Meryem Uzerli: Zovite me i ponovo ću doći

Piše: Redakcija

Odrasla sam u Njemačkoj. Naravno da smo znali za rat. Slušala sam mnogo o tome. I zato, kada sam pročitala ovaj scenarij, bila sam veoma emotivno taknuta pričom, glavnim junacima, likom kojeg sam ja trebala tumačiti. Silno sam željela biti dijelom ove priče – kazala je, između ostalog, na press konferenciji popularna glumica, govoreći o filmu “Rana moje majke”, čijom je projekcijom otvoren ovogodišnji Festival

Piše: Lejla LOJO 

Foto: Berjamin Nizić i Haris Karamehmedović

Već osmi put zaredom Turski ured za kulturu i turizam u našoj zemlji organizira Festival turskog filma, prikazujući bh. publici najbolja turska ostvarenja sedme umjetnosti i pritom dovodeći velikane svoje glumačke scene. Čast da ove godine otvori Festival, pripala je mladom reditelju Ozanu Aciktanu i njegovom filmu “Rana moje majke”. Tim povodom u naš glavni grad doputovala je ekipa filma predvođena popularnim glumcima Meryem Uzerli i Ozanom Guvenom.

Gosti iz Turske na Sarajevski aerodrom sletjeli su u jutarnjim i popodnevnim satima, kada je uz veliko prisustvo medija i novinara, stigla 33-godišnja Meryem Uzerli, našoj publici poznatija kao sultanija Hurem iz serije “Sulejman Veličanstveni”.

meryem

Prije zvaničnog prikazivanja filma, istog dana u osam sati navečer u kinu Meeting Point, za novinara je u prostorijama Turske ambasade u Sarajevu održana press konferencija, a potom cocktail druženje, gdje su mnogi nastojali prići protagonistima ove filmske sage i fotografirati se s njima.
– Veoma smo sretni što smo došli s filmom “Rana moje majke”. Dug je bio put dok je scenarij došao do nas, četiri godine je stajao i čekao svoj trenutak. Godinama smo tragali za producentima i za odgovarajućim glumcima. Meryem nam je rekla da joj se scenarij veoma dopada i da želi da sarađuje. Dugo smo istraživali, pripremili teren prije nego smo se upustili u snimanje i evo nas tu gdje jesmo. Film ima mnogo aspekata, ali posebno značajna je njegova emotivna priča – kazao je na press konferenciji reditelj Ozan Aciktan, kojeg priča o momku Salihu, rođenom nakon što mu je majka Nermina silovana u ratu, nije ostavljala ravnodušnim.

meryem5

Na ovu tešku emotivnu priču, isto je reagirala i lijepa glumica, koja je odmah pristala biti njenim dijelom. Bilo je to njeno prvo pojavljivanje na filmskom platnu nakon što je napustila snimanje serije “Sulejman Veličanstveni”.

– Velika mi je čast baš ovdje se predstaviti filmom “Rana moje majke”. Ovaj film za sve nas bio je vrlo emotivan i vrlo dirljiv. Kada ga gledate, smijete se i plačete u isto vrijeme. Budi baš sve vaše emocije – kazala je Meryem, koja je strpljivo, ljubazno i s osmijehom na licu pozdravljala svakoga ko bi joj prišao da se s njom upozna ili da se slika.

Na pitanje novinara kada je prvi put čula za rat u BiH, Meryem je kazala kako je kao dijete pratila dešavanja u našoj zemlji u periodu od 1992. do 1995. godine.

– Odrasla sam u Njemačkoj. Naravno da smo znali za rat. Slušala sam puno o tome. I zato, kada sam pročitala ovaj scenarij, bila sam veoma emotivno taknuta pričom, glavnim junacima, likom koji sam ja trebala tumačiti. Silno sam željela biti dijelom ove priče. Mnogo smo razgovarali o historiji na ovim prostorima sa scenaristom, pripreme za snimanje su počele u januaru, a počeli smo snimati tek u maju. Film smo snimali devet sedmica i bili smo veoma tužni kada smo morali krenuti nazad – kazala je lijepa glumica, ne skrivajući svoje zadovoljstvo zbog boravka u BiH, dodajući da će rado doći ponovo čim je pozovemo.

meryem6

Sve simpatije novinara, ali i publike, pokupio je glumac Ozan Guven, našim gledateljima poznat kao Rustem-paša.

– U Sarajevo sam prvi put došao 1999. godine. Bilo je to dosta davno i tada su me preplavile čudne emocije, teške emocije. Došli smo s namjerom da snimamo seriju, ali, nažalost, to se nije ostvarilo, mogao bih reći iz emotivnih razloga. Sve vrijeme sam osjećao da dugujem nešto vašoj publici i narodu. Naravno, ne možemo osjetiti ono što ste vi osjetili, ali tu priču sam nosio u sebi. I kada je došao prijedlog za scenarij “Rana moje majke”, objeručke sam ga prihvatio. Zapravo, svi smo željeli u njoj učestvovati. Nadam se da sam u nekom malom domenu uspio uraditi nešto o pitanju svega što ste preživjeli. Hvala vam za tu priliku – kazao je Ozan, koji nakon sarajevske premijere filma nije skrivao suze u očima.

Dan nakon dolaska u Sarajevo, ekipa filma zaputila se u Zenicu, gdje je, također, prikazan ovaj film. Projekciji filma prisustvovali su i štićenici Zeničkog doma za nezbrinutu djecu, a nakon premijere u Multiplexu Ekran, protagonisti filma su posjetili dom za nezbrinutu djecu “Dom porodica” Zenica, gdje su se družili s djecom iz ovog doma.

Uprkos zgusnutom rasporedu, te brojnim obavezama, glumci su, ipak, pronašli vremena za izlazak u naš glavni grad i druženje s lokalnim stanovništvom. Šetali su Baščaršijom, te večerali u “Sarajevskoj pivnici”. A nakon ludog provoda, svako svojoj kući otputovao je u petak ujutro.

meryem7

Filmovi na Festivalu

Jedan od sponzora 8. Festivala turskog filma, kompanija Turkish Airlines organizirala je za posjetitelje ceremonije nagradnu igru, a dvoje gledatelja nagrađeno je besplatnom avionskom kartom.
Tokom 8. Festivala turskog filma bilo je prikazano pet filmova novije produkcije poznatih turskih reditelja: „Gazda želi sretan kraj” reditelja Kivança Baruönüa , “Pretraživač” reditelja Atalaya Taşdikena, “Šapni ako zaboravim” reditelja Çagana Irmaka, “Hladnoća kalandara” reditelja Mustafe Kara.

meryem2

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti