Čaša vina je dobra ali…

Piše: Redakcija

Popili ste čašu vina uz ručak?

Evo dobrih vijesti: Čaša crvenog ili bijelog vina tokom večere može imati pozitivan efekt na vaše zdravlje.

Prema novom istraživanju predstavljenom na Kongresu europskih kardiologa u Barceloni, umjerene količine vina će vas zaista štititi od srčanih oboljenja – ali samo ako se kombiniraju s redovnim vježbanjem.

Češko istraživanje pratilo je 146 sudionika koji su imali blagi rizik od srčanih oboljenja. Polovina je pila crveno vino, a druga polovina bijelo vino u periodu od godinu dana. Muškarci su konzumirali dvije ili dvije i pol čaše vina dnevno, dok su žene pile jednu ili dvije čaše. Sudionici su vodili evidenciju njihovog unosa alkohola, načina prehrane i fizičke aktivnosti u dnevniku tokom studije.

Osobe koje su pile vino i vježbale najmanje dva puta tjedno su imale više nivoe dobrog holesterola u tijelu, dok je istovremeno zabilježen pad udjela lošeg kolesterola u ukupnoj količini. Rezultati su bili isti bez obzira na to da li su konzumirali crveno ili bijelo vino. Ipak, ove pozitivne promjene nisu bile izražene u slučajevima kada se osobe nisu bavile fizičkim aktivnostima.

Dakle, kada ispijete čašu omiljenog caberneta, prošetajte barem oko zgrade – živjet ćete duže i bolje upoznati susjede.

elle.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti