recepta može vam značajno pomoći kod tog neugodnog problema.
Priprema:Pomiješajte 2 jušne žlice bentonit gline, 2 jušne žlice jabučnog octa i 2 supene kašike vode.
Primjena:Smjesu nanesite pod pazuhe. Pola pod jedan, pola pod drugi.Ostavite da djeluje 15 minuta, a ako imate osjetljivu kožu 5 minuta. Koristite 1 – 2 puta sedmično.
3. Kupka od francuske gline
Priprema:Pripremite vodu za kupanje pa u nju ubacite šolju zelene francuske gline i šoljicu himalajske soli.
Primjena:Namačite se 15 minuta u kupki s glinom, a zatim dobro istuširajte.
4. Detoksikacija vlasišta
Priprema:Pomiješajte ¾ šalice rhassoul gline s čajem od koprive tako da dobijete glatku pastu.
Primjena:Nanesite pastu po cijelom vlasištu, pa glavu pokrijte kapom za tuširanje. Držite na glavi jedan sat i povremeno poprskajte čajem tako da se maska ne osuši. Zatim dobro isperite kosu, a zadnje ispiranje napravite s mješavinom od 1 dcl jabučnog octa i 4 dcl vode.

Izvor: http://alternativa-za-vas.com

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti