Tarik Kaljanac: New York je grad po mojoj mjeri

Piše: Redakcija

Poznati model i fitness instruktor Tarik Kaljanac već tri godine živi i radi u New Yorku. Na odmor u Sarajevo, svoj rodni grad, došao je prije dva mjeseca. Uz kafu nam je pričao o životu u New Yorku, koliko mu nedostaje porodica, te namjerava li se vratiti u BiH

Razgovarala: Fatima Šehović

U potrazi za mjestom gdje će svoj talent iskazati na uspješniji način, Tarik Kaljanac je prije tri godine odlučio otići iz naše države. Sve o čemu je nekada sanjao pronašao je u velikom gradu, New Yorku. Rijetki su oni koji se odluče na takav korak. Tarik je bio hrabar i sigurno je koračao ka ostvarenju svojih snova. U Sarajevo dolazi povremeno, na odmor. Tu su njegova porodica i prijatelji. Nakon godinu, kada je posljedni put dolazio, vraća se u svoj rodni grad. Dva mjeseca, koliko je ovdje, malo je da nadoknadi period u kojem je bio odvojen od porodice. U intervjuu za „Azru” govori o svom životu u New Yorku, koliko mu nedostaje porodica, te namjerava li se vratiti u Sarajevo.

– U New York sam otišao prije tri godine i tamo sam još novo lice. Rijetko koji model je bio u New Yorku s naših prostora, jer je tamo najteže ostvariti karijeru. Potrebno je nekoliko godina samo da biste uspostavili kontakte s bitnim ljudima, da bi oni u vama prepoznali kvalitet, te dali priliku da pokažete svoje pravo lice. Prije nekoliko dana mi je produžena viza te se nakon Nove godine vraćam u New York i tek tada ću „ubrati” plodove i iskoristiti priliku za sve što sam gradio ove tri godine. Pokazao sam rad i trud, da sam jaka ličnost i da neću odustati. Mnogi odustaju u New Yorku, a ja ne želim. Rijetki u tom gradu dobiju priliku da urade odmah velike stvari, grad to ne dozvoljava. Ali, ako uspijete, onda znate da ste potencijal.

tarikkaljanac1

Kada ste prije tri godine odlučili spakovati kofere i otići iz BiH, jeste li vjerovali da ćete ostati toliko dugo?

– Jesam, od svojih prvih koraka ka uspjehu vjerovao sam u sebe. Vjerovao sam da mogu ostvariti veliki uspijeh. Nikada me male stvari nisu zadovoljavale. U svakom trenutku svog života uradio sam najviše što sam mogao. Vjerujem da je ispred mene velika karijera, ako ne modela, onda u drugoj sferi života.

Je li New York grad koji Vam je ponudio sve što ste željeli?

– Moram biti iskren i reći da nije. Kad je riječ o poslovnom, finansijskom dijelu, jeste, ali tu ima jedna stavka koju ja ne mogu nikada u životu izostaviti, a to je razdvojenost od porodice. Moja porodica je u Sarajevu, i ta razdvojenost me boli.

Koliko Vam teško pada to što po godinu ne vidite svoju porodicu?

– To je jedino zbog čega bih se vratio u Sarajevo. Ja sam zbog jedne misije u New Yorku, da uradim velike stvari, da se što prije spojim s porodicom. Ako oni ne uspiju doći u New York, onda se ja vraćam u Sarajevo. Ništa u životu ne može zamijeniti porodicu. Ne bježim od toga da putujem s vremena na vrijeme, ali moji planovi su da još nekoliko godina provedem u svijetu i onda se vratim ovdje.

Kada ste otišli u drugu državu, jeste li ovdje poslovno više bili traženi?

– Zahvalan sam svim ljudima koji mi daju pažnju i cijene me kao mladu i perspektivnu osobu koja je uspjela postići nešto u životu. Ne želim zvučati arogantno, ali smatram da ovdje nema velikih brendova koji bi mogli cijeniti lice poput mene. Što se moglo, uradio sam. Svi su vidjeli moj kvalitet i ukazali su mi pažnju. Neki to nisu dovoljno cijenili. Ali su me tražili negdje drugdje.

Kako izgleda jedan Vaš dan u New Yorku?

– Nema nijednog grada kao što je New York. Od samog slijetanja na aerodrom taj grad te tjera da uspiješ. Čak i u nedjelju, koju niko ne radi, želiš sklopiti poslovna prijateljstva. Tjera te na rad i visoke ambicije. Svakog jutra ustajem u četiri sata, već u pet sam u fitness centru, gdje sam zaposlen kao trener. Prvo što uradim dolaskom na posao jeste trening, koji mi je potreban kako bih se razbudio. Nakon što završim trening s klijentima, vrijeme je za kasting, koji traje četiri sata, a potom se vraćam u fitness i radim. Najčešće dođem kući u 12 uvečer i spremam obroke za idući dan. Tako šest dana u sedmici. Samo je nedjelja ta kada mogu odmoriti, ali moj karakter i energija mi to ne dozvoljavaju. Tog dana se malo više naspavam, ustanem u šest.

tarikkaljanac4

Kako s toliko obaveza pronalazite vrijeme za druženja?

– Pretežno u pauzama. Ponekad zapostavim prijatelje iz BiH zbog vremenske razlike i samog ritma grada. Ali, moji pravi prijatelji su ostali uz mene, razumiju me. Mnoge sam zbog toga izgubio. Trudim se pronaći što više vremena za prijatelje.

Kakva su mjesta na koja izlazite u New Yorku?

– Tamo se družim s ljudima koji su veoma uspješni, pa su to najčešće večere u restoranima. Restorani su nevjerovatni. Noćni život u New Yorku, gradu koji ne spava, također je nevjerovatan. Fascinantno je da svi radimo i opet nađemo vremena i sa zadovoljstvom izađemo. Lijepo se provedemo, budemo na večerama i onda odemo u neki klub. Zaspimo u noćne sate i ustajemo rano. Ovdje se takav ritam ne može doživjeti. Svaki put kada se vratim u New York nakon odmora u Sarajevu, desetak dana mi je potrebno da se naviknem.

Volite li taj brzi način života?

– Nedostaje mi ta energija i život u New Yorku. Odgovara mi dok sam još mlad.

Jeste li pronašli srodnu dušu u New Yorku?

– Nisam, još sam slobodan. Ne mogu birati gdje ću upoznati svoju srodnu dušu. Ne bježim od toga. Ko ima vremena od silnih obaveza na još jednu.

Kao model, uvijek morate izgledati dobro, ali to Vama nije problem, jer osim što ste model, i instruktor ste fitnessa. Trudite se i mnogo vodite računa o svom izgledu i zdravom načinu života.

– Živim vojničkim stilom života. Ima dana kada nisam discipliniran, ali gledam da su to dani kada nemam ništa poslovno dogovoreno. Sedam godina se trudim imati dva treninga dnevno. Svaki moj dan je, čak i kada sam ovdje, na odmoru, ispunjen treninzima.

Koji su Vaši planovi pri povratku u New York?

– Ne mogu mnogo planirati, ali prije nekoliko dana me je agencija zvala da se vratim, imaju klijente koji žele sarađivati sa mnom. Cilj mi je vratiti se u što boljoj formi, zdravstvenom stanju i što odmorniji. Imam namjeru uraditi velike stvari.

U Sarajevu ste već dva mjeseca, osim odmora, planirate li i neke poslovne obaveze?

– Dok sam još ovdje, imam u planu pokrenuti projekt koji ću uskoro realizirati. Želim putem mojih profila na društvenim mrežama pokrenuti humanitarnu organizaciju te tako pomoći djeci koja nemaju mogućnost dobiti novogodišnji poklon i djeci u domovima koja nemaju odjeću. Nadam se da ću na taj način usrećiti mnogu djecu. To će biti moja misija prije nego odem iz Sarajeva i zbog toga ću se tamo vratiti sretan.

Kada bi Vam se ovdje ponudio dobar posao, biste li se odrekli adrese u New Yorku?

– Ne bježim od toga, vratio bih se vrlo rado, ali to bi morao biti mnogo dobar posao.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti