Na milione žena vodi bitku s endometriozom

Piše: Redakcija

Endometrioza je hronični poremećaj sa kojim se suočava preko 90 miliona žena širom svijeta, a najčešće se javlja u reproduktivnom periodu, obično između 25. i 35. godine. Rijetko postoji bojazan da se javi prije puberteta, a u klimaksu uvijek prestaje. Žene s poremećenom funkcijom jajnika imaju veći rizik da obole od ove bolesti, nerotkinje kao i one žene čiji je ciklus kraći od 27 dana. Najčešća je endometrioza jajnika.

Endometrioza je bolest koja brzo napreduje, a nastaje kada se sluznica materice (endometrijum), nađe na nekom drugom mjestu, najčešće na trbušnoj maramici zidova male karlice, vezama materice, jajniku, jajovodu i drugim.

UZROK I FAKTORI RIZIKA

Nije tačno utvrđeno zašto endometrioza jajnika nastaje ali postoji nekoliko mogućih uzroka. Kada se krv s dijelovima endometrijuma vraća se kroz jajovode nazad u matericu, prekomjerno lučenje estrogena kao posljedica gojaznosti ili menstruacije u ranom životnom dobu, oslabljen imunološki sistem, koji ne može uništiti endometrijalno tkivo van materične šupljine, ukoliko često koristite vaginalne tampone tokom menstruacije, ukoliko imajte u porodici nekog ko je imao endometriozu su samo jedni od potencijalnih faktora rizika ovog oboljenja od kojeg pate milioni žena širom svijeta.

Endometrijum se u tom slučaju, u formi izraslina, čvorića ili cista različitih boja, veličina i oblika, može javiti na površini ili vezama materice, u jajnicima, jajovodu u mokraćnoj bešici, na trbušnoj maramici uz bočni karlični zid, a rjeđe na organima van male karlice.

2

SIMPTOMI

Kad se pojave, simptomi endometrioze mogu da zavaraju dijagnostikovanje te da se pomisli na neke druge bolesti, poput infekcija bubrega ili urinarnog trakta, celijakije i upale slijepog crijeva. Zbog toga je vrlo bitno uspostaviti tačnu dijagnozu. Najčešči simptom je snažan bol u karlici, bolne menstuacije, kao i bol tokom polnog odnosa. Endometrioza jajnika kod pojedinih osoba se manifestuje kao prilično neodređen, ali veoma intenzivan i proširen bol.

Na endometriozu se može posumnjati i ukoliko se primjete neki od sljedećih simptoma, kao što su bol u krstima, bol u vrijeme ovulacije, bol u crijevima, obilno krvarenje i umor. Priraslice se često povezuju sa endometriozom i prema tipu i lokaciji priraslica bol može varirati od blagog do jakog. Bol može uzrokovati tenzija u depozitima endometrioze, pritiska od endometrijalnih cisti ili od priraslica koje pritiskaju i vuku organe. Bol može biti izazvan određenim položajima ili aktivnostima i ometati vas u svakodnevnom životu.

zena.blic.rs

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti