Miroslav Ćiro Blažević: Najsretniji bih bivao kada bi me žena ošamarila, to je siguran znak visoke koncentracije ljubavi

Piše: Redakcija

– Mati mi je govorila ovu laž. Koristi uvijek i nju Bog prašta. Kad ti Suljo kaže da je Huso đubre, ti se iznenadi i reci da Huso o njemu uvijek lijepo govori. Tako sam izmirio najveće neprijatelje – zabavljajući društvo za stolom, umjesto pozdrava Ćiro nas je počastio još jednom anegdotom.

Koliko ih je smjestio u ladice sjećanja svog dugog i osebujnog života?
Možete li vjerovati da ova legenda bivše Jugoslavije ima 80 godina? Da budemo precizniji, 10. februara 2016. napunit će 81. Pa u njemu je i sada više života nego u nekim „sredovječnim” tridesetogodišnjacima.
Sati s njim klize kao minute i bezbroj je tema za razgovor. Fokusirali smo se na jednu, kako brojni tvrde kategoriju u izumiranju – džentlmeni.

Šta muškarca čini džentlmenom?

– Očekivani respekt prema ljepšem spolu. Dakle, prema ženama. Dalje, osluškivanje onog što žena želi. Džentlmen zna kada treba biti diskretan, a kada žena želi, zapravo, suprotno od toga. Muškarac to mora osjetiti. Možda će zvučati grubo, ali seks je vrlo vitalan argument u odnosu muškarca i žene. Toliko muškaraca je „palo” na činjenicu da mu je neka slučajna partnerica odgovarala u seksu. Možda je malo nespretno to što govorim, ali dozvolit ćeš da imam to stanovito iskustvo sa ženama. Svi odnosi na početku bivaju labilni, ali s vremenom muškarci postaju ovisni o svojim izabranicama. Neovisno o vrsti relacije između njih dvoje.

Šta ste najluđe napravili za ljubav?

– Ah, nekada sam i žile rezao zbog ljubavi, to vama prvi put govorim. Ipak, ako izuzmemo mladalačku ludost, već odavno na to gledam kao na sofisticiranu strategiju u kojoj moraju biti uključeni svi senzori. Da bi to prošlo, ovisi o kvaliteti žene. Što je žena kvalitetnija, to strategija mora biti senzibilnija.

Čini se kao vješto pletena mreža u koju se neko treba upecati?

– Da. Ali, pravi švaler mora čekati prvi signal od žene. Da zna da ima šansu. Također, pravi švaler nikada nije poražen, posebno kada nastupa sa stavom da je ta žena predodređena da bude s njim. Onda strategija dobija osobiti značaj. Postupnost, nikad agresivnost. Jako sam nesretan što džentlmeni izumiru. Žao mi je žena.

Blaževiæ Æiro-na poèetku karijere 17.03.2013

Jeste li ikada bili prevareni? Kako se nositi s tim?

– Strahovita je tu razlika između žena i muškaraca. To je jedna tradicija koju će žene morati podnositi jako dugo. Osnova toga je u činjenici da muškarci mogu imati seks sa ženom koju ne vole, dok je sa ženama drugačija situacija. Mudra žena mora imati dozu tolerancije za svoju mušku budalu koja je malo skrenula. Mora ga znati pardonirati i dijagnosticirati da je budala.

 Jeste li ikada osjetili ljubomoru u životu?

– Onaj ko ti kaže da nije ljubomoran u vezi, taj laže. Osim ako nema neku deformaciju ili drugačiju seksualnu orijentaciju.

Sve veći broj žena se odlučuje za mnogo mlađe dečke. Severinin primjer je jedan od brojnih… Kako na to gledate?

– Mnogo mi je drago. Veliki sam pobornik žena i jako sam solidaran s njima. I neka je konačno došla i ta era da žene biraju muškarce kakve žele.

 Kada bi Vaš život mogao stati u jednu pjesmu, koja bi to bila?

– Jednu sam pjesmu komponirao za jednu svoju sarajevsku simpatiju. Evo, sad ću vam je premijerno izvesti: „U početku htjedoh klonuti, Bubu podnijeti ne bijaše lako, ali ja ipak sve podnesoh, samo me ne pitajte kako…” (smijeh)

Muško-ženski odnosi pretrpjeli su značajne promjene na svim poljima. Zbog sve veće neovisnosti žena, postali su partnerski, pa se čini da muškarci sve manje darivaju žene. Zanemarujemo sada sferu „sponzorskih veza”.

– Vrlo je važno znati šta pokloniti ženi. Kada je osvajate, nikad ne kupujte crvene ruže. Prefinjene žene će to shvatiti kao vulgarnost. Bijele ruže su pun pogodak. Ako tome dodate jednu crvenu, ne postoji bolji način da pokažete svoje nadanje za neku vezu.

 Razgovarate li sa svojom djecom otvoreno o ovakvim temama? Dolaze li kod Vas po savjete?

– Imam dvije kćerke i sina. Jedna kćerka živi na Floridi, druga je u Švicarskoj. Daleko, nažalost.

 Koje savjete Vam je majka dala u vezi s ophođenjem sa ženama?

– Kada sam bio mali, mama me tjerala da jednoj gospođi govorim: „Ljubim ruke, gospoja…” Činio sam to nerado, jer su mi se ostali smijali. Ipak, sasvim je izvjesno da je moja majka odgovorna za činjenicu da svakoj ženi prilazim s velikim poštovanjem, jer, prema njenom poimanju, svaka je žena dama.
I ja tako mislim. Sve su žene predodređene da budu dame. S tom razlikom da nekoj život to i omogući, a prema drugima bude surov pa namanje imaju prilike i šanse biti damama. U svakom slučaju, imao sam respekt prema ženama oduvijek.

 Šta je, prema Vašem mišljenju, najveća demonstracija ljubavi?

– Najsretniji bih bivao kada bi me žena ošamarila. Taj šamar je visokokoncentrirana ljubav, zapamtite.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti