Slatka strana švedskog stola

Piše: Redakcija

Šveđani su poznati kao veliki gurmani koji stalno traže nova iskušenja za svoje čulo okusa. Sve koji Švedsku namjeravaju posjetiti očekuje ugodno iznenađenje – visoka kvaliteta švedske hrane i restorana u kombinaciji s nezaboravnim ambijentom, gostoljubivošću i profesionalnošću usluge. Osnova švedske kulinarske kulture su tradicionalni specijaliteti od kvalitetnih namirnica, koji uključuju losos, haringe i ostale ribe, divljač, šumske plodove i gljive. Riba i meso su oduvijek igrali presudnu ulogu u prehrani Šveđana. Tokom dugačkih zima nedostatak svježeg povrća odrazio se i na tradicionalne recepture. Najveći nacionalni specijalitet su švedske školjke, a preporučujemo da probate njihove ostrige, koje svoj optimalan ukus zahvaljuju sazrijevanju u hladnoj vodi. Konzervirano zelje, džemovi od šumskog voća, koriste se kao izvor vitamina C tokom duge zime. Džem od malina je jedan od sastojaka čuvenog deserta koji dolazi iz ove zemlje

Torta za švedsku princezu

recept svedska1

Sastojci za biskvit: 6 jaja, 1 1/2 šolja šećera, 3 šolje brašna, 2  kašičice praška za pecivo; Krema: 1 šolja mlijeka, 1 šolja slatke pavlake, 1 šolja šećera, 4 žumanca, 1/2 šolje kukuruznog skroba, 2 mahune vanile; Dodaci: džem od maline, umućena pavlaka za šlag, marcipan u boji, šećer u prahu

Priprema: Za biskvit mikserom mutite jaja i šećer dok ne postanu pjenasti, a zatim malo po malo dodajite brašno s praškom za pecivo, pa sve lijepo sjedinite. Smjesu sipajte u okrugli kalup za torte i pecite u rerni zagrijanoj na 175C, 15-20 minuta.
Za kremu sipajte mlijeko, pavlaku i sjemenke vanile u šerpu i stavite na šporet da se grije. U manjoj posudi žicom za mućenje izmiješajte žumanca, šećer i kukuruzni skrob i dodajte u mlijeko čim dostigne tačku ključanja. Neprestano miješajte.
Ostavite da krema prokuha i zgusne se, a zatim sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi. Da biste složili tortu, horizontalno isijecite biskvit na tri jednaka dijela. Na donju koru rasporedite tanak sloj džema od malina, a zatim preklopite drugom korom. Na drugu koru premažite pripremljenu kremu, a preko kreme premažite šlag pa sve prekrijte trećom korom.
Cijelu koru premažite tankim slojem šlaga, a zatim je obložite marcipanom u boji. Cijelu tortu ukrasite šećerom u prahu.

Ovaj kulinarski delikates postoji u nekoliko boja, ali je tradicionalno zelen, zbog tankog sloja marcipana kojim je prekriven. Princes torta je dobila ime po kćerkama švedskog princa Karla, koje su je obožavale

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti