Evrovizijska pobjednica Jamala: Kroz “1944” ispričala i tešku porodičnu priču

Piše: Redakcija

Pobjednica ovogodišnjeg Eurosonga Jamala oduševila je mnoge svojom izvedbom “1944”. No, iza naziva ove pjesme jedna je tužna porodična priča. Ova ukrajinska jazz pjevačica kroz pjesmu “1994” ispričala je svu tugu masovne deportacije Tatara s Krima 1944. godine. Oko 250.000 Tatara deportirano je krajem Drugog svjetskog rata u srednju Aziju, što je bila kolektivna kazna zbog njihove navodne saradnje s nacistima.
Tridesetdvogodišnja Jamala, pravog imena Susana Jamaladinova, prva je Tatarka na Eurosongu. Pobjedničku pjesmu je posvetila prabaki koja je i sama bila žrtvom deportacije.
Ukrajina je prvo mjesto osvojila s dobivenih 534 boda, ispred Australije s 511 bodova i Rusije, koja je slovila za favorita takmičenja i koja je osvojila treće mjesto s 491 bodom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti