FOTO: FRIZURE SEDAMDESETIH I OSAMDESETIH Od hipi uvojaka, afro frizura i punka, do fudbalerke, natapiranih čudesa i minivala

Piše: Redakcija

Frizure su oduvijek bile važne, gotovo jednako kao i odjeća.

No u šezdesetima i pogotovo sedamdesetima kosa postaje simbol društvenih promjena, pravi politički manifest. Zapravo cijela dekada bila je u znaku  kose. Svi su imali dugu kosu i pjevali stihove iz mjuzikla ‘Kosa’: ‘My hair like Jesus wore it, Hallelujah, I adore it!’ Imati dugu kosu značilo je buniti se protiv staroga sistema, protiv rata, ‘kosijaneri’ su bili dio novog, progresivnog, potpuno drugačijeg plemena.

Kosa sedamdesetih:

sedamdeseteM_1040364S0

 

1. Za sedamdesete je upravo tipična duga, ravna, sjajna kosa. Do struka ili čak duža. Kosa kakvu su nosile Joni Mitchel, Joan Baez, Cher. Ili malo valovita poput one Jenis Joplin, ali opet potpuno prirodna, kakvom ju je Bog stvorio. Ukras hipi kosi bile su pletenice, cvijeće i marame, no sama kosa bila je netretirana, tek oprana i posušena na suncu i vjetru.

2. Sedamdesete su i vrijeme koje su obilježile svevremenske ljepotice poput Farrah Fawcet i Jerry Hall. Preplanule, raskošne i duge plave kose. Baš kao da su se taj čas vratile s kakve kalifornijske plaže. U sedamdesetima je svaka dječačka soba na zidu imala barem jedan plakat Farrah Fawcet i njezinih bujnih uvojaka. Zapravo, kad se malo bolje pogleda, to je bila neka preteča ‘fudbalerke’: dolje malo duža, gore malo kraća. No za pravu slavu ‘fudbica’ će morati pričekati još par godine.

sedamdeseteNOVAm_1040385S0

3. Sedamdesete godine kao modernu i poželjnu frizuru predstavile su i afro. Amerikanke afričkog porijekla napokon su mogle nositi svoju kosu onakvom kakva ona jest, dok su se ostali morali jako potruditi da postignu taj look. Nekima je za to bio dovoljan tek široki češalj, dok su drugi satima sjedili u salonu da bi postigli popularnu ‘africu’.

4. Kraj sedamdesetih donosi zaokret prema punku, stilu koji je kršio sve norme pa tako i one vezane uz frizure. Kosa je bila nemarno počešljana, izblajhana, vrhovi zašiljeni baš kao kod Debbie Harry. Oni najhrabriji izbrijavali bi glavu sa strane i ostavljali samo središnji dio kose te ga dizali u irokezu. Na to su se trošili hektolitri spreja i gela za kosu, ali i obične zašećerene vode. Prava irokeza morala je izdržati i najžešće tulume.

Kosa osamdesetih

osamdeseteM_1040361S0

Osamdesete godine donijele su nov odnos prema kosi. Neki stilovi su nestali, neki se dodatno usavršili i razvili, a pojavili su se i neki posve novi.

1. ‘Fudbalerka’ je u osamdesetima doživjela svoj procat i predstavila se u svoj svojoj raskoši (iako će neki reći da bolje da nije). Kosa bi otraga znala biti duga i do pola leđa, a vrh glave ponekad bi bio ošišan na ježa. No samo pravi frajeri mogli su isfurati takav look. U osabdesetima ‘fudbica’ je postala zaštitni znak uspješnih nogometaša – odakle i naziv – i nitko se nije mogao probiti u prvu momčad bez brižljivo sređene ‘fudbalerke’.

2. Osamdesete godine donose još jednu neobičnu inovaciju: konjski rep – ali sa strane. Tisuće djevojaka šetalo je tako gradom s neobičnom izraslinom iznad uha, obavezno opremljenom šarenom gumicom. Rep sa strane mogao je biti kombiniram i sa šiškama, a za neobičnu frizuru bila je pogodna svaka vrsta kose.

osamdeseteNOVAm_1040388S0

 

Izvor: Jutarnji list

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti