Greške koje pravimo za vrijeme dijete

Piše: Redakcija

Kako bi brzo smršali obično se okrećemo nekim alternativama poput prejedanja zdravom hranom.  “Zdravi” prehrambeni proizvodi su preplavili tržište posljednjih godina i svi obećavaju nevjerovatan gubitak kilograma, a naučnici svakog dana objavljuju nove striktne dijete milionima ljudi koji traže način da smršaju, piše Lovesensa.

Hrana i dijete koje promovišu poznati konstantno su nam pred očima i nude nam “brzo rješenje”. A tu su i tekstovi o “super hrani” koji su u stalnom konfliktu i samo nas još više zbunjuju.
Registrovani nutricionista Rob Hobson opisuje deset najčešćih grešaka u vezi s hranom koje svi pravimo.
1. PRESKAKANJE OBROKA
 
Neki ljudi preskaču obroke jer se trude da izgube kilograme, dok se drugi trude da stignu rokove na poslu i zbog toga ne stignu da jedu.
Preskakanje doručka ili ručka može uticati na koncentraciju i smanjiti nivo šećera u krvi. A sve ovo može vas dovesti do grickanja nezdrave hrane ili prekomjernog ispijanja kafe i energetskih pića, što uzrokuje osjećaj “pomućenosti.”
Ako se malo svjesnije odnosite prema jelu i koristite vrijeme za redovne obroke, održaćete kilažu i nivo energije tokom dana. Što znači da bi trebalo da odvojite vrijeme za hranu – prije posla navijte alarm malo ranije i doručkujte ili organizujte svoje vrijeme za hranu tako da ona bude prioritet.
Sjedite i hranu žvaćite polako, tako da escajg odlažete kada su vam usta puna. Istraživanja su pokazala da se ovako podiže nivo energije i gubi težina, a da ovakav način jela pomaže pri digestivnim problemima vezanim za ubrzane obroke.
2. STRAH OD UGLJENIH HIDRATA
Na ugljenje hidrate se često gleda kao na nezdravu grupu hrane.
Neprerađeni ugljeni hidrati kao što su smeđa riža, ovas i hljeb od cijelog zrna žitarica odličan su izvor hranjivih stastojaka kao što su vlakna, magnezijum, gvožđe i vitamini B.
Prerađeni ugljeni hidrati koji se prave sa bijelim brašnom i šećerom su manje zdravi i mogu uticati na nivo šećera u krvi. Ovo ima negativan uticaj na zdravlje i podstiče grickanje i dobitak kilograma.
Smanjenje unosa ugljenih hidrata je korisna strategija koja pomaže u mršanju, ali istraživanja su pokazala da se, za malo duže vrijeme, skoro isti rezultati mogu postići držanjem tradicionalne dijete.
Umjesto da izbacite ugljene hidrate iz dijete, bolje je da izaberete neprerađene vrste i smanjite količinu šećera i drugih prerađenih žitarica u ishrani.
 
3. PREJEDANJE ZDRAVOM HRANOM
Grčki jogurt, orasi i ulja poput ekstra djevičanskog maslinovog i kokosovoog ulja jesu zdrave namirnice, ali njihov pretjeran unos uzrokuje debljanje. Neprerađena hrana u prirodnom obliku je uvijek najbolji izbor, ali morate biti oprezni kada su u pitanju veličine porcija. Posebno grickalicama treba pristupati sa pažnjom. Često se za njih kaže da su zdrave i bez glutena, ili organske, ali one su često pune šećera ili soli.
4. “SUPERHRANA”
Izraz “superhrana” je marketinška fraza koja i nema neko značenje. Ova hrana je obično tako obilležena jer je bila fokus istraživanja vezanog za bolesti i sadrži veliki broj hranjivih sastojaka.
“Superhrana” sadrži veliku količinu antioksidanata kao što su vitamin C ili jedinjenja kao što su fitonutrijenti, koji voću i povrću daju svijetlu boju, i flavonoide koji daju crvene i ljubičaste nijanse bobičastom voću.
Hrana nikad neće biti lijek za sve bolesti i uključivanje različite hrane u ishranu će učiniti da jedete sve što je vašem organizmu potrebno, posebno ako povećate unos voća i povrća.
5. PRETJERIVANJE SA “ZDRAVIM” PIĆIMA
Industrija pića je ogromna i preplavnjena proizvodima koji tvrde da promovišu različite apekte zdravlja.
Sokovi su još uvijek popularni, ali često puni šećera. Sportska pića su popularna tokom i nakon treninga, ali ona će vam vratiti sve kalorije koje ste tokom treninga sagorjeli. Ona su takođe puna šećera – najčešće glukoze, koja može biti korisna da održi energiju tokom sportskih dešavanja, ali ne i tokom treninga u teretani.
Na toplu vodu sa limunom se gleda kao na zdravu alternativu, ali zbog visokog nivoa kiselina ona može imati loš uticaj na zube.
Najbolje je piti vodu, a nju često možete začiniti ruzmarinom, nanom, bosiljkom ili krastavcima, i tako ostati hidrirani uz ograničenu upotrebu ostalih “zdravih” pića tokom dana.
6. ALTERNATIVE ZA ŠEĆER
Ne postoji potpuno zdrava alternativa za bijeli šećer. Drugi zaslađivači poput meda i kokosovog šećera su sve popularniji, ali tijelo svaki šećer tretira na isti način, tako da svi oni imaju negativan uticaj na tijelo ako se pretjerano jedu.
Upotrebu šećera možete smanjiti tako što ćete ga zamijeniti začinima koji su prirodno slatki, poput cimeta, oraščića, vanile ili kokosa.
7. BESPOTREBNO IZBJEGAVANJE NEKIH GRUPA HRANE
Istraživanje tržišta koje je sproveo svjetski brend za analizu podataka Mintel, je pokazalo da veliki broj ljudi vidi hranu “bez glutena” kao zdravu. Takođe postoji trend isključivanja drugih grupa hrane iz svakodnevne ishrane – poput mliječnih porizvoda. Osim ako ste u maloj grupi ljudi koja ima različite alergije, intolerancije ili patite od celijakije, onda ćete imati malo koristi od izbacivanja cijelih grupa hrane iz ishrane.
Izbacivanje cijelih grupa hrane može povećati rizik od disbalansa hranjivih materija u organizmu, a tako dolazi do nezdravog odnosa prema hrani. Hranjivi deficit u ovim dijetama se može izbalansirati drugim vrstama hrane, ali je bitno znati koja hrana bi trebalo da se jede umjesto one koju ste izbacili.
Nutricionisti i dijetičari su obučeni da pomognu u slučaju netolerancije na neku vrstu hrane.
8. NE ČITATE ETIKETE
Etikete na hrani su koristan izvor informacija o hranjivim sastojcima dizajnirane da vam pomognu da izaberete zdravo. Često hrana izgleda zdravo i obilježena je etiketama na kojima piše “malo masti”, “bogato omega 3” i “bez glutena”, ali ova hrana može biti puna šećera, drugih masti ili soli.
9. FOKUSIRANJE NA KALORIJE
 
Kalorije su koristan način za praćenje unosa hranjivih sastojaka u organizam, a to je još i olakšano etiketama na hrani. Međutim, ne broje se sve kalorije jednako. Bitno je fokusirati se odakle one dolaze kao hranjive i kako ih organizam procesuira, jer mogu različito uticati na glad i hormone.
Najbolje je imati tri obroka neprerađene hrane u najprirodnijem mogućem obliku, na taj način ćete najbolje pomoći ishrani, a nećete se fokusirati na kalorije.
Glavni fokus trebalo bi da bude na jedenju visoko hranjivih namirnica, a ne na trošenju vremena u razmišljanju o individualnim trendovima i posebnim nutrientima.
10. PRETJERANO GRICKANJE
Postoji mnogo teorija o najboljem načinu da jedete, a na pravljenje mnogo malih obroka tokom dana se često gleda kao na dobar način da metabolizam stalno radi, što se posmatra kao način da se zadrži određena težina.
Tijelo ne mora non stop da se hrani i postoji malo dokaza koji podržavaju priču da je ovo efektivan način održavanja kilaže.
Grickanje otvara vrata ka prejedanju i može biti nezgodno ako vodite zauzet život.  Držite se tri hranjiva obroka svakog dana, a grickajte samo ako ste zaista gladni i odaberite neke prirodne grickalice poput voća, oraha, zdravih umaka poput humusa sa svježim povrćem.

Pročitajte još