Što ne treba jesti prije spavanja

Piše: Redakcija

Nakon napornog radnog dana organizam je iscrpljen i traži odmor te potrebnu energiju koju će dobiti uz pomoć određenih namirnica. Koliko god bilo važno pojesti nešto popodne ili navečer kako se ne bi previše iscrpili, dobro je znati što ne treba jesti prije spavanja.

Svi koji su bar jednom pokušali izgubiti nekoliko kilograma čuli su kako ne treba jesti iza 18 ili najkasnije do 20 sati, a ako se odluče na kasniji obrok to treba učiniti najmanje dva sata prije spavanja. Radi se o tvrdnji s kojom se složio velik broj nutricionista i potvrdio kako su dozvoljeni kasni obroci, ali pod nekoliko uvjeta.

Tako se može zaključiti da nije zabranjeno jesti iza 18 sati i da se na taj način neće nakupiti kilogrami, ali sve dok se pazi što se unosi u organizam. Postoji nekoliko pravila koje bi bilo dobro slijediti za bolje zdravlje i odličnu liniju.

Što ne treba jesti prije spavanja? Postoji nekoliko namirnica koje bi bilo dobro izbjegavati u kasnim terminima, a na popisu se našlo crveno meso. Iako je ono dobro zbog izvora željeza, u noćnim terminima ga nije dobro jesti jer može utjecati na san čovjeka.

Grickalice nije dobro nikada jesti, a pogotovo ne prije spavanja jer sadrže mononatrij glutamat koji se dovodi u vezu s poremećajem spavanja.

Povrće je zdrava namirnica koja bi se morala naći na jelovniku svakog pojedinca, ali bez obzira na to oni nisu najbolje rješenje za kasniji obrok. Kako u sebi imaju velik dio vlakana zbog kojih će čovjek duže vrijeme biti sit, ali i koja se teže otapaju, mogu dovesti do nadutosti zbog čega će doći do prekida u snu.

Hrana koja negativno može utjecati na san, izazvati noćne more i tako utjecati na kvalitetu sna su slatkiši. Njih nikako ne bi bilo dobro jesti navečer.

Za sve one koji žele izgubiti nekoliko kilograma i za one koji žele održati vitku liniju, navečer se ne preporučuje konzumacija tjestenine jer u sebi sadrži velik dio ugljikohidrata, koji će se za kratko vrijeme pretvoriti u masne naslage, budući da će organizam mirovati i neće biti većih radnji.

Prije spavanja treba izbjegavati svu hranu koja može uzrokovati žgaravicu jer i ona može utjecati na kvalitetu sna. Ne postoji bolji osjećaj nego kada se čovjek ujutro probudi odmoran i spreman za nove radne pobjede.

Pročitajte još