O čemu žene najčešće razgovaraju uz kafu?!

Piše: Redakcija

zene-tema10

 

O čemu žene obično razgovaraju uz kafu, koliko im je vremena potrebno da razgovor uvedu u pomalo osjetljivije i teške teme, kad se briše linija nepovjerenja među njima, razgovaraju li baš otvoreno o svakoj temi, povjeravaju li se radije drugaricama ili svojim partnerima, kad se prelazi granica dobrog ukusa kad je riječ o traču, kome se popularno tepa – prepričavanje, odgovorile su nam kroz priču o svojim životnim iskustvima četiri uspješne bh. žene

U Bosni kafa nikad nije bila samo napitak, ona je ritual, stil života, koji rijetko koji stranac, koji prvi put dođe u našu zemlju razumije. Na kafi se sklapaju poslovi, razgovara, tuguje, raduje, a nerijetko i dangubi. Da kafa i sve u vezi s njom nije nebitna stvar, svjedoči podatak da joj je veliki Johann Sebastian Bach posvetio cijelu jednu ariju. Osim što je kafi na ovaj način želio odati počast, također je pokušao ljudima objasniti da ona nije štetna za žene.

Naime, u to doba je smatrano da kafa kod nježnijeg spola izaziva sterilitet, pa su je ljudi zabranjivali ženama. Nakon nekog vremena pokazalo se da to nije tačno, ali je Bachova arija ostala kao uspomena na ta vremena.

RITUAL PIJENJA KAFE

“Ah! Kako je sladak okus kafe! Ljupkiji nego hiljadu poljubaca, slađi nego vino od muskata! Moram dobiti svoju kafu” – govorio je Bach.

Ritual kafe u bh. prilikama približile su nam četiri bh. žene,  svaka uspješna u svom poslu, Arma Tanović, glumica, Jasna Duraković, profesorica na Fakultetu političkih nauka i zastupnica u Parlamentu FBiH, Marijana Arapović, instruktorica aerobika i fitnessa, i Samra Menzilović-Ćatić, modna dizajnerica.

O čemu žene prilikom ovakvih susreta obično razgovaraju, koliko im je vremena potrebno da ragovor uvedu u pomalo osjetljivije i teške teme, kad se briše linija nepovjerenja među njima, razgovaraju li baš otvoreno o svakoj temi, povjeravaju li se radije drugaricama ili svojim partnerima, kad se prelazi granica dobrog ukusa kad je riječ o traču, kome se popularno tepa – prepričavanje, odgovorile su nam kroz priču o svojim životnim iskustvima. Nekad su ona bila gorka, nekad slatka, kao i život sam. Zanimljivo je da su se neke od ovih žena prvi put srele prošle sedmice. A, koliko su uživale u druženju govori i činjenica da restoran “Manolo” u srcu Sarajeva, gdje smo i razgovarali za “Azru”, nismo napustili u isto vrijeme. Četiri svestrane i uspješne žene su još dugo iza nas ostale, prepričavajući najzanimljivije zgode iz svog poslovnog i privatnog života.

 

zene-tema2

 

Na dogovoreno mjesto, u precizirano vrijeme prve su stigle Samra i Marijana. Kako su obje majke, odmah nakon upoznavanja, razgovor su otvorile temom o roditeljstvu. Samra je svoje prvo dijete, kćerku, rodila s 22 godine, a prije nekoliko godina i sina. Veoma je ponosna na odnos koji gradi sa svojim mališanima. Jednu anegdotu danas uz osmijeh prepričava.

– Kćerka mi je prišla i pitala me za zadaću, kako nije bilo zgodno vrijeme, kući su mi bili gosti, odgovorila sam joj da ide u sobu i da sama malo razmišlja. Otiša je i počela plakati uz komentar kako će postati bjelosvjetska propalica jer joj ne želim pomoći riješiti domaću zadaću. To je jedna simpatična anegdota iz naše svakodnevice, ali me raduje činjenica da ona ozbiljno pristupa svojim obavezama, kao što je domaći zadatak, u čemu joj, naravno, pomažem onoliko koliko treba – kaže Samra, koja je nakon porođaja veoma brzo svoju liniju dovela do savršenstva. To vještom oku stručnjaka za tjelovježbu, Marijani, nije moglo promaći.

 

zene-tema1

Marijani i Samri ubrzo se pridružuju Arma i Jasna. Tema roditeljstva još se ne privodi kraju. Arma priznaje kako sa svojom osmogodišnjom kćerkom razgovara kao da joj je petnaest godina.

– Sretno sam razvedena, majka sam četverogodišnjeg sina i bez obzira na sve, ja sam mu i otac i majka – kaže Jasna Duraković.

Četiri žene bi o majčinstvu razgovarale još dugo, ali tema je mnogo i sve one poput pjesme dobro uštimanog orkestra spontano dolaze na dnevni red. A kakav bi ženski razgovor bio kad se ne bi začinio muško-ženskim ili bračnim odnosima. Jasnino iskustvo u vezi s razvodom nametnulo je temu o tome treba li u braku ostati samo zbog djece, ili takvu zajednicu treba okončati?

Samra smatra da ne treba ostati, i kao najbolji primjer za to navodi iskustvo svog supruga,

koji ima tri braka iza sebe. Njeno srce, ispričala im je, a tu priču njene nove prijateljice nisu do u detalje znale, osvojio je 20 i koju godinu od nje stariji filmski producent, a odnedavno i političar Mirsad Ćatić Čuperak.

zene-tema9

 

GUBITAK PARTNERA

Nije joj kaže, bilo važno to što je stariji od njenih roditelja. Nakon tri mjeseca veze, pitao ju je hoće li se udati za njega i roditi mu dijete. Sve su bile oduševljenje pričom najmlađe sagovornice, ali nisu znale kakve ispovijesti ih dalje čekaju. Bilo je dovoljno da Marijana kaže kako je u njen život ušao deset godina mlađi muškarac, i da razgovor dobije novu dimenziju. Naime, prije nego što se udala za svog sadašnjeg supruga, poznata instruktorica aerobika i fitnessa imala je vezu od osam godina. Međutim, koliko god čovjek planira svoju budućnost, život, ipak, piše svoje sudbine. Marijanina ljubav je doživjela tužan kraj. Njen momak se razbolio i umro. Nakon njegove smrti odlučila se posvetiti samo karijeri.

Vrijeme je prošlo. Na Faceboku će joj stići poruka, u kojoj je sadašnji suprug poziva na kafu, no, budući da mu je bila profesorica klizanja, Marijana na ovaj poziv nije obraćala pretjeranu pažnju.

– Prošle su dvije godine od tih predavanja. A ja sam tada stvarno bila u dobroj liniji. Vidjela sam da imamo mnogo zajedničkih prijatelja i raspitala sam se o njemu. Prepustila sam da on odabere mjesto gdje ćemo izaći i mislila sam da će mi taj izbor reći koliko je zreo. Izašli smo u tadašnji “Peppers”, gdje sam mu rekla da ne želim nikakve avanture. Počeo mi je pomagati u školi klizanja i odjednom se dogodila ta ljubav, gdje sam nakon nekoliko mjeseci ja njega pitala hoćemo li se vjenčati – prisjeća se Marijana.

No, njenu sreću će prije vjenčanja, na trenutak pomutiti dijagnoza – cin1. Svom partneru je, priča dalje, pojasnila da nije sigurna hoće li moći imati djece.

No, ljubav prema ženi koju planira oženiti je bila jača od svega. Marijana se odlučila na lasersko otklanjanje prvog stadija karcinoma, međutim, čekajući termin za zahvat, nakon povratka s bračnog putovanja ona saznaje da je, zapravo, trudna.

zene-tema8

 

Kratka pauza, sreća zbog ovog lijepog završetka se vidi na licima sve četiri žene. Arma ih poziva na predstavu „Čitač”, kako bi se ponovo sastale i družile. Ispostavilo se čak da su se na ovom druženju obnovila i stara prijateljstva iz djetinjstva između Jasne i Marijane.

Razgovaraju li ovako i sa svojim najboljim prjateljicama, partnerima, te koliku dozu  neizostavnog trača unose u svoje male ženske razgovore, ove četiri svestrane dame kažu:

– Čuvam se zlonamjernih tračeva i neprovjerenih zaključaka. Oni koje me poznaju jako dobro znaju da sam kao prijateljica osoba od povjerenja i da rijetko osuđujem druge. Ne postoji osoba s kojom možeš baš o svemu pričati. Važno je da sam sa sobom možeš o svemu povremeno porazgovarati. Drugačiji je spektar tema o kojima razgovaraš s mužem od onih koje dijeliš s prijateljicama, ali naravno da je najbliža osoba životni saputnik – govori Arma i nastavlja kako su osobe koje su sklone tračanju drugih vjerovatno osobe koje vode nesadržajne živote.

S obzirom na to da voli nakit i cipele, Jasna Duraković, obično ove komade i primijeti i komentira na ženama.

Za Jasnu, trač je prenošenje poluistinitih i neprovjerenih informacija, a tračanje sastavni dio kolektivnog identiteta naroda u Bosni i Hercegovini.

– To pokazuje koliko i žene i muškarci vole, prije svega, pričati više o drugima nego o sebi i češće se problematizira i ogovara neko drugi. Sa svojom prijateljicom zaista pričam o svemu i pred njom nemam tajni, a najbolja prijateljica i treba da bude neko pred kim nemate stida, u koju imate puno povjerenje i za koju znate da vas neće izdati, pogrešno razumjeti ili osuđivati.

Momku ili mužu ne treba kriti neke stvari, jer smatram da vezu, brak ili partnerstvo treba graditi isključivo na iskrenom i otvorenom odnosu. Međutim, neke stvari se jednostavno ne mogu pričati muškarcu, jer muškarci su mnogo skloniji osudama, predrasudama, te nama ženama ne mogu pružiti jednaku dozu empatije, podrške ili razumijevanja isto kao što može druga žena –  smatra Jasna i govori kako na umu uvijek ima jednu rečenicu: “Žene izgovore mnogo više riječi u jednom danu od muškaraca, ali to ne znači da više tračaju”.

 

zene-tema5

 

 

Samra s prijateljicama često razgovara o porodičnim temama.

– Moj suprug je moj najbolji prijatelj, osim što je ljubav mog života, on je moja snaga koja me čvrsto vodi kroz život. Tu su i moje tetke, kojima bez ustezanja mogu sve povjeriti. O mojoj intimi, ipak, zna najviše suprug, koji me je vidio u apsolutno svim izdanjima, držao me za ruku na porođaju, dijelio moju sreću, tugu i sve one sitnice koje meni nešto znače – govori Samra.

Marijana napominje kako je kao sportist naučila da bude timski igrač, i tu filozofiju odnosa s ljudima nastoji primijeniti i u svom privatnom životu.

– Naučila sam uživati u svojoj, ali i sreći drugih ljudi. Vrlo je lako donijeti odluku da ne budete dio prepričavanja neuspjeha i ružnih životnih situacija. U svom poslu svakim danom se suočavam s dva trenutka: prvi je kada mi žene na čas dođu umorne, neraspoložene i pod stresom, a drugi je kada odu rasterećene, pune samopouzdanja i želje za životom. Moj izbor je da ne pričam o uzroku već da im ponudim rješenje da budu drugačije. Posao mi je da mi klijenti vjeruju i zato sam davno definirala svoj odnos prema pričanju o drugima – kaže Marijana.

Sve četiri dame su bile inspirativne na svoj način. Kafa se privodi kraju, a zaključak nameće sam: ovaj ritual malih ženskih razgovora, da bi bio ugodan, zahtijeva ljude iste ili slične energije, istih ili sličnih uvjerenja. Mi smo napravili pravi spoj!

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti