Upoznajte agente, face koje brinu o karijerama najvećih zvijezda

Piše: Redakcija

Telent agenti u Hollywoodu su među najmoćnijim ljudima u industriji zabave. Odgovorni su za predstavljanje i pregovaranje u ime svojih klijenata, kako bi oni, a ne klijenti suparničke agencije igrali u najboljim filmovima i za najveći honorar. Možda ćete zaključiti da za dobijanje zvijezde s “A” liste agenti obavljaju “koljački” i prljav posao. Vjerovatno u tome ima i istine, jer sjetimo se samo sjajne serije “Entourage” i agenta Arija Golda, šta je sve on činio, da njegov klijent Vincent Chase dobije posao.

Kao i u svakom poslu tako i u agenturi, postoje mali i veliki igrači. Četiri su agencije u Hollywoodu koje predstavljaju više od 70 posto glumaca, reditelja, pisaca i muzičara. Najveći igrač među agencijama je “Creative Artists Agency” (CAA), koju je zajedno sa četvericom partnera 1975. godine osnovao Michael Ovitz. WME je najstarija agencija i druga na listi igrača, “United Talent Agency” (UTA) je treća, dok se krug četiri najveće agencije zatvara s “International Creative Managementom” (ICM). U njima, očekivano rade i najbolji agenti.

agent sandra1

Opaliti šamar

Ari Emanuel je najpoznatije ime u pop kulturi, koje je inspiriralo reditelje serije “Entourage” da kreiraju spomenuti lik Arija Golda. Ujedinivši “Endeavor Talent Agency” i “William Morris Agency”, 2009. godine, pomogao je da se “WME” vrati na prvu liniju fronte showbusinessa. On je uvijek želio biti kralj Hollywooda. U djetinjstvu je bio crna ovca svoje porodice. Stariji brat Rahm gradonačelnik je Chicaga, a drugi brat Zeke je na Harvardu školovani onkolog, autor i bivši savjetnik za zdravstvenu politiku u Bijeloj kući.

– Jasno je da je Ari želio biti poštovan kao svoja dvojica braće – kaže američka novinarka Nikki Finke.

Kao dijete bio je disleksičan i patio od pomanjkanja pažnje i hiperaktivnosti. Pažnje mu danas ne manjka. Postao je, kako je i priželjkivao, kralj Hollywooda, barem među agentima. Oni koji su imali priliku da vide kako radi na početku karijere, kažu da ga pamte kao samosvjesnog, ambicioznog i arogantnog.

agent ari1

– O, moj Bože, to dijete, poželjeli biste ga uštinuti za jedan obraz, a na drugom obrazu mu opaliti šamarčinu. U njujorškoj agenciji kod agenta Robbiea Lantza je proveo manje od godinu. Naučio je što je trebao naučiti i otišao. Bio je to brzi korak – kaže Joy Harris, koji je u to vrijeme radio za Lantza a danas vodi vlastitu književnu agenciju. Poslovni Arijev moto je: “Nikad nećeš uspjeti ako ne poduzmeš veliki rizik. Veliki!”.

Les Moonves, koji sebe naziva Emanuelov fan, njegov poslovni stil opisuje riječima:

– On je nemilosrdan do tačke kad mu morate reći: “Ari, prestani me zvati. Donijet ću odluku kad je donesem – opisuje Moonves nedavne pregovore s njim u vezi televizijskog showa “Extant”.

– On je mene tri sedmice svaki dan zvao, i razgovor je tekao otprilike ovako: “Ari, ja ću ti reći kad je gotovo. Reći ću ti kad sam ja gotov. A on opet pita: “Kako mi stojimo? Jesmo li blizu? Je li mlako? Kakva je situacija”.

Ovakav agresivni stav njemu očito donosi novac i najveće klijente On zastupa 60 klijenata, među kojima su velika imena: Mark Wahlberg, Martin Scorsese i Conan O’Brien. A koliko je moćan potvrđuje i slučaj Mela Gibsona iz jula 2006.godine kada je Ari i dobio najveću pažnju medija. On je tada pozvao Hollywood da na crnu listu stavi Gibsona zbog njegovih antisemitskih izjava.

Moćniji od njega u Hollywoodu je još samo Kevin Huvane, dioničar najveće agencije “Creative Artists Agency”. Huvane i dalje drži najraznovrsniju “A” listu klijenata na kojoj su između ostalih: Meryl Streep, Brad Pitt, Tom Cruise, Keanu Reeves, Nicole Kidman, Jennifer Aniston, Orlando Bloom, Uma Thurman i Sarah Jessica Parker. Ovaj super agent odlučuje više nego ijedan drugi ko je među holivudskom elitom in, a ko out. Tako je, naprimjer, 2009. godine naredio da se Paris Hilton izbaci s CAA partyja. U isto vrijeme je bio i Golden Globeov party.

– Ko ju je pustio unutra? Ona nije pozvana i neka je neko što prije izbaci odavde – vikao je Huvane “težak” 50 miliona dolara.

Njegova poslovna logika je: Da bi neko bio u istom razredu s Tomom Cruiseom, Katie Holmes, Bradom Pittom, Angelinom Jolie, Stingom i Ralphom Fiennesom, onda mora biti poznat po tome što u svom životu radi nešto drugo izuzev shoppinga. Huvane održava i gradi sjajne odnose sa svojim klijentima. Sarah Jessica Parker s njim sarađuje 26 godina, Tom Cruise ga opisuje kao čovjeka koji ne prihvata ne kao odgovor, dok se Julianne Moore i danas sjeća njihovog prvog susreta u jednom hotelskom lobiju prije 20 godina.

– Pitao me: “Zašto si ti s Williamom Morrisom?! Ja sam tvoj agent!”- priča Moore.

Jake pod svojom kontrolom drži i slavnu Oprah Winfrey, a toliko je moćan u holivuskim krugovima da ima i svoje fanove koji su napisali dijalog fikciju između njega i Jakea Gyllenhaala, koji je razmatrao da li da prihvati ulogu gaya u filmu “Brokeback Mountain”. Fanovima je ovo omiljenio dio:

– Jack baca pogled na scenarij koji drži u krilu: “Jak momak. Dobro. Devet miliona. Dobro. Pročitat ću to” – kaže Jake.

– To ćeš uraditi – odgovara Huvane, nakratko prestaje govoriti, a onda se zasmije.
– Hvala, Kevin. Hvala na pomoći – dodaje Jake.
– Razmišljaj o ponudi na ovaj način. Uzimaš devet miliona. To znači da si ti jak momak. I Hollywood će na to tako gledati – poentira Huvane.

– Novac priča – kaže Jake.
– Novac definira – zaključuje Huvane.

Osim njih dvojice, koji važe za najbolje agente, još je 13 profesionalaca koji odlično rade svoj posao i u čije ruke zvijezde stavljaju svoje karijere, a na koncu i zarade. Cindy Osbrink zauzima 15. poziciju među top 15 najmoćnijih agenata. Najpoznatija je po predstavljanju djece u Hollywoodu i pravljenju zvijezda od njih. Dakotu Fanning je pod svoje okrilje uzela s pet godina i pretvorila je u najveću dječiju zvijezdu svoje generacije. Theresa Peters je jedna od najmoćnijih žena u Hollywoodu, ima 59 klijenata, a među njima su Ewan McGregor i Kirsten Dunst. Jeremy Zimmer je veteran u ovom poslu. Na njegovom spisku su scenarist i “Oscarom” nagrađeni reditelj Barry Levinson, te scenarist, kompozitor i komičar Christopher Guest. Fred Specktor ima 80 godina i najstariji je uposleni agent. Važi za istinsku legendu koju u Americi cijene zbog izuzetnog profesionalizma.

Toliko je cijenjen da svaki veliki restoran u Los Angelesu ima posebno izdvojen separe samo za njega. U prošlosti je bio agent Roberta De Nira, a trenutno zastupa Genea Hackmana, Dannyja DeVita, Jeremyja Ironsa i Helen Mirren između ostalih. Nedavno je ostvario nevjerovatan podvig kada je “ukrao” Morgana Freemana od Williama Morrisa nakon 40 godina saradnje. Ovo je bila i najduža poslovna saradnja između glumca i agenta. Klijenti Ricka Nicite su Al Pacino, Garry Marshall i Anthony Hopkins. Agencija Sama Goresa “Paradigm” je možda mala, ali veoma poštovana i prestižna. On izuzev Laurencea Fishburnea, ne zastupa klijente svoje agencije, ali nadgleda sve ugovore koje njegovi uposlenici sklapaju s Garyjem Oldmanom, Katherine Heigl, Neilom Patrickom Harrisom, Andyjem Garciom i Adrienom Brodyjem.

agent sam1

Visina plaća

On je toliko zaljubljen u svoj posao da su njegove poslovne vještine zadivljujuće i one su mu donijele bogatstvo od 50 miliona dolara. Jedan od primjera u kojem je pokazao svoj talent je kada je jedne prilike igrao golf s Andyjem Garcijom i tom prilikom mu rekao kako mu je 16-godišnji san da on snimi film o svom kubanskom porijeklu. Garcia je ovu ideju odbacio, ali do 18. rupe Garcijin brat milijarder je već ispisivao ček za snimanje filma “The Lost City. Sharon Jackson uglavnom zastupa komičare. Na listi klijenata su: Jack Black, Jason Segel, Amy Poehler, Jonah Hill i Jason Schwartzman. Bije je glas nemilosrdnog pregovarača, 15 scenarija čita tokom vikenda, a istovremeno skautira komične show programe, a njena djelotvornost se ogleda i u tome što svi njeni klijenti ostaju s njom čak i onda kad se ona seli iz agencije u agenciju.

Jim Wiatt je zastupao imena kao što su Eddie Murphy, John Travolta, Tommy Lee Jones, Willie Nelson, 50 Cent, Ryan Seacrest i Jenny McCarthy. Tracey Jacobs obezbjeđuje svojim klijentima brzu i veliku isplatu i za njih traži angažmane koji će im donijeti dugoročni uspjeh. Pomogla je Jasonu Batemanu da se vrati u glumačku žižu, a isposlovala je i redovnu isplatu glumačkom veteranu Williamu L. Petersonu u seriji CSI. Jacobs je prepoznatljiva naročito po tome što zna kako prodati film i glumca u komadu. To je uradila s Johnnyjem Deppom i filmom “Čokolada”. Brian Swardstrom brine o karijerama zvijezda kao što su: Edward Norton, Tilda Swinton, Michael C. Hall, Jessica Lange, Bill Paxton, Emile Hirsch i Michael Douglas. Patrick Whitesell zastupa: Matta Damona, Christiana Balea, Hugha Jackmana, Bena Afflecka, Judea Lawa i Joaquina Phoenixa. Na listi klijenata Richarda Lovetta su: Will Smith, Tom Hanks, Nicolas Cage, Julia Roberts, Ron Howard, Steven Spielberg i drugi. Jedini razlog što je Bryan Lourd na listi agenata ispred Richarda Lovetta je taj što je lista klijenata koje zastupa impresivnija. Na njoj su: Robert De Niro, Robert Downey Jr., Matthew McConaughey, George Clooney, Sean Penn, Julia Louis Dreyfus, Drew Barrymore, Naomi Watts i Madonna. Drugo mjesto zauzima spomenuti Ari Emanuel, dok je prvi Kevin Huvane.

agent jacobs1

Agenti nikada nemaju novca koliko imaju njihovi klijenti, ali najvećim facama su zarade ipak astronomske. Agent sa iskustvom (onaj koji traži posao klijentu i radi na ugovoru klijenata) zarađuje između 500.000 i milion dolara. Agent s pet godina radnog iskustva zarađuje između 150.000 i 500.000 dolara, a agent prve godine između 50.000 i 60.000 u plaći, i između 5.000 i 10.000 u bonusima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti