Preminuo Ilijaz Delić legendarni pjevač Mostar Sevdah Reuniona

Piše: Redakcija

Ilijaz Delić legendarni pjevač Mostar Sevdah Reuniona preminuo je sinoć nakon teške bolesti


Ilijaz Delić je rođen 13. juna.1936. godine u Mostaru, Bosna i Hercegovina. Ovaj vrsni interpretator potiče iz velike porodice, uz oca i majku imao je sedmero braće i sestara. Iako je izučio bravarski zanat, nikada nije u ruke nije uzeo niti turpiju niti čekić. Strast prema pjevanju je prevagnula, pa se kao devetnaestogodišnjak uputio u Beograd da polaže tzv stručni ispit. U to doba pjevanjem se nije mogao baviti svako. Postojala je rigorozna komisija sastavljena od deset članova profesionalnih muzičara i koja je izdavala dozvolu za rad (kao muzičar/ zabavljač.)

Svaki potencijalni pjevač je morao da bude, po Ilijazovim riječima: “potpuni univerzalac” i da umije da pjeva sve: sevdalinke, šlagerske narodne i zabavne pjesme, šansone, kancone… Zahvaljujući svom talentu bez muke je uspio dobiti dozvolu.

Prvi nastup imao je 1957. godine u Beogradu, u Stambol kapiji, čuvenom okupljalištu beogradskih boema i omiljenom mjestu glumaca, književnika novinara. Pjevao je i za radio Beograd. Sedamdesetih godina sudbina ga je spojila sa Ljiljanom Petrović (kasnije Buttler) sa kojom je pjevao četiri godine u Domu sindikata. Ističe da je često radio i sa pokojnim Tomom Zdravkovićem.

Ovaj rođeni mostarac u Beogradu je živio i pjevao punih 38 godina. Godine 1991. godine se vraća u svoj grad gdje ga 1992. zatiču ratna dešavanja. Tokom rada 1993. godine, zajedno sa Dragim Šestićem izdaje manji tiraž kasete “Biseri sevdaha” koja je predstavljala svojevrsnu duhovnu borbu i nesvjesni začetak ideje Mostar Sevdah Reunion-a, stoji na web stranici MSR-a.

Pročitajte još