Diana Niven : O čemu piše prva starleta bivše Jugoslavije

Piše: Redakcija

Dobro je pamte oni koji su pratili javnu scenu početkom osamdesetih godina prošlog vijeka. Obnaženo tijelo 17-godišnjakinje na duplerici „Starta” izazvalo je pometnju u ex-Jugoslaviji, a Diani je upravo to bilo karta za ulazak u svijet slavnih. „Tuzlanska mama svih starleta”, kako je često opisuju u medijima, posjetu Sarajevu iskoristila je za promociju svoje prve knjige, ali i za razgovor za naš magazin

– To je bio pravi šok, ne samo za mene već za cijelu moju porodicu. Nisam smjela kući da se vratim i gotovo da s pola familije nisam govorila. To me je uništilo. Bila sam mrtva, a da još nisam ni dotakla punoljetstvo. Preko noći sam postala neki jugoslavenski seks simbol, a da se, zapravo, još nisam ni poljubila. Počela sam da odrastam, a čitava ta stvar oko “Starta” me je preplašila. Etiketirana sam kao seks bomba, a da zapravo nisam ni znala šta je seks – izjavljuje Diana kad se prisjeća cijele priče oko skandala sporne duplerice.

Njena impresivna biografija puna skandala, ljubavi, patnje, čežnje, uspjeha, suza opisana je u prvoj autobiografskoj knjizi, čija je promocija upriličena u sarajevskom Buybooku. Diana Bećirović (58), najpoznatija Tuzlanka, napisala je roman o životu ispričan filmskim slikama, a motiv za objavljivanje bile su brojne neistine koje je čitala u medijima tokom svih ovih godina.

diana niven4
– Novinari me često zovu i raspituju se o pikanterijama iz mog života. Kako živim u Americi i nisam im dostupna, nailazila sam na mnoštvo članaka o meni koje nemaju veze sa istinom. Svašta se piše. Ideja jednog novinara da napišem knjigu i na taj način objasnim pravu istinu, bila je pun pogodak. Tako je i nastala knjiga naziva „Diana – moja priča” za koju se nadam da će stići do srca svih ljubitelja knjige – objašnjava Diana.

Sve se dešavalo s razlogom

U Dianinom prvom djelu opisan je njen životni put, od djetinjstva do danas. Neminovno je da je tako knjiga presjek jednog vremena, kao i podneblja. Pisala je o ex-Jugoslaviji, Italiji, Americi, ljudima koji su joj značili, događajima, slavnim i bogatim, ali i onim divnim „običnim” ljudima.

– Nije sve išlo lako. Knjiga se pisala u navratima. Bilo je puno izazova i opstrukcija. Kada sam već mislila odustati, pojavila se prava osoba i zajedno smo krenule iz početka. Uslijedili su sati i sati razgovora putem Skypea, ali nam je išlo od ruke. Uspjele smo i knjiga je konačno ugledala svjetlo dana – ponosno nam priča.

Za one koji nisu upućeni u njen životni put, Diana nakon obnažene fotografije odlazi u Italiju, a potom i u Los Angeles. Pored blještavila života poznatih i bogatih, vodila je računa da je kroz život ne obilježava samo atraktivan izgled pa se posvetila svojoj velikoj ljubavi – novinarstvu. Završila je Fakultet političkih nauka i ubrzo je stigla na televiziju RAI kao novinarka emisije religioznog sadržaja.

– Uživala sam u svemu što radim, to mi je bilo kao igra. Upoznavati velike i slavne ljudi bilo mi je zadovoljstvo; političari, glumci, pjevači, sportaši… U svakom od njih sam pronalazila dio svoje priče, ali i puno učila od njih. Sada sam jako zahvalna na svemu, mnogo više nego ponosna. Sretna sam što sam imala prilike upoznati ih – ističe Diana i dodaje kako je ponosna zbog svega što je prošla u životu.

– Kad svako od nas pogleda svoj život iz ove perspektive, vjerovatno bi svi ispravili neke sitnice i bili pametniji, ali život tako ne funkcionira. Ja tako ne razmišljam. Šta je bilo, bilo je i tako je trebalo biti. Sve što se dogodilo u mom životu, ima svoje mjesto i smisao – dodaje Diana.

diana niven3

Puštala sam da me zavode

Djetinjstvo joj je, kaže, bilo puno ljubavi i topline. Sjeća se da je kao mala bila vrlo buntovna. Više je izgledala i ponašala se kao muškarac. Trčkarala je okolo, penjala se po stablima, mašnice i lutke su joj bile nezanimljive. Ipak, ističe kako je uvijek maštala o životu u velikim gradovima. I mašta se pretvorila u stvarnost…

– Nije bilo prelomnog trenutka kada sam odlučila napustiti rodnu Bosnu. Stvari su se jednostavno tako odvijale; od snimanja reklama u Sarajevu put me vodio do Zagreba, Beograda, Milana… Onda se ukazala prilika da odselim u Milano, jer je bilo mnogo posla. Nisam imala zacrtani cilj, samo sam pratila stvari koje su mi dolazile u život – objašnjava Diana i dodaje kako je veliki borac koji teško odustaje.

– Kada bi se i pojavio osjećaj straha, lav u meni bi se probudio i dao mi snagu da izdržim i idem dalje. Nikada ne treba odustati zbog straha. Sretna sam zbog te svoje osobine – sa osmijehom ističe lijepa Tuzlanka.
Pričati s Dianom a ne spomenuti naslovnicu „Starta” nije moguće. Razočarana činjenicom da je obnaženo tijelo još tabu, prisjeća se trenutaka kada su njene obline bile glavna tema u cijeloj državi.

– Dozvoljeno je diviti se golim kipovima, ali kada je tijelo u pitanju, pogotovo lijepe žene, onda svi na to gledaju drugačije. Nisam bila osoba koja je mislila da je golo tijelo “problem”, ali bio je problem. Kada su slike izašle, nisam baš nailazila na odobravanje, kao da sam učinila nešto loše. Nakon toga sam se počela stidjeti svog tijela i seksepila. Osjećala sam kao da je to nešto što se treba skrivati – kaže Diana.

Ipak, to je nije pokolebalo da u svijet krene samouvjerena i željna izazova. Kad je riječ o muškarcima, vezali su je za mnoga slavna imena. Ljubav je imala prema onim posebnim.

– Nisam osvajala muškarce, osim jednog ali samo zbog opklade. Oni su zavodili mene, a samo sam nekima dopustila da me imaju. Muškarci trebaju osvajati, oni trebaju biti heroji. Volim samouvjerene, one koji znaju što hoće – ističe Diana koja je važila za jednu od najpoželjnijih djevojaka ´80-ih godina.

diana niven6

Duhovnost me čini boljom

Iako će za dvije godine napuniti 60, njen život je i dalje pun izazova. U potrazi je za nečim novim i želi ono što još nije probala.

– U LA-u mnogo plivam, planinarim, bavim se jogom…Tu je i kabala. Duhovnost mi je jako bitna, pomaže mi i čini me boljom. Moja svakodnevica nije uobičajena, svaki dan je novi i nisam osoba koja može živjeti u rutini.

Ovo ljeto sam u Sarajevu i Zagrebu s prijateljima, a imala sam priliku upoznati i mnogo novih, dragih ljudi. Nije me bilo dugo pa mi je drago kada sretnem stare prijatelje, ali i kada upoznam nove. Volim društvo, izlaske, dinamiku i izazove – priču završava Diana.
Njena prva knjiga je gotova, promocija završena, a u planu ima i nešto novo, s čim ne želi žuriti. Kada prođe zadovoljstvo oko promocije prvog autobiografskog djela, krenut će u realizaciju novih ideja.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti