Sve o najvažnijem filmskom festivalu: Kako je Cannes postao grad glamura

Piše: Redakcija

Istog dana, 11. maja, kada su Woody Allen i ekipa Jesse Eisenberg, Blake Lively i Kristen Stewart predstavljali film „Cafe Society”, odmah prekoputa Festivalske palače u Cannesu, modni div „Dior” je otvorio vrata svog šik butika na tri sprata. No, muška i ženska ready-to-wear kolekcija, torbe, nakit, satovi, cipele, uredno složeni u luksuznom sivo-bijelom ambijentu, ipak su bili na marginama 69. Filmskog festivala u Cannesu. U najpoznatijoj kanskoj ulici Croisette ipak je bilo važnije gledati crveni tepih krcat najvećim holivudskim i evropskim filmskim zvijezdama od druge „Diorove” prodavnice.

festival cannes bella hadid festival cannes allen festival cannes amal1 festival cannes amal2 festival cannes amal3 festival cannes Anna Kendrick in Stella McCartney

Svake noći, u razdoblju od deset dana, koliko traje najprestižniji filmski festival na svijetu, šetaju se glumice. Ta 24 koraka, koliko im treba do Festivalske palače, prava su parada najljepših kreacija. Sve izgleda poput jedne šarolike modne piste. Novi nastavak Woodyja Allena donosi čar Hollywooda iz perioda 30-ih godina, obiluje romantičnom intrigom između Jessea Eisenberga, Blake Lively i Kristen Stewart u Los Angelesu, cijela priča je začinjena Chanelovim nakitom, vintage haljinama, toliko tipičnim za neprolaznu i neki će reći tako dragu Gabrielle Chanel.
U takmičarskom programu nalaze se i novi filmovi Pedra Almodóvara, Jean-Pierrea i Luca Dardennea, Xaviera Dolana, Oliviera Assayasa, Brune Dumonta, Jima Jarmuscha, Kena Loacha, Jeffa Nicholsa, Cristiana Mungiua, Seana Penna, Paula Verhoevena itd., a predsjednik žirija glavnog takmičarskog programa je reditelj George Miller (“Mad Max: Divlja cesta”).

festival cannes kirsten dunst gucci festival cannes blake1 festival cannes blake3 festival cannes blake4 festival cannes brett ratner mick jagger festival cannes deneuve poljubac festival cannes doutzen1 festival cannes doutzen2 festival cannes jessica chastain festival cannes Juliette Binoche festival cannes justin festival cannes kendall jenner

Iako je supruga Georgea Clooneya, Amal Clooney, pokupila svu pažnju kada se pojavila u žutoj haljini kuće “Versace”, s klapom filma „Money Monster”, rediteljice Jodie Foster, u kojem osim njenog supruga igraju još i Domic West, Julia Roberts i Caitriona Balfe, kraljica crvenog tepiha u Cannesu je, ipak, mlada američka glumica Blake Lively.
Glumica koja se proslavila ulogom Serene van der Woodsen u serijalu “Tračerica” pokazala je da ima nešto zajedničko s likom koji je glumila čak šest sezona – a to su stylinzi, kojima svaki put oduševi. Blake je ovom prilikom pokazala i svoj trudnički stomak, čime je i zvanično potvrdila da ona i suprug Ryan Reynolds očekuju svoje drugo dijete.

Kako se moglo i očekivati, mnoge TV stanice su prenosile najzanimljivije momente iz najpoznatije kanske ulice, i nisu se toliko ticale filma, koliko, naprimjer, trenutka kad je Julia Roberts prošla osiguranje na crvenom tepihu i potom skinula štikle i bosa se prošetala crvenim tepihom. Ovim je holivudska zvijezda na trenutak prkosila strogim festivalskim pravilima, koja ne dozvoljavaju ravnu obuću. George Clooney je na press konferenciji govorio o politici, te je kao gorljivi demokrata uvjeravao novinare da Donald Trump neće postati novi predsjednik Amerike.

– Predsjednik Donald Trump se neće desiti. To se neće dogodii ponajprije zbog toga što strah nije nešto što vodi našu zemlju – kazao je Clooney.

festival cannes kristen stewart festival cannes li yuchun in harry winston festival cannes lily rose depp festival cannes longoria festival cannes longoria1 festival cannes naomi i susan festival cannes naomi watts2 festival cannes roberts festival cannes roberts1 festival cannes salma faye dunaway festival cannes scena festival cannes spielberg1 festival cannes vanessa festival cannes vanity party
Kako je Cannes postao grad glamura
Cannes je doživio procvat u 19. vijeku, kada su na Azurnu obalu počeli da stižu prvi turisti, pripadnici više klase iz Velike Britanije, a za njima su uslijedili njemački turisti. S vremenom su počele da niču vile bogatih, potom su sagrađeni luksuzni hoteli „Miramar” i „Martinez”, a nakon Prvog svjetskog rata, osim britanskih i njemačkih turista počeli su da dolaze i Amerikanci. Ideja da se osnuje filmski festival postojala je još prije Drugog svjetskog rata, ali je realizirana tek 1946., i od tada Cannes njeguje tradiciju glamura.

Pročitajte još