Kako je Charlize Theron u Cannesu ipak popustila: Poljubac za Seana Penna kao šlag zajedničkog filma

Piše: Redakcija

Ovogodišnji filmski festival počeo je uz velike mjere sigurnosti u francuskom Cannesu. Iako je 69. po redu, ove godine postojala je velika doza straha od terorističkih napada pa je cijelu ceremoniju osiguravalo 400 francuskih vojnika i pripadnika žandarmerije. Ipak, to nije bio razlog da se crvenim tepihom ne prošetaju najpoznatija imena filmske industrije, ali i poznati iz svih sfera javnog života. Defile u kojem su dame prezentirale kreacije svjetskih dizajnera, ove godine zasjenilo je nekoliko dama pa se tako danima priča o haljini Belle Hadid, ali i odnosu između Carlize Theron i Seana Penna. Iako su došli na premijeru svog filma “The Last Face”, lijepa glumica se držala dalje od svog bivšeg partnera, s kojim je bila i zaručena, ali nije odbila da se slika s njim na crvenom tepihu.

cannes sharlize i seancannes charlize i sean 2cannes charlize

Njihov dolazak u Cannes su mnogi ove godine očekivali, budući da su prošle godine baš na ovom festivalu imali premijeru, ne filmsku, već kao par, te da su mnoge iznenadili svojim raskidom.

– Ne razumijem zašto ljudi uvijek prave frku oko nečijeg raskida. Jednostavno je, nije nam više išlo i to je to. Uvijek se očekuje da se iza raskida krije neki skandal ili neka sočna trač priča, ali u ovom slučaju to nije tačno. Oboje smo se saglasili da je vrijeme da prekinemo vezu. Bili smo zajedno 18 mjeseci i nismo prekinuli sve kontakte. Nije istina da sam ga isjekla naglo iz svog života i da sam se bezosjećajno ponašala prema njemu – kazala je nedavno Charlize u intervjuu za WSJ.

Dobitnik “Zlatne palme” je film britanskog reditelja Kena Loacha “Ja, Daniel Blake”, potresna priča o stidu zbog siromaštva u Evropi pogođenoj mjerama štednje, nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je iranski glumac Shahab Hosseini za film Trgovac (The Salesman) iranskog oskarovca Asghara Farhadija, a za žensku Jaclyn Jose sa Filipina za film “Ma rosa”. Nagradu za najbolju režiju dijele Rumun Cristian Mungui za film Matura (Graduation) o ocu koji ima dilemu da li kćerki da priča o korupciji i Francuz Olivier Assayas za film Lični kupac (Personal Shopper) u kojem glavnu ulogu igra holivudska zvijezda Kristen Stewart, koji je dobio pomiješane kritike, prenosi AFP.

cannes reziser dobitnika zlatne palme
Na 69. Cannes Film Festivalu ove godine smo imali i svoje bh. predstavnike. Film „Dobro” rediteljice Marte Hernaiz Pidal iz Meksika, studentice Sarajevske filmske akademije (SFA) Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST), premijerno je prikazan u okviru zvanične selekcije Cinéfondation u Buniel sali, koja je bila popunjena do posljednjeg mjesta.

Ovaj bh. film je jedan od ukupno 18 izabranih koji se predstavlja žiriju i u konkurenciji je za jednu od tri nagrade ovog prestižnog programa. Ovogodišnjim žirijem predsjedava istaknuta japanska rediteljica Naomi Kawase, ujedno i najmlađa dobitnica glavne nagrade Kanskog filmskog festivala – Camera d’Or, 1997. godine. Marta Hernaiz Pidal je magistrirala na MFA programu Sarajevske filmske akademije u septembru 2015. godine. Njen film stvoren je unutar film.factory programa, uz mentorstvo čuvenog mađarskog reditelja i profesora Sarajevske filmske akademije Bele Tarr. Producenti filma su Emina Ganić, direktorica Sarajevske filmske akademije, Marta Hernaiz Pidal i Jorge Bolado.

cannes emina ganic1
– Selekcijom ovog filma Sarajevska filmska akademija ne samo da ima bh. film u zvaničnom programu jednog od najprestižnijih filmskih festivala svijeta, već pokazujemo da naša zemlja ima obrazovne i produkcijske kapacitete da otkriva, obrazuje i promovira nadolazeću generaciju svjetskih filmskih umjetnika – kazala je Emina Ganić, direktorica Sarajevske filmske akademije nakon što je film “Dobro” ušao u Cinefondation selekciju.
Import, film o bh. izbjeglicama u Holandiji

U programu Directors fortnight- Quinzaine des Realisateurs 19. maja u Cannesu je premijerno prikazan kratki film „Import”. Film je režirala Ena Sendijarević, mlada holandska rediteljica bh. porijekla, a glavne uloge pripale su Aleni Džebo, Mariju Knezoviću i dvjema djevojčicama bh-holandskog porijekla.

– Film govori o mladoj bosanskoj porodici izbjeglica koji dolaze u holandsko selo i o apsurdnim situacijama koje ih zadese dok pokušavaju stvoriti novi dom.
S velikim prilivom izbjeglica u Holandiju, pa i cijelu Evropu, rediteljica je htjela dati lice ljudima koji napuštaju svoje domove i bore se sa značenjem reintegracije u novom društvu i okolini – kazala nam je Alena Džebo.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti