Adrijana Gavrić uskoro mama: Mislim da ću biti stroga prema Leni

Piše: Redakcija

Nalazimo se na dogovorenom mjestu, a ona kao da nije u drugom stanju. Veselim i užurbanim koracima prilazi mi s velikim osmijehom na licu. Kao prava žena, prvo što sam pitala jesu sedmice trudnoće, a ona posegnu za telefon pa upita: „Ljubavi, koja sam ja ono sedmica”. Kaže kako ne pamti ništa i kako je njen dečko zadužen za računanje i brojanje dana do poroda, koji očekuju početkom januara.
-Postala sam izuzetno zaboravna. Nekidan sam rekla jednom kolegi kako dolazim za pet minuta. Otišla sam na kafu i vratila se za jedan sat – simpatično mi objašnjava na početku.
U dvogodišnjoj je vezi sa svojim izabranikom Harisom, rodom iz Mostara, koji je također zaposlen na televiziji N1, a posljednjih godinu i po dana odlučili se se i na zajednički život. Trudnoća je došla nenadano, ali su je prihvatili raširenih ruku sretni zbog prinove koja će obogatiti njihovu svakodnevicu i donijeti radost u dom. Trenutak kad je saznala da je u drugom stanju pamtit će dugo.
– Osjećanja su se potpuno izmiješala… od sreće do zabrinutosti i milion pitanja. Svjesna sam kako niko nije spreman na mnogo stvari u životu, pogotovo ne tako bitnih, ali zabrinula sam da li ću se i kako snaći u novoj ulozi, ulozi majke. Haris se prepao više nego ja, ali smo nakon određenog vremena sjeli i shvatili da je to sjajna novost i da ćemo ići skupa, korak po korak.
O vjenčanju, kaže, ne razmišljaju. Možda bude naljeto, možda za dvije godine… ne zamaraju se nametnutim pravilima i balkanskim običajima.
Ne želim slušati priče o porodu
Adrijana ima četiri mlađe sestre, a na nakon što je saznala da je u drugom stanju, znala je da je u pitanju djevojčica. Iako nije razmišljala o spolu djeteta, jer joj je bilo sasvim svejedno, kaže kako nije sumnjala da je curica, jer u šali voli reći kako Mostarci prave samo žensku djecu.
– Prilikom jednog pregleda na početku trudnoće, dokorica mi je rekla da je ne pitam za spol jer je još rano, ali sam joj odgovorila da me ta informacija uopšte i ne zanima. I da nosim dječaka, bilo bi mi svejedno, samo ne znam koje ime bih mu dala, jer mi se ne sviđa ni jedno muško – ističe uz osmijeh.
Za djevojčicu nije bilo dileme. Zvaće se Lena. U samom slovu L Adrijana i Haris osjećaju zvučnost i nježnost, pa su se bez razmišljanja odlučili da to bude Lena.
Iako sam nastojala izbjeći priču o temi poroda, nametnula se sama. Kaže mi kako ne želi slušati ničija iskustva, jer se osjeća dobro i nema potrebu pitati nikoga za neki savjet. Svjesna je kako bi je obuzeo osjećaj panike ukoliko bi razmišljala o porodu, a ovo je vrijeme u kojem želi uživati bez napetosti i slušanja traumatičnih iskustava. Aktivna je, puna energije i elana, a nepromijenjena kilaža dozvoljava joj i trendy modne kombinacije.
-Za trudnoću sam saznala tek u šestoj nedjelji, jer nisam imala nikakvih simptoma, ni mučnine, ni umor, promjenu apetita i do danas je, na svu sreću, tako. Ugojila sam se četiri kilograma, iako imam nešto više od dva mjeseca. Još nosim iste stvari kao i prije trudnoće, ali sam oduvijek bila ljubiteljica širih odjevnih modela i nikada nisam nosila usko.

 Haris previše brine o svemu
Ne spada u red klasičnih trudnica koje imaju bezbroj želja i prohtjeva. Nije razmažena i ne iskorištava svoje drugo stanje kako bi dobila pažnju. Ipak, njen dečko brine o svemu: o spavanju, ishrani, cjelokupnom zdravstvenom stanju… Uključen je u tok trudnoće, mnogo vremena provodi čitajući o tome, odlazi s Adrijanom kod doktora i po savjetu doktorice brani joj slatkiše.
– Nedavno sam sjedila sa sestrom na kafi i naručila sam kolač. Nazvao me Haris i rekao da će nam se pridružiti te sam brzinom munje zamolila konobara da skloni tanjir s kolačem ispred mene. Kada je na red došlo plaćanje, konobar je počeo nabrajati „Kafa, sok, kolač…” a on ga je raširenih očiju upitao „Ko je jeo kolač ?”. Svi smo prasnuli u smijeh – objašnjava Adrijana dok zadovoljno uzima prvi zalogaj omiljene poslastice, nadajući se da dečka i ovog puta neće ugledati na vratima.
Za malu Lenu još nije počela kupovati stvari, ali ne iz sujevjerja nego iz razloga što želi pregledati svu ponudu u trgovinama. Nedavno je, kaže, sa mamom i sestrom pronašla krevetić i kolijevku i tek tada je postala svjesna svog drugog stanja.
-Čudno se osjećam. Možda zato što sam još aktivna na poslu pa nemam vremena razmišljati i detaljisati o trudnoći. Vjerujem da će tako biti do posljednjeg dana i da ću imati energije za sve aktivnosti u kojima uživam. Kada dođe red na bebu, razmišljat ću o načinu vaspitanja, ali sam u jedno potpuno sigurna, a to je da neću dozvoliti da bude razmažena. Bit ću stroga mama – za kraj ističe šarmantna Adrijana.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti