Seid Masnica: U Ameriku se uvijek rado vraćam, ali ne bih mogao živjeti tamo

Piše: Redakcija

Šarmantni novinar i urednik BHT-a ovih dana odmara u Americi, te priznaje kako uživa u ovoj prekookeanskoj zemlji i maksimalno iskorištava svaki slobodan dan. Ovo je, inače, njegovo peto putovanje u SAD, a svaki put trudi se obići i vidjeti nešto novo, što mu je promaklo prethodnog puta

Komunikolog, urednik i voditelj u IP-u BHT-a krajem ljeta sebi je priuštio zasluženi odmor. No, Seid je svoje slobodne dane, za razliku od mnogih koji su ih proveli na moru, odlučio provesti u Americi. Na ovom putovanju zavide mu mnogi, a Seid priznaje kako uživa u ovoj prekookeanskoj zemlji, te maksimalno iskorištava svaki slobodan dan. Ovo je, inače, njegovo peto putovanje u SAD, a svaki put trudi se obići i vidjeti nešto novo, što mu je promaklo prethodnog puta.

– Volim Ameriku, jer je toliko drugačija od ostatka svijeta. Ali, opet, nikada ne bih poželio da ovdje živim – kaže nam Seid, dodajući da je Ameriku lijepo vidjeti i obići, ali se još ljepše vratiti u rodni Mostar.

Ovog puta uživao je obilazeći Las Vegas u Nevadi, te Grand Kanyon u Arizoni. Za razliku od ranijih obilazaka priznaje da sada svoje brojne uspomene memoriše snimajući video, a manje s fotografira.

– U Americi će vas fascinirati tehnološka dostignuća, velike i impozantne građevine, te dobro organiziran turizam u kojem se, doslovno, naplaćuje sve. To je ono zbog čega im se divim. S druge strane, hrana je preloša, kalorična i masna. Svaki put, nakon tri dana boravka ovdje, na um mi padne mamina hrana: japrak, dolma pita – s osmijehom će za naš magazin šarmantni novinar.

O Velikom klancu

Grand Canyon ili „Veliki klanac” je klanac veoma strmih litica koji je milionima godina dubila i izdubila rijeka Colorado u američkoj saveznoj državi Arizoni, i sastavni je dio istoimenog nacionalnog parka, jednog od najstarijih u SAD-u. Nacionalni park Grand Canyon (Grand Canyon National Park) je jedan od 58 nacionalnih parkova SAD-a i UNESCO-ova je svjetska baština. Grand Canyon je naziv dobio zahvaljujući svojoj veličini, dužini i izrazito dubokim ponorima. Zapravo, Grand Canyon se zbog svoje veličine smatra jednim od sedam svjetskih čuda prirode. Kao najveći i najdublji klanac na svijetu čije strme litice svjedoče o gotovo dvije milijarde godina historije zemlje i ljudskoj prilagodljivosti jako negostoljubivom okolišu, Nacionalni park Grand Canyon je upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Americi još 1979. godine.

seid-masnica-amerika

seid-masnica-amerika1

seid-masnica-amerika3

seid-masnica-amerika7

seid-masnica-amerika5

seid-masnica-amerika8

seid-masnica-amerika9

Pročitajte još