Dojenje: 11 uputa mladim mamama

Piše: Redakcija

Donosimo vam nekoliko savjeta kako ćete lakše savladati prve dane majčinstva i u potpunosti uživati u svojoj novoj ulozi:

  1. Uvučene bradavice

To može biti tehnički problem. Dobro bi ih bilo tokom trudnoće povremeno izvlačiti. Postoje i “šeširići” koji “zamjenjuju” bradavicu, ali izbjegavajte ih! Putem šeširića beba nikada neće dobro dojiti, jer ne može izvući punu količinu mlijeka.

  1. Mlijeko samo curi

Nekim će mamama mlijeko samo poteći čim pomisle na svoje dijete, ako začuju plač ili bez povoda. Dok doje na jednoj strani, nerijetko im navre mlijeko iz druge dojke. To se češće događa u prvim mjesecima, a rjeđe poslije. Postoje umeci za grudnjake, praktični su, spriječit će prljanje i navlaživanje odjeće, a mogu vas poštedjeti i mogućih neugodnosti.

  1. Bolne bradavice

Snaga sisanja malog djeteta je velika! Uvjerite se u to tako da mu svoj mali prst stavite u usta. Ako je bradavica preplitko u bebinim ustima, svaki put kad ono želi povući mlijeko, jezikom će stisnuti bradavicu uz nepce i to će vas boljeti. Ne trpite bol nego popravite položaj djeteta na prsima: bude li bradavica dublje u njegovim ustima, bol će nestati.

  1. Zastoj mlijeka

U prvoj ili drugoj sedmici nakon porođaja događaju se promjene u majčinom tijelu i mlijeko navre u većoj količini. Ako ga dijete ne posisa, grudi će otežati, nabreknuti i boIjeti. Nabreknule grudi treba isprazniti. Ako se dijete ne može izboriti s mlijekom, izdojite se rukom ili uz pomoć pumpice, i to do kraja, ili barem toliko da grudi dovoljno omekšaju i da ih dijete može prihvatiti. Ići će lakše stavite li prije toga topli oblog ili istuširate grudi toplom vodom.

  1. Izdajati se ili ne

Jednom kad su se majka i beba uskladile i ovladale umijećem dojenja, izdajanje je rijetkost. U periodu prilagođavanja i uspostave dojenja izdajanje, ipak, ima svoju važnost.

  1. A mastitis

Ponekad se na zastoj mlijeka nadoveže upala. Dojka je bolna i otečena, s vidljivim crvenim prugama ili crvenom oteklinom koja je topla. Na dojku stavite hladan oblog i potražite liječničku pomoć. Čim možete, izdojite se, a nakon početka liječenja antibioticima, može se nastaviti dojenje.

  1. Bolna kvržica

Može li i kod “starije” dojilje u grudima nastati bolna kvržica? Da! Ako se smanji prohodnost kanalića, nastat će zastoj u tom dijelu dojke i stvorit će se ograničena oteklina. To nije opasno. Stavite hladni oblog na grudi da se spriječi nastanak upale, te potičite sisanje te dojke. Nakon dan-dva kvržica će nestati.

  1. Gubljenje mlijeka

Zašto neke žene izgube mlijeko? Najčešći je razlog začarani krug neučinkovitog sisanja.

  1. Broj podoja

Koliko često treba hraniti novorođenče? Djetetov želudac se brzo prazni, a pri svakom hranjenju ono ne posiše jednako. Ponekad je gladno već za sat, a nekada spava i po nekoliko sati. U načelu dijete treba hraniti prema potrebi, kada ono traži.

  1. Trajanje podoja

Dojenje bi trebalo trajati između deset i 30 minuta. Neke bebe piju brzo i gotove su brzo, druge zadrijemaju usred obroka i treba ih razbuditi kako bi ga dovršile. Dojenje kraće od deset minuta ili duže od 40 može biti problem.

  1. Prehrana dojilje

Majka treba piti dosta tekućine. Alkohol je zabranjen. No, ako majka baš želi popiti čašu vina, onda to nikako ne smije prije dojenja. Treba izbjegavati gazirana pića, jako začinjenu hranu, grah (mahunarke) i suhomesnate proizvode.

Ako je majka nekad bila alergična na mlijeko, bolje je uzimati jogurt, kiselo mlijeko ili sir, jer su manje potencijalni alergeni nego mlijeko.

Najbolja je obična voda, dosta supe i svježeg voća i povrća. Majčin kalorijski unos bi trebao biti od 2.200 do 2.400 kalorija na dan, piše portal Bebeimame.ba.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti