Mame, rađajte djeci sestre, jer one postaju tetke, a one su najljepši dar djetinjstvu

Piše: Redakcija

Pojam tetka mnoge od vas sigurno vezuje za najljepša iskustva i najtoplije emocije. Za majku nema zamjene, ali jedina osoba koja može da konkurira za to mjesto je tetka. Osim što je bliska porodica, ima važan utjecaj na dijete, potpuno drugačiji od onog koji imaju roditelji. Ona je zaštitna ruka i sklonište za dječiju dušu… O neraskidivoj vezi i ovoj veličanstvenoj ulozi, za “Azru” govore tri tetke

Piše: Samila IVKOVIĆ

Djeca s tetkom mogu razgovarati o temama o kojima im je neprijatno da govore s roditeljima. Ona daje najbolje savjete bez predrasuda, čuva tajne i otvorenije govori o svojim iskustvima. Tetka može biti prava riznica savjeta. Ona je ta koja djeci daje komad čokolade, koju kriju kao neprijatelja da se djeci ne pokvare zubi, kupi sladoled, iako su roditelji strogo zabranili, jer dijete ima osjetljivo grlo, kupi prvu mini suknju, pa makar se roditelji razbjesnili. Ona je ta koja djeci s roditeljima dogovori prvi džeparac i prvo samostalno ljetovanje i saopći im za prvog dečka ili djevojku. Ona je ta koja „gurne” neke novce u džep, onako, da se nađe, dopuni mobilni kredit, kupi na rasprodaji nešto “kao za tebe krojeno”. Tetka najbolje zna kada je tata bijesan i kada mama ima migrenu, pa treba hodati na prstima, kada su se posvađali zbog mamine nove torbe ili tatinog stotog rekreativnog termina za fudbal u ovoj godini.

Najstrastveniji navijač

Tetka će naći vremena da sašije haljinu za lutku, odvede dijete na predstavu ili koncert, ili se jednostavno poigra s njima. Ona može biti značajan dio životnog iskustva djeteta. Tu je baš kada je potrebna: prije polaska u školu, na rođendanu, na sportskim takmičenjima, na maturi, na vjenčanju… Djeca se mogu osjećati izuzetno posebno i voljeno u njenom prisustvu. Uvijek će podržati dijete i biti najstrastveniji navijač, o čemu god da je riječ. Ako se dijete suoči s neodobravanjem, uvijek pronađe način da pruži ohrabrenje. Tetka je najveći obožavalac dječice, a to djeci daje poseban osjećaj pripadnosti.

Treći roditelj

Ako ste i vi od onih koji imaju tetku, vjerovatno ćete se saglasiti s tvrdnjom da je tetka treći roditelj. Sigurno je i vaše probleme, kao i gledišta na mnoge stvari razumjela bolje nego iko drugi.

Djeca će se prije povjeriti njoj nego svojim roditeljima. Ona u porodičnim nesuglasicama može biti savršen posrednik. Kada su roditelji zauzeti, ili su na putu, tetke mogu da pomognu pružajući pažnju i ljubav.

Tetki može da se kaže koliko je jedinica u dnevniku, a da djecu ne kazni i ne oda, smije da se pobjegne iz škole i da samo ona zna. Ona najbolje zna kada su ispiti, da nagradi za položen ispit i ne ljuti se zbog šestice. Pred tetkom može da se smije bez razloga i da se plače zbog neuzvraćene ljubavi. Pred tetkom se može sve, tetka je zakon! Tri tetke: Sandra Tomašević, Adrijana Kurtišaj i Milica Blagojević, govore o svojoj ulozi tetke, šta ona u praksi znači i kakvu odgovornost nosi.

tetke2

Sandra Tomašević i Ena Kolenda
S nestrpljenjem sam čekala dan kada će se roditi

Postoji divna izreka od Duška Radovića: „Mame, rađajte djeci sestre, jer sestre postaju tetke, a tetke su najljepši, nezamjenjivi dar svakom djetinjstvu”. Istina da svojoj kćerki Hani, koja ima sedam godina, nisam rodila sestru, ali sam zato, kao najljepši i najvrjedniji dar u životu od svoje sestre, prije dvije godine dobila Enu. S nestrpljenjem sam čekala dan kada će se roditi i sjećam se da sam sve vrijeme presjedila u bolnici, tog 26. novembra. Rodila se dan poslije mog rođendana. Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam je ugledala i prvi put uzela u naručje. Bila je to ljubav na prvi pogled. Tog dana sam je gledala satima. Izuzetno smo vezane i trudim se da svaki slobodan trenutak provedem s njom. Čim me ugleda trči prema meni i povikuje „tetka, zagili me”, tada se rasipam na komadiće od sreće. Moja sestra i ja učimo naše kćerke da su jedna drugoj najvažnije i najpotrebnije, i znam da će u budućnosti imati pravi sestrinski odnos.

tetke6


Adrijana sa sestričnama Monom i Miom
Nekada se osjećam kao njihova majka

Teško je opisati ljubav majke prema djetetu, ali je još teže opisati ljubav tetke i sam osjećaj povezanosti koji se probudi pri prvom susretu. Kod mene je to sve na kvadrat s obzirom na to da sam tetka blizanki. Koliko su Mona i Mia same po sebi posebne, moja ljubav prema njima još je posebnija. Divan je osjećaj biti tetka, pogotovo što djevojčice ljubav uzvraćaju na poseban način.

Koliko mi obaveze dozvoljavaju, trudim se da svoje slobodne vrijeme provedem s njima, jer su sada u svojoj četvrtoj godini najzanimljivije: sve uspijevaju, radoznalo pitaju, znaju da su centar svijeta. Koliko god da ih ne vidim, to mi je uvijek predug period. Svako razdvajanje koje traje duže od dva dana nadomjestim tako što sa sestrom razmjenjujem snimke i fotografije djevojčica.

Kada provodim vrijeme sa sestrinim kćerkicama, normalan je osjećaj i želja koja se probudi da i sama postanem majka. Nekada se osjećam kao da sam njihova majka. Osjetljivija sam i popustljivija u nekim situacijama više nego moja sestra. Ne moram da budem stroga prema njima i u tome je moja uloga daleko zahvalnija. Nedavno sam pročitala jednu pjesmu posvećenu tetkama, koja me oduševila i tada sam shvatila da je uloga tetke nešto zaista posebno.

tetke7
Milica sa sestrićem Vukom
Poseban odnos ljubavi i razumijevanja

Biti tetka je jedno od najljepših iskustava i najtoplijih emocija. Vuka bezuslovno volim, pazim, mazim i beskrajno uživam u svakom trenutku provedenom s njim. To je poseban odnos ljubavi i razumijevanja. Svaki slobodan trenutak provodim sa svojim sestrićem, a s obzirom na to da smo sestra i ja tokom odrastanja bile veoma bliske, taj odnos ljubavi smo prenijele na naše sinove. Iako su još mali, uživaju u zajedničkim igrarijama i nestašlucima. Ono što je sigurno, jeste da se ljubav tetke ne umanjuje kada dobije svoje dijete, ona se samo umnožava. Veliki je blagoslov uživati u veličanstvenoj tituli tetke, koja najiskrenije voli i stvara bezbroj radosti djetinjstva.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti