Video: Maria Sharapova priznaje da je pozitivna na doping test

Piše: Redakcija

Kada je prije nekoliko dana najavila da će objaviti važnu vijest mnogi su pomislili da će jedna od najboljih teniserki svijeta Maria Sharapova reći kako očekuje bebu ili da se nakratko povlači iz tenisa, međutim, njeno priznanje nije imalo nikakve veze s tim. Ona je jučer na press-konferenciji u Los Angelesu priznala kako je tokom zadnjeg Australian Opena bila pozitivna na doping. Kazala je da je koristila zabranjenu supstancu meldonij, koji je od ove godine na crnoj WADA-inoj listi. (Svjetska antidoping agencija). Ovo priznanje šokiralo je mnoge, i pravi “udarci” za nju tek slijede. Naime, poznata kao jedno od najtraženijih lica u marketinškoj industriji, koja ima i vlastiti brend Sugarpova i zvanično je najbogatija žena sportistkinja u svijetu, već se suočava sa otkazivanjem unosnih ugovora.

Prvi se danas oglasio njen sponzor Nike, koji je odmah raskinuo ugovor s 28-godišnjom Marijom.

– Tužni smo i razočarani zbog šokantnog slijeda događaja – kazali su kratko iz Nikea.

Ova firma je 2010.godine sklopila osmogodišnji ugovor s Ruskinjom težak 70 miliona dolara.

Nakon Nikea, oglasio se i TAG Heuer, luksuzni švicarski brend satova koji je s Marijom radio na produžetku ugovora, budući da je dosadašnji istekao u decembru 2015.godine. No, to se nakon ovog skandala neće desiti.

– Maria Sharapova je imala ugovor s TAG Heuerom do 31. decembra 2015. godine. Pregovarali smo o produžetku saradnje. S obzirom na sadašnju situaciju, švicarski proizvođač satova je prekinuo pregovore i odlučio ne obnavljati ugovor – kazali su iz kompanije za luksuzne proizvode LVMH.

Podsjećamo, Sharapova je prije deset dana dobila pismo ITF-a, u kojem je obaviještena da je pozitivna na dopinški test urađen na Australian Openu, a 12. marta bit će i službeno suspendirana do okončanja postupka.

Vjeruje se kako je teniserka izašla sama s priznanjem kako bi preduhitrila WTA i tako sačuvala barem dio svojih ugovora i donekle spasila poljuljani imidž. Udarac na njen budžet neće biti zanemariv, budući da ona na ime raznih ugovora godišnje zaradi oko 20 miliona eura.

Šef ženske teniske organizacije Steve Simon kaže da je nemalo iznenađen priznanjem, budući da Marija važi za ženu u čije poštenje on nikada nije niti bi posumnjao.

Maria je kroz priznanje pokušala pojasniti da njeno uzimanje zabranjene supstance nije imalo veze s postizanjem teniskih rezultata već zbog zdravstvenih razloga.

Ona kaže da je meldonij, lijek koji je izmišljen u Latviji zbog problema s anginom, a koji su kasnije otkrili sportisti, većinom atletičari, zbog poboljšanja vlastitih dostignuća i skraćenog vremena oporavka, pila isključivo na zahtjev porodičnig liječnika. Mariji osim otkazivanja ugovora, narušavanja imidža također prijeti i četverogodišnja suspenzija igranja tenisa.

– Uzimala sam ovaj lijek koji je sve vrijeme bio dozvoljen zbog niza medicinskih razloga, 1. januara 2016. godine dospio je na listu zabranjenih supstanci što ja nisam znala. Lijek mi je davao porodični ljekar zbog zdravstvenih problema koje sam imala od 2006. godine. Često sam se razboljevala, gripu bih dobila svakih nekoliko mjeseci, imala sam nedostatak magnezijuma, a uz to moja porodica ima istoriju bolesti dijabetes i to je jedan od ljekova koji sam morala da pijem – kazala je Maria izrazivši nadu da će dobiti priliku da i dalje igra tenis.

Pročitajte još