Smilje – biljka za ljepotu i mladolikost

Piše: Redakcija

Prema Homerovoj Odiseji, heroj Odisej doživio je brodolom na otoku i upoznao božanstveno lijepu Nausikaju. Tajna njene ljepote bilja je u vječnom ulju, od cvijeta koji nikada ne vene, čak ni kad se ubere. Prema mitovima, i grčki bog Apolon na ulazu u Delfe nosio je tijaru od posebnog bilja da podsjeti svijet na svoju besmrtnost. Iako su to samo legende, poznato je da postoji cvijeće koje ne vene, čak ni kada se ubere. Riječ je o smilju, lat. Helichrysum italicum, našoj domaćoj biljci koja raste u mediteranskim krajevima, na sunčanim kamenjarima. Raste do visine od 60 cm, ima uske listiće i žute cvjetove.  Tradicionalno se upotrebljava za tretiranje astme, migrene, jetrenih tegoba i kožnih oboljenja. No ono po čemu je najpoznatije i zbog čega je danas i ugroženo je njegovo djelovanje protiv starenja kože.

Brojne dobrobiti smilja

Kozmetička industrija najveći je potraživač skupocjenog ulja smilja kojemu se pripisuju gotovo čudesna svojstva zacjeljivanja kože. Zato se svake godine smilje bere u ogromnim količinama jer je za jednu litru ulja potrebna čak tona svježeg cvijeta. Smilje u svom sastavu sadrži ljekovite italodione, regenerirajuće neterpenske di-ketone, monoterpenske alkohole, monoterpene, estere, eterična ulja, gorke tvari, bioflavonoid i arzanol.

Ima rijedak kemijski profil koji uključuje snažne protuupalne spojeve alfa, beta i gama kurkumen te neril acetat koji opušta mišiće i djeluje protiv grčeva. Iako je smilje pogodno za korištenje kod mnogih bolesti, najpopularnije je u upotrebi protiv bora, mrlja i drugih znakova starenja.

Dokazala je to i jedna francuska kozmetička kuća koja je patentirala svoje proizvode sa smiljem. U njihovim istraživanjima ova biljka je smanjila dubinu bora za 19 %, ukupan broj bora za 14 % i naboranost kože za 38%. Također je ustanovljeno da ulje smilja ima nevjerojatan antioksidativni potencijal, te snažna zaštitna svojstva koja najviše duguje neril acetatu.

Zaštitna uloga smilja na kožu:

– snažno djeluje protiv slobodnih radikala
– značajno utječe na proizvodnju kolagena
– potiče promjene u tkivu
– poboljšava mikrocirkulaciju, a time i detoksikaciju kože
– antiseptički i pročišćavajuće djeluje na kožu

Da smilje zaista umanjuje bore i uklanja mrlje i druge nepravilnosti na koži, potvrđuju mnoge recenzije korisnika na internetu, čak i kod žena u zrelijoj dobi. Poseban naglasak je i na blistavosti koju pruža koži.

Ulje smilja – rješenje za mnoge tegobe

Ulje smilja varijeteta serotinum pokazuje učinkovitost u tretmanu ožiljaka i strija. Ulje smilja brzo penetrira duboko u tkivo i potiče ga na regeneraciju.

Istovremeno njeguje kožu i poboljšava elastičnost tkiva. Tim učinkom čini strije manje vidljivima. Zbog protuupalnog i analgetskog djelovanja efektivno je u prevenciji infekcija, zacjeljivanju i smanjivanju ožiljaka od carskog reza. Promovira i štiti nove zdrave stanice.

Eterično ulje smilja može se koristiti u kupkama i difuzeru za olakšanje začepljenih dišnih puteva, astme i bronhitisa. Pomaže u uklanjanju sluzi iz dišnog sustava, te u eliminaciji dugotrajnog kašlja. Poznato je po pozitivnom učinku na emocionalno zdravlje, eliminira stres i napetost. Smatra se i da pomaže u izbacivanju teških metala iz tijela te pomaže u liječenju ovisnosti. Ulje smilja jedno je od najboljih sredstava protiv podljeva i modrica, čak i onih koje sporo prolaze.

Ostale bolesti kod kojih ulje smilja pomaže su:

flebitis, edem, problemi s cirkulacijom, Raynaudova bolest
eritroza, cijanoza, kapilare
Dupuytrenova bolest, karpalni tunel
artritis, reumatizam
hepatitis, ciroza, visoki kolesterol
rane, ekcem, psorijaza, rosacea

Recepti: Čaj od smilja – univerzalni prirodni lijek

Čaj od smilja zaboravljeni je lijek za poticanje izlučivanja žuči i čišćenje jetre.

U tom pogledu jednako je učinkovit poput puno poznatijih biljaka artičoke, čička, korijena maslačka ili sikavice.

Pojačava i stvaranje probavnih sokova u želucu (stomahik) te lučenje probavnih enzima iz gušterače.

Stoga je idealno prirodno rješenje za sve koji pate od problematične probave.

Pučka medicina tradicionalno preporučuje čaj od smilja za liječenje dišnih organa i kašlja, osjetljivosti nosnih sluznica, alergija i glavobolja, reumatskih tegoba, bolesti kože (oblozi i ispiranje).

Priprema:

3 velike žlice suhog smilja prelijte s 1/2 litre kipuće vode.

Ostavite preko noći i ujutro procijedite.

Pijte 3 puta na dan, prije obroka.

Macerat smilja – rješenje za kožne probleme

Macerat smilja možete koristiti kod strija, ožiljaka, bora, varikoznih vena, kapilara, ekcema, i psorijaze.

Kao prirodno rješenje pomaže kod suhe, oštećene i iritirane kože, opeklina i modrica.

Pripremite macerat na sljedeći način: svježe ubrano smilje ubacite u staklenku i prelijte ga s maslinovim uljem, tako da bude ulje dva prsta iznad bilja.

Staklenku dobro zatvorite i ostavite na toplom i polusjenovitom mjestu 40 dana.

Umjesto maslinovog ulja možete koristiti i makadamijino, suncokretovo, kokosovo, repičino, sezamovo ili bilo koje drugo stabilno hladno prešano ulje.

Mješavina protiv proširenih vena i kapilara

Narodna medicina ovu mješavinu koristi za tretman proširenih vena i popucalih kapilara.

Sastojci:

2 velike žlice ulja kalofila
1 velika žlica brzo upijajućeg ulja (lješnjak, argan, kukui, jojoba…)
25 kapi eteričnog ulja smilja
25 kapi eteričnog ulja čempresa

Primjena:

2 puta dnevno lagano, potezima prema gore, umasirajte ovu mješavinu na kritična područja.

Kod jačih oblika proširenih vena, koristite ulje smilja pomiješano s uljem kalofila u omjeru 1:1, no samo na venama, 2 puta dnevno.
Smiljem protiv hematoma

Premažite modricu biljnim uljem i zatim umasirajte 1-2 kapi eteričnog ulja smilja.

Mješavina protiv bora

Pomiješajte 10 ml ulja ploda divlje ruže s 5 kapi eteričnog ulja smilja. Koristite redovito ujutro i navečer.

Izvor:

Pročitajte još