Mick Jagger: Trči pet kilometara dnevno, trenira kickbox i liježe prije deset

Piše: Redakcija

Historija je zabilježila da su šezdesetih godina prošlog stoljeća razrednici pojedinih škola u Engleskoj znali kući poslati gotovo cijelo odjeljenje. Razlog su bile frizure u stilu “Rolling Stonesa”.

Piše: Kenan Bešlija

– Bar se ošišajte kao “Beatlesi” – poručivali su učitelji svojim buntovnim učenicima, čiji je životni stil bio inspiriran problematičnim rock bendom i njegovim bubuljičavim, ali harizmatičnim frontmanom. Mick Jagger je za tadašnje autoritete bio noćna mora, gotovo sotona, sve ono što jedan mladi čovjek nije smio biti. Bio je bahat, smiješno obučen, čupav, promiskuitetan, sklon opijatima i svim vrstama nevolja. Njegova muzika kvarila je mlade duše, bar se tako mislilo. U kultnom filmu “Oficir i džentlmen”, tamnoputi narednik koji “drila” regrute ne propušta da potcrta loš utjecaj rock muzike na njihove “gubitničke živote”.
– Ne mogu da vjerujem šta ja to gledam. Šta ste radili cijelog svog života? Orgijali? Slušali muziku Micka Jaggera i pljuvali po svojoj zemlji, kladim se? Prestanite kolutati očima, niste vrijedni da nadređenog pogledate u oči – viče narednik na novake, one koji vole “lošu” muziku i spremni su svoj borbeni avion prodati Fidelu Castru.

Konzervativna porodica

Film “Oficir i džentlman” nastao je davne 1982. godine i danas spada u najbolje filmove svih vremena, kao što i muzika Micka Jaggera, koja je u filmu spomenuta, ima i danas posebno mjesto u modernoj kulturi. No, Jagger je mnogo više od vrckavog pjevača “Stonesa”, on je imao i vrlo uspješnu solo karijeru, ali je uspio i kao tekstopisac, glumac i zabavljač vhunskog ranga. Mick Jagger je ikona moderne pop kulture i jedno od najprepoznatljivijih lica svijeta zabave. No, ispod “maske” zabavljača koji uživa praveći ekscese posljednjih pedesetak godina, krije se jedan sasvim drugi, nepoznat čovjek. Opasni rocker s pozornice u suštini je čovjek odrastao u situiranoj, konzervativnoj porodici koja je često posjećivala crkvu. Jagger je vro inteligentan čovjek širokih interesovanja i pogleda, zabavljač za društvo, ekonomist po struci, u suštini vrlo sposoban čovjek koji je svaku svoju ideju i poduhvat uspio pretvoriti u novac.

Ne samo to. Koliko god to čudno zvučalo, Jagger je brižljiv djed i otac. On je bio vrlo svestran kada je riječ o sijanju potomstva. Djecu mu je podarilo čak pet žena, a njegovo jubilarno osmo dijete nedavno je došlo na svijet.

– Mick je bio u bolnici za vrijeme porođaja. Majka i beba se osjećaju dobro i mi smo zatražili da mediji poštuju njihovu privatnost – objavio je početkom decembra portparol velike zvijezde.

Sretna mama još jednog muškog potomka Micka Jaggera zove se Melanie Hamrick i ima “samo” 29 godina, po zanimanju je balerina, s adresom u New Yorku. Tokom februara 2014., njena baletska kuća bila je na turneji u Japanu. U isto vrijeme i “Stonesi” su nastupali širom ove zanimljive zemlje. Mlada balerina i iskusni muzičar susreli su se u backstageu koncerta u Tokiju. Mick nije gubio vrijeme kada je uočio ljepoticu, pozvao ju je na večeru i par se počeo intenzivnije družiti. U junu ove godine objavljeno je da Melanie Hamrick trudna i da će bebu na svijet donijeti krajem ove ili početkom iduće godine. Mlađa žena koja donosi dijete čiji je otac znatno stariji muškarac i nije neka vijest, no brojevi su jako zanimljivi kada govorimo o Jaggeru. Njegovo osmo dijete čak je 46 godina mlađe od Jaggerovog prvog i najstarijeg potomka, kćerke Karis Hunt, koja je na svijet došla sada već davne 1970. godine.

Dedo koji voli balet

Iako muškarci u Zapadnoj Evropi danas žive znatno duže nego ranije, kada je životni vijek u prosjeku iznosio 44 godine, imati 73 godine znači, ako ne duboku starost, onda ono što se pomalo podrugljivo nazivaju “lijepe godine”. Dok prosječan 73-godišnjak živi svaki dan u uvjerenju da mu to može biti i posljednji, Jagger je i dalje pun života i životne energije. Jaggerov vokal jeste dobar, no ima i boljih, njegove tekstovi su dobri, ali je svijet upamtio i bolje, recimo Jima Morrisona. Iako se Jagger trudio i na filmu, kritika je njegovu glumu ocjenjivala kao dobru, ali ne i vrhunsku, često tiho provlačeći da su filmski izleti njegovog prijatelja Davida Bowiea nekako bili uspješniji.

Ipak, Jagger je na sceni imao ono što su i Bowie i cijela plejada rock muzičara njegove generacije mogli samo poželjeti, on pred publikom puca od energije. Publici se to sviđa, no rijetki su oni koji znaju odakle dolazi ta njegova snaga i vitalnost. Jagger je okrojeli rocker samo na sceni. Mimo scene, on živi vrlo disciplinirano. Već decenijama nije probao bilo kakvu drogu, dok alkohol konzumira vrlo rijetko. Prvi je od članova “Rolling Stonesa” vidio da život “120 na sat” i nije recept za dugu starost. Danas Jagger trči pet kilometara dnevno, trenira kickbox i vozi bicikl. Trenira pet-šest puta dnevno u sedmici i njegov lični trener je Torje Eike, fitnes genije, čije usluge traže vrhunsku olimpijci i nacionalni nogometni timovi.

– Vježbam, ali ne pretjerujem. Ponekad radim gimnastiku i treniram ples, onda radim sprint ili nešto slično. Vježbam svoju izdržljivost. Moja dnevna rutina uključuje odlazak u krevet rano i mnogo spavanja, do deset ujutro – otkriva Jagger.

“Stonesi” imaju vrlo napornu koncertnu koreografiju. Najčešće nastupaju na stadionima, i to na ogromnim pozornicama. Tokom dva sata, koliko traje njihov nastup, Mick je neprekidno u pokretu, trči s jednog kraja pozornice na drugi, skače, izvodi gimnastičke figure, pleše i, naravno, pjeva. Iako u poznim godinama, na sceni ne gubi snagu niti se zadiše, dok je njegov ples i dalje upečatljiv, koordiniran i prilično graciozan. Nije to slučajno. Osim redovnog fitnesa, Jagger mnogo pažnje posvećuje i baletu, uvježbavajući svoje plesne korake do savršenstva. Bavi se i pilatesom, dok se za njegov unutrašnji mir brinu treneri joge. Jagger tokom svog nastupa “potroši” koraka kao da pretrči maraton. I sam Jagger priznaje da se njegove priprema za nastup ne razlikuju od priprema jednog vrhunskog atletičara. Grupa “Rolling Stones” nije samo grupa muzičara, to je velika, vrhunski organizirana firma. Tokom svake turneje Jaggera i momke iz grupe prati 200 stručnjaka i pomoćnika od masera do vrhunskih kuhara.

Hrana je vrlo bitna u svakodnevnom života Micka Jaggera. S obzirom na naporan i užurban dnevni raspored, Jagger jede mnogo i jede nekoliko puta dnevno, ali pažljivo bira svoj ručak.

– Njegov jelovnik se sastoji od hrane kakvu koriste atletičari dugoprugaši i on uključuje pecivo od punog zrna, krompir, rižu, grah i ribu. Dok je na turneji, on jede pastu jednom dnevno, četiri dana prije nastupa. Ovo mu osigurava dovoljno glikogena u mišićima tokom koncerta. On također voli avokado – sjajan izvor zdravih masti. Konzumira voćne smoothije za doručak. On koristi sljedeće suplemente: Vitamine A, C, D, E, kao i vitamine B kompleksa. Također, uzima riblje ulje “omega 3” s masnim kiselina sa ginkgo bilobom, kako bi dobio na izdržljivosti, te pospješio rad mozga – otkrivaju njegovi prijatelji.

Jagger jede isključivo organsku hranu, i to ono koju na svojoj farmi uzgoji supruga njegovog kolege iz banda, Ronniea Wooda. Zahvaljujući dobroj ishrani i dobro balansiranom životu, Jaggerovo psihofizičko zdravlje je odlično, te mu se predviđa zaista duboka, mirna i zdrava starost. Njegov otac, inače sportski instruktor, umro je u 93. godini života. Mladi Mick vježbao je uz njega od svoje treće godine. Jagger, koji neumorno nastupa, tvrdi da ne razmišlja o godinama koje dolaze.

– Pokušavam da ne mislim o vremenu kada ovo više ne budem mogao raditi. Ja sebi kažem: Ne gledaj na oblake od sutra kroz današnji vedar dan – kaže on.

Jedno je jasno. Mick Jagger će još godinama skakutati po svjetskim pozornicama i uveseljavati publiku. To je ljubav koja traja duže od 50 godina. Nema razloga da ne potraje još nekoliko decenija.

Zavođenje Angeline

Jagger je omiljen u svako doba i na svakom mjestu, publika jednostavno ludi za njim. Iako vremešan i ne pretjerano muževan na prvi pogled, Jagger i danas kao prethodnih decenija lomi ženska srca. Žene vole njegov šarm, njegova ogromna, jedinstvena usta, vole njegov zavodljivi ples, vole njegov novac koji posjeduje u stotinama miliona dolara i vole ono “nešto u njemu”. Možda činjenicu da uprkos godinama i životnom iskustvu, Jagger i dalje ostaje vječiti dječak, nepredvidljiv i uvijek spreman na najluđuju zabavu.

Istina, sredinom devedesetih godina, “Stonesi” su polako postajali “rock dinosaurusi”, a mediji su donosili članke naziva “Ako niste znali, ‘Stonesi’ još sviraju”. Neki su ih tada optuživali da uopće ne sviraju instrumente na koncertima, nego da puštaju stare trake. Činilo se da Jagger i Keith Richards polako koračaju u muzej i slatki zaborav. Album “Mostovi Babilona” iz 1997. pokazao da je “Stonesi” još nisu za staračkog doma.

Jedan od najvećih hitova s tog albuma bila je pjesma “Anybody seen my baby” ili “Ko je vidio moju malu”. U vrlo inteligentnom spotu pojavljuje se tada gotovo nepoznata mlada glumica po imenu Angelina Jolie. Ona je dobra uradila svoj dio posla i spot danas ima kultni status. No, glasine govore da je na snimanju tog otkačenog videa bilo mnogo toga privatnog. Prema jednim izvorima, Angelina i Mick su imali kratku, ali burnu aferu, dok je, prema drugima, Angelina jednostavno ignorirala iskusnog r’n’r lisca, 32 godine starijeg od nje.

– Angelina, ovdje Mick. Hoćeš li me, molim te, nazvati… Gospođice Jolie, zašto ne odgovaraš na moje pozive… Angelina, moram razgovarati s tobom, nazovi me, molim te – preklinjao je Mick.

Kako je sam priznao, Jaggera je privlačila njena “divlja strana” i sposobnost da zagorča život i sebi i svima oko sebe.

– Ona me pomalo plaši. To mi se sviđa – priznao je on jednom svojim prijateljima.

Njegovi pozivi, koje oni koju su slušali Angelininu telefonsku sekretaricu opisuju kao “očajne”, urodili su plodom i Angelina je pristala izaći s njim. Pretpostavlja se da su se viđali skoro dvije godine. Nakon toga, putevi su im se razdvojili, no sudbina je htjela da se sretnu u Bangkoku tokom 2003., otprilike u vrijeme kada je Angie upoznala Brada Pitta, i završe u krevetu. U krevet je Jagger vodio sve što “miriše” na estrogen. Nikada nije razočarao. Na njegov unikatni šarm padale su sve koje bi pogledao, od žena s A liste, kao što je Carla Bruni ili Uma Thurman, do onih koje su tek počinjale svoju karijeru u svijetu “slavnih i poznatih.”

– Njegov stil vođenja ljubavi opisala bih kao “prilično” divlji – kaže bivši model po imenu Nicole Kruk, tada 22-godišnja manekenka na radu u Japanu, koja priznaje da je tokom turneje iz 1995. Mick spavao sa desecima mladih i atraktivnih djevojaka. Jagger, izgleda, samo na papiru ima 73. godine. U duši je i dalje “divlji” 16-godišnjak, čovjek koji nikada ne posustaje i uvijek dobije ono što želi. Za Micka Jaggera, jednog od najuspješnijih ljudi svih vremena, ovaj svijet je pomalo tijesan. Da Jaggera nema, trebalo bi ga izmisliti.

Pročitajte još