25 godina „Slobode“ i Supermodela: Jedna pjesma i pet žena čija ljepota ne prolazi

Piše: Redakcija

Bilo je to prije 25 godina, u oktobru 1990. godine. George Michael je snimio novu pjesmu „Freedom“. Želio je snimiti i spot za nju. Drugačiji, bolji od svih prethodnih. A bio je u sporu s izdavačkom kućom i nije želio pred kameru. Zato je pronašao najbolju moguću zamjenu. Tačnije, njih pet. Bile su to Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista, Cindy Crawford i Tatjana Patitz.

Revolucionarni mini film koji su skupa snimili promijenio je lice modne industrije i show bussinesa i u zvijezde lansirao plejadu visokih ljepotica kakve se, kažu mnogi, više ne mogu ponoviti. Ove manekenke su preko noći dobile status ikona, a pjesma i spot su i dan danas među najslušanijim/najgledanijim ostvarenjima muzičke industrije.

freedom george

A kako je George Michael došao na ideju da baš njih izabere za ovaj projekt? E, čitao je novine. I to ženske. Na naslovnici britanskog izdanja „modne Biblije“, kako mnogi nazivaju „Vogue“, u januaru te godine objavljena je fotografija upravo ovih pet ljepotica. Ovjekovečio je Peter Lindberg i tada je „skovan“ termin supermodel. Pjevaču se toliko svidjela ta naslovnica da je baš te djevojke poželio imati u spotu. Ideju su objeručke prihvatile i one, pomjerivši ranije dogovorene obaveze kako bi stigle na snimanje. Teško je bilo odbiti rock himnu o slobodi.

Ta mala odricanja su se kasnije višestruko isplatila. Vrhunske manekenke preko noći su stekle status ikona, postavši virtuelne muze još nekih popularnih muzičara. Slavni pjevač se istom prilikom odrekao dotadašnjeg imidža. Njegova čuvena kožna jakna iz osamdesetih, gitara i džuboks letjeli su u vazduh dok su dugonoge ljepotice defilovale kroz vrele kadrove. Od tada je prošlo ravno 25 godina koje, realno, ovim ženama nisu uzele ljepotu. Gdje su i šta rade danas i da li njihova ljepota odolijeva godinama?

Linda Evangelista

freedom linda2

Ona je „otvorila” spot tako što je pustila pjesmu na CD plejeru. „Pjevala” je sjedeći u hodniku obučena samo u crnu rolku. Neukrotivi modni kameleon, poznata još i kao devojka za koju se pričalo da ne ustaje iz kreveta za angažmane ispod $10.000, poznata i po svojoj romanski s golmanom francuske reprezentacije Fabianom Bartezom, danas živi kao samohrana majka. Otac njenog djeteta, rođenog 2006. godine, dugo je bio nepoznat javnosti, sve dok se njegov identitet nije razotkrio na sudu kada je Linda zatražila alimentaciju. Naime, u pitanju je multimilijarder Francois Henri Pinault, suprug glumice Salmae Hayek.

Ove godine Linda je napunila 50 godina i još izgleda odlično. Priznaje da se „potpomaže” botoksom.

-Koristim botoks i ne stidim se da to priznam, ali ne pretjerujem jer volim kad mogu da pomjeram lice. Idem i na tretman Thermage koji pomaže stimulaciju kolagena, kaže Linda.

Možete je pratiti na Instagramu @lindaevangelista .

Christy Turlington

freedom christy

 

Hodala je kroz spot bosonoga, ogrnuta samo bijelim čaršafom. I bila je neodoljiva. Takva je i danas, sa 46 godina. Snimila je preko 500 naslovnica najpriznatijih modnih i drugih časopisa, a opisuju je kao jednog od najprijateljskijih i najprofesionalnijih modela u biznisu Nakon završetka karijere, posvetila se obrazovanju i dobrotvornom radu, u okviru prestižnog univerziteta Harvard. Osnovala je organizaciju Every mother counts, koja se bavi prevencijom smrtnosti žena širom sveta, u toku trudnoće i na porođajima.

Ovu organizaciju je osnovala nakon dokumentarca simboličnog naziva “No women, no cry“ , a koji se bavi istom temom na prostorima Tanzanije, Bangladeša, Guatemale i Amerike. Pokrenula je i liniju ajurvedskih proizvoda i jedna je od najpoznatijih praktičarki yoge. Ima dvoje djece s glumcem i rediteljem Edom Burnseom i prihvatila je svoje godine bez panike.

-Ne bojim se starenja. Nikada ne bih stavljala botoks. Zapravo sam sretnija kada pogledam druge koji su to uradili i uporedim svoje lice s njihovim.

Pronađite je na Instagramu @cturlington.

Naomi Campbell

freedom naomi

Plesala je u spotu s parom slušalica na glavi, oskudno obučena. I danas suvereno vlada modnim pistama i prkosi vremenu. No, s godinama nije smekšala svoju narav, ostala je ista ona prgava Naomi kao iz mlađih dana.

Pratila ju je kontroverza oko “krvavog dijamanta” koji je primila na poklon od bivšeg liberijskog predsjednika, više puta je tužena zbog fizičkog nasrtanja na svoju poslugu a doživotno joj je zabranjeno letenje British Airwaysom nakon napada na posadu zbog izgubljenog prtljaga.

Dugo je bila u vezi s ruskim biznismenom Vladislavom Doronjinom, zbog kojeg je često boravila u Moskvi. Iako je snimila preko 500 naslovnica, bila zaštitno lice brojnih modnih kuća, odradila bezbroj revija i napunila 45 godina Naomi se ne nemjarava povući iz posla. Još je neprikosnovena vladarica modnih pisti koju možete pratiti na Instagramu @iamnaomicampbell. Predana je i humanitarnom radu, posebno u okviru fonda Nelson-a Mendela-e.

Cindy Crawford

freedom cindy

Ultimativna američka ljepotica, koja je zaludjela svijet svojim madežom iznad usana, postigla je sve moguće uspjehe u svojoj manekenskoj karijeri i bila poznata kao ljubav fatalnog Richarda Gerea. Danas, ona se može nazvati sretnom ženom i majkom mlade manekenke početnice, 14-godišnje kćerke Kaie. Sa suprugom Rendejem Gerberom u braku je još od davne 1998. godine. Osim kćerke, imaju i sina Presleya. Osim mode kao prvobitnog poziva, okušala se i kao dizajner namještaja, lansirala je kolekciju pod nazivom “Cindy Crawford home collection“. Modelingu se nakon višegodišnje pauze vratila 2011. Iskreno i potpuno otvoreno je pričala o održavanju ljepote i mladosti uz pomoć botoksa i vitaminskih injekcija.

Pjevušila je „Freedom” dok se kupala u kadi. Na Instagramu @cindycrawford možete pratiti njene svakodnevne aktivnosti.

 Tatjana Patitz

freedom tatjana

Možda je ne prepoznajete po imenu, ali njeno lice je nemoguće zaboraviti. U spotu za „Freedom“ je uživala u pjesmi i cigaretama, okružena dimom. Nakon njega uslijedile su brojni unosni ugovori za gigante poput Calvina Kleina, Chanel i Versace.

Vratila se manekenstvu 2010. kao zaštitno lice za modnu kuću Marine Rinaldi specijaliziranu za krupnije žene. Bila je u vezi sa Sealom 1997. skoro godinu dana. Progovorila je i o njegovom prijekom temperamentu, stavši na stranu svoje koleginice i zemljakinje Heidi Klum. Ima jednog sina Jonaha, rođenog 2004. godine. Žive na ranču u Malibuu (Kalifornija), na kojem ova ljubiteljica prirode i životinja ima četiri konja, četiri psa i dvije mačke. Sve to možete vidjeti na njenom Instagramu @mstatjanapatitz.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti