Nijemci ne mogu zamisliti život bez mobitela

Piše: Redakcija

Da bez mobilnog telefona ništa više ne ide, oko toga se slažu gotovo svi Nijemci. Sve više ih koristi takozvane “pametne telefone”, a mobitel polako ali sigurno osvaja i starija godišta.


Samo svaki deseti Nijemac nema mobitel. Od osoba starijih od 14 godina mobitel ima 90 posto. Trenutno u Njemačkoj mobilni koristi 63 milijuna ljudi, oko dva milijuna više nego prije godinu dana. To je pokazala jedna studija koju je dao izraditi Savez informatičke i telekomunikacijske tehnike BITKOM.

– Jasno je da trend ide prema smartphoneu, dakle mobitelu kojim se može pretraživati internet – pojašnjava glasnogovornik Saveza Marc Thylmann u razgovoru za Deutsche Welle.

U međuvremenu oko 40 posto stanovnika Njemačke ima takav mobitel. Prije godinu dana ga je imalo 34 posto. Prema procjenama istraživača tržišta, više od 80 posto mobilnih telefona prodanih ove godine su smartphonei.

Od njemačkih građana starijih od 65 godina dvije trećine ima mobitel.

Thylmann misli da je strah od tehnike glavni razlog zašto mnogi stariji ljudi još nemaju mobitel. U tom dijelu populacije rašireno je i uvjerenje da je mobilni telefon skup.

-Troškovi za razgovore i aparate su dramatično pali i to će se proširiti i među seniorima – kaže ovaj stručnjak, prenosi Deutsche Welle

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti