Kombinacije hrane koje stvaraju probleme

Piše: Redakcija

Mnogi ljudi pate od problema sa varenjem, a da tome ne pridaju naročitu pažnju. Naime, bolovi u stomaku, gorušica, osjećaj nadutosti, otežano pražnjenje crijeva i gasovi, pa čak i osjećaj zamora i pospanosti nakon nekog obroka zapravo jasno ukazuju na činjenicu da vam određena hrana ne prija.

Hrana može na više načina da iritira sistem za varenje, a jedan od njih je loša kombinacija namirnica koje kada bi se uzimale odvojeno ne bi pravile smetnje. Usljed toga, želudac i tanko crijevo ne mogu da proizvedu dovoljno sokova za varenje pa hranljivi sastojci ne bivaju svareni do kraja već nesvareni stižu do debelog crijeva gdje trule i prave mnogo problema.

Evo šta nikako ne bi trebalo da kombinujete u jednom obroku.

Voće uz obrok ili neposredno poslije jela

Voće vrlo brzo prolazi kroz želudac i lako se apsorbuje u crijevima. Međutim, kada se plodovi voćki kombinuju sa žitaricama, mesom, termički obrađenim povrćem ili sušenom hranom mogu da ostanu “zaglavljeni” u digestivnom traktu gdje vrlo brzo fermentiraju. A to može da uzrokuje ozbiljna oštećenja zidova crijeva što prouzrokuje grčeve i probleme sa probavom.

Book-Fruits-Header

Životinjski proteini i skrob

Tara Aldar specijalista za zdravu ishranu i ekspert za detoksikaciju hranom tvrdi da mješanje životinjskih proteina (npr. meso i jaja) i namirnica bogatih skrobom (npr. krompir i riža) mogu da ponište efekat svakog mikronutritijenta (vitamina, minerala, enzima, pektina). Na ovaj način se različiti digestivni enzimi sukobljavaju što dovodi do stvaranja gasova, osjećaja nadutosti i taloženja “praznih kalorija”.

Ugljeni hidrati i paradajz

Paradajz spada u kiselo povrće koje može da uzrokuje smetnje kada se konzumira u kombinaciji sa ugljenim hidratima. Razlog je taj što enzim ptijalin, koji počinje ugljene hidrate da razgradjuje već u ustima, ubija čak i veoma male koncentracije kiseline pa je varenje tada otežano, a vama može da bude muka. Idealna kombinacija bila bi paradajz sa lisnatim povrćem ili masnom hranom.

Žitarice i mlijeko

Za mnoge od vas ovo je vjerovatno neočekivan podatak jer su, usljed preporuka poznatih dijeta, žitarice u mlijeku postale sinonim za zdrav doručak. Ustvari, ove namirnice sadrže brzosvarljive ugljene hidrate koji izlažu metabolizam stresu zato što nakon njihovog unošenja naglo raste nivo šećera u krvi, a onda isto tako naglo i opada što izaziva umor. Zato poslije ovog obroka češće posežemo za “junk” hranom koja razbuđuje.

Voće i jogurt

Mliječni proizvodi su odgovorni sa stvaranje sluzi u organizmu, a to blokira sinuse, pogoršava simptome alergije i podstiče prehladu. U kombinaciji sa voćem ovi simptomi mogu postati još gori, a moguće je i da izmjene crijevnu floru, ali i da uzrokuju glavobolju i osjećaj težine u želucu. Zato je bolje da odaberete jogurt bez ukusa i da mu, umjesto kiselih bobica, dodate malo meda, cimeta i suhog grožđa.

Masti i proteini

Masline s pršutom, tunjevina s majonezom, omlet sa slaninom, meso prženo na biljnom ulju – sve su to loše prehrambene kombinacije. Naime, “sudar” veće količine masti s proteinima može da uspori probavu za čak 50 odsto jer masti smanjuju količinu hlorovodične kiseline i aktivnost pepsina koji razgrađuju proteine. Proteini već sadrže visok udio masnoće i zato ih je najbolje odvojiti od masti.

2protein

Vino i dezert

Alkohol povećava nivo insulina pa se višak šećera iz dezerta pretvara u masnoću, što uzrokuje osjećaj težine u želucu, a na duže staze gomilanje kilograma. Stoga, vino je nabolje kombinovati sa namirnicama niskog glikemijskog (slatkog) indeksa kao što je vlaknasto povrće, savjetuje gastroenterolog dr. Džon Šah.

 

Izvor: HealthyPanda/telegraf

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti