Pravi muškarac je lafčina, romantičar, zna oko auta i tih stvari…

Piše: Redakcija

Ajdin Kulenović, Denis Huseinbegović i Muhamed Mizić za “Azru” govore o Danu muškaraca, kojeg su 19. novembra organizirali prvi put u Sarajevu. Osim o organizaciji ovog događaja, u svom stilu, otvoreno i duhovito pričaju o tome šta muškarca čini macho muškarcem, je li mu mjesto u kuhinji, te šta misle o ženama koje zarađuju više od svojih partnera.

Razgovarala: Fatima Šehović

Foto: Admir Kuburović

muskarci4

Prije sedam godina u dalekom Trinidadu i Tobagu prvi put je obilježen Dan muškaraca. Iako nikada nije stekao popularnost kao međunarodni dan žena, 19. novembar je u 60 zemalja svijeta zvanično zaveden kao dan koji slavi jači spol. Za njegovo uvođenje najzaslužniji je Jerome Teelucksingh s Univerziteta „West Indies”, smatrajući da je bespotrebno izjednačavati ovaj dan s Danom očeva.

– Shvatio sam da ne postoji dan za muškarce. Neki će reći, pa dobro, postoji Dan očeva, ali to nije isto. Nisu svi muškarci očevi, šta je s mlađim muškarcima – kazao je Teelucksingh.

U BiH je ovaj datum prvi put prihvaćen 2011. godine. Ove godine obilježen je u Sarajevu, šestosatnim programom u SCC-u, u okviru kojeg su organizatori: TV voditelji Ajdin Kulenović, Denis Huseinbegović i novinar Muhamed Mizić, naročitu pažnju posvetili podizanju svijesti o ulozi i zdravlju muškaraca.

– Kod nas se i ranije trebao početi obilježavati 19. novembar. Znamo za Dan žena i znamo da postoji Dan muškaraca, ali nije obilježavan u BiH. Napravili smo dobar događaj za sve muškarce. U prolazu smo pitali žene šta su pripremile muškarcima i većina je taj dan posvetila svom muškarcu na razne načine. Žene bi nas trebale više paziti tog dana. Osim toga, stavili smo akcent na zdravlje, ne smije nam odlazak kod doktora biti zadnja rupa na sviralu. Imali smo i predavanje o tome, mislim da smo probudili svijest i u tom području – slažu se Denis, Ajdin i Muhamed.

 

Kakve osobine treba posjedovati pravi muškarac?

Denis: Pravi muškarac mora da bude, kako mi kažemo, „muškarčina” i u porodici i kod kuće, ali mora imati dozu romantike, da se brine o porodici i ljepšoj polovini. Da zna oko auta i tih stvari. Ako muškarac pokazuje nježniju stranu, ne treba se generalizirati kao mekušac.

Muhamed: Iako slovi da muškarac treba biti grub i snažan, on treba biti nježan, romantičan, erotičan, treba znati nositi titulu pravog muškarca. Muškarac danas nije ono što je nekad bio i, ustvari, ta definicija muškarca je duboka. Posvećenost ženskoj osobi, djetetu, prijateljima je rezultat postojanja muškarca.

Ajdin: U današnje vrijeme se izgubio doživljaj pravog muškarca. Pravi muškarac treba biti lafčina, da ima široka ramena, da je visok, jak…U isto vrijeme i da bude fin prema ženi koju voli, prijateljima, kolegama i porodici. Kad se sve to spakuje, dobiješ kompletnog muškarca.

muskarci5

Treba li muškarac pomagati u kućnim poslovima?

Denis: Ako ne pomažeš, onda ispada da si tu kao gost, prolaznik koji dođe, jede, leži, spava, diže noge i to je to. Za šta si onda tu? Istina je da je žena u kući, kad poredimo, od četiri nogare stolice, tri su ženine, a jedna je na muškarcu. Ta jedna u suštini nosi sve. Imamo „mačo menova” koji ne žele baš ništa.

Muhamed: S obzirom na to da u brzom načinu života, u jednom danu iskombiniram sve, od treninga, posla, djeteta i drugih obaveza, mislim da sam pravi muškarac svojoj supruzi. Perem suđe, kuham ručak, usisavam, peglam. Kad je kćerka bila manja, mijenjao sam i pelene, prisustvovao sam i porođaju. Po istom podu i ja hodam, i istu tu hranu i ja jedem i zašto ne bih pomogao? Nije to ništa strašno. Možda nam baš to pranje suđa može dobro doći za ostatak dana ili noći.

Ajdin: Žena mi je trudna, čekamo termin za porođaj, tako da u posljednje vrijeme te poslove obavljam mnogo više nego što je bilo ranije. Dugo sam živio sam, pa nemam problem s tim da usisam kuću, obrišem prašinu i operem suđe. Mrsko mi bude, ali natjeram se, mora se. Imam ja prijatelja koji kažu: “Ma, ne mogu ja to”, i onda to stoji po mjesec. Znaš, kako kažu, tri ćoška kuće su na ženi. Ja bih rekao da su četiri. Ako već postoji ravnopravnost, neka i u kući bude. Moram se pohvaliti da znam dobro kuhati. U posljednje vrijeme sam se ulijenio, jer mi žena dobro kuha, pa to svjesno prepustim njoj. Čak mislim da su neki muškarci bolji kuhari od žena. To je možda genetika.

 

Danas su žene postale finansijske neovisne. Je li to ugrozilo vašu muškost?

Denis: Ne. U svom društvu imam prijatelja kojima je to problem. Meni je to čak i super stvar. Nije ovo prošlo vrijeme, gdje muškarac može da zarađuje toliko da žena ne mora da radi. Ali, i kada muškarci imaju dovoljno, žena hoće da radi, jer nije se bezveze obrazovala. Sasvim je normalno da žena doprinosi na taj način. Ali, postavlja se pitanje: kako će ona raditi od devet do pet, pa doći kući, napraviti ručak, voditi brigu o djetetu, i onda o sebi? Prije je bilo da žena ustane, isprati djecu u školu, dočeka muža, dok su se danas te obaveze u mnogim segmentima promijenile. Mada mislim da je mnogo teži „posao” biti domaćica, nego raditi u kancelariji.

Muhamed: Zaista je lijepo kada žena doprinosi i u društvu i porodici. Nekad sam pročitao da žena koja zarađuje više od muškarca šteti njegovom egu. Na ženu koja zarađuje više od muškarca, on treba biti ponosan i da samim tim zajedno doprinose društvu. Ne treba biti podjele između muškarca i žene koji rade više. Muškarac i žena trebaju biti podrška jedno drugom, bez obzira na to koliko ko doprinosi društvu.

Ajdin: Naprotiv, moja supruga je pravnica i svaki njen uspjeh ili korak ka uspjehu, jeste moj dupli uspjeh. Znam da je ženama teže u odnosu na muškarce. Mislim da ste vi žene i sposobnije i pametnije, bolji ste organizatori. Volio bih za godinu da opet ovako sjedimo i pričamo i da se pohvalim kako je moja žena zaradila prvi milion, a da sam ja i dalje na istoj plati.

momci-nov16-ak-25

 Žene su se godinama borile da svoja prava izjednače s pravima muškaraca, a sada se muškarci trude u nekim ulogama izjednačiti sa ženama.

Denis: Prije je bilo da ako muškarac ne donese novac u kuću, neće ga niko donijeti, sada ga donose žene i mislim da su zbog toga muškarci malo splasnuli. Kada pogledate, više slika iz teretane imate od muškaraca. Muškarci su mnogo počeli voditi računa o svom izgledu.

Muhamed: Moglo bi se reći da je tako, ali opet se djelimično ne bih saglasio, jer žene su napokon došle na željene pozicije. Žene su u politici, ekonomiji, rade poslove koje i muškarci rade, imate žene u rudniku i velikim poslovnim firmama koje zarađuju ogromne novce, tako da smo došli na taj nivo da razlika između muškarca i žene ne postoji osim u spolnom odnosu.

Ajdin: Nedavno sam čuo super stvar: “Žene su se borile za ravnopravnost, a sad se kao treba očekivati od njih da idu cijepati drva”. Mi muškarci ćemo cijepati drva. Ja jesam za ravnopravnost, jednaku platu i sve to stoji, ali ove teže, grublje i prljavije poslove, ipak bih ostavio nama muškarcima. One neka nas vraćaju s vrata i govore kako ne valja kako smo se obukli.

 

Koliko fizički izgled pomaže da se muškarac osjeća kao pravi muškarac?

Denis: Izgled ne čini čovjeka, kao što ni odijelo ne čini čovjeka. Mada je lijepo kada staneš sam ispred ogledala i kažeš zadovoljan sam sobom. Džaba ti sve ako sam sobom nisi zadovoljan. Nisam pretjerano aktivan u posljednje vrijeme, a donedavno sam svakog dana trenirao.

Muhamed: Dugo treniram i osjećam se odlično nakon svakog treninga. U teretani lučimo određene hormone koji svakako doprinose da se muškarac osjeća privlačnije, seksiepilnije, ali daje mu i osjećaj samouvjerenosti. Vodim računa o svom izgledu, naročito jer sam jedan od onih muškaraca koji ima bradu. Bitno je da je ta brada uredna, njegovana, tako da koristim kreme, balzame, ulja za masažu. Kad idem na trening, nosim sa sobom gel za tuširanje, kreme i dezodorans. Dobar parfem je svakako bitan za muškarca. Mislim da je to prvo što suprotni spol primjeti, kako si obučen i kako mirišeš. Nije me stid reći da depiliram grudi zbog ljepšeg izgleda.

Ajdin: Fizički izgled je samo prividan, traje pa prođe. Osim ako si Muhamed pa treniraš stalno. Mada će, vjerovatno, brzo to i njemu proći. Zbog povrede koljena, ne mogu trenirati. Ne brinem o svom izgledu onoliko koliko bih trebao. Nisam ja taj tip da idem toliko u teretanu. Supruga me često vraća pa kaže: „Kakav to ideš, stani, vrati se, kako si to spario cipele i džemper.” Volim dobre parfeme, ali ne patim od toga da to sve bude brendirano.

 

Kako komentirate to kada muškarac radi „ženski posao”, naprimjer, turpija nokte?

Ajdin: Ako je dovoljno plaćeno, sve bih radio. Kopat ću kanale, čupati travu, saditi, okopavati, sve što treba dok god je plaćeno. Ako nemam drugu alternativu, sve bih radio. I na televiziji bih sve radio, čak i ženske emisije. Ne postoji nijedna vještina koju sam naučio, a da nisam od toga zaradio barem marku.

Muhamed: Zašto da ne? Moj neko da otvori kozmetički salon i ja bih se time bavio. Možda ne bih bio babica. Turpijao bih nokte, radio bih i u salonu za depilaciju.

Denis: Pa ja ne bih kao Muhamed depilirao noge ili turpijao nokte.

 

muskarci1

Muški ego je krhak

Delikatne su ove teme „žene-muškarac”. Mislim da smo došli do tog stadija da smo isti. Titula muškarca ovisi o tituli žene, to se uzajamno poklapa. Muški ego je krhak – kaže Muhamed.

 

Gledao sam oca kako pomaže majci

– Cijelog života gledam oca kako pomaže mami. On koji je radni vijek proveo u vojsci, ima disciplinu, dođe kući i ispegla veš. Meni je to ok. I bilo bi suludo da se danas pravim lud i dignem noge na sto. Nemam, dakle, problem s tim da presvučem dijete i nahranim. I moj otac je mene često presvlačio. Ja ću isti biti, mnogo sam naučio od svojih roditelja. Moderan muškarac treba pomagati ženi, da lijepo izgleda, opere suđe i popegla odjeću – kaže Ajdin.

muskarci2

 

muskarci3

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti