Kupujete vodu u plastičnim flašama? Ovo morate znati

Piše: Redakcija

Bilo koja flaša na svojoj etiketi ima jedan od ovih simbola:

plasticcne flase1
PET ili PETE

To su flaše za jednokratnu upotrebu. One mogu oslobađati u tečnost teške metale i supstance, koji utječu na hormonsku ravnotežu čovjeka. PET – najčešće korišćeni tip plastike u svijetu. Bitno je znati da je namijenjen samo za JEDNOKRATNU upotrebu. Ako takvu flašu koristite za dalje sipanje vode, spremite se za to da u vaš organizam dospiju neki alkalni elementi, i velika količina bakterija, koju PET-e prosto obožavaju.

HDP ili HDPE

Ovo je veoma dobra plastika, koja ne emituje, praktički, nikakve štetne supstance. Stručnjaci preporučuju, po mogućnosti, kupovinu vode u takvoj ambalaži. I bezbjedno, i ekološki prihvatljivo: jer se sva ova plastika prerađuje. Ovaj tip plastike najčešće se koristi za čuvanje mlijeka, igračaka, deterdženata, i u proizvodnji određene količine plastičnih kesa.

PVC ili V

Stvari od ovog materijala oslobađaju minimum dvije opasne hemikalije. Obje imaju negativan utjecaj na hormonalnu ravnotežu. To je meka fleksibilna plastika, koja se koristi za čuvanje biljnog ulja. Od nje se, također, prave blister pakovanja za veliku količinu robe široke potrošnje. Od nje se prave plastične cijevi i dijelovi sanitarija. PVC je relativno imun na direktnu sunčevu svjetlost i vremenske prilike, zato se, često, iz nje izrađuju prozorski ramovi i crijeva za zalivanje. Ali, ipak stručnjaci preporučuju uzdržavanje od njene kupovine, ako se može pronaći alternativa.

LDPE

Ova plastika se koristi za proizvodnju flaša i plastičnih kesa. Ne oslobađa hemijske supstance u vodu, koju čuva u sebi. Ali bezbjedna je samo, kao ambalaža za vodu. Kese od ovog materijala u prodavnicama i supermarketima je bolje ne kupovati: možete pojesti, ne samo ono što ste kupili, nego i neke veoma opasne hemikalije za vaše srce.

PP

Ova plastika je bijele ili prozirne boje. Koristi se kao pakovanje za jogurte ili sirupe. Polipropilen je vrijedan kao termoizolacija. Kada se zagrijava, ne topi se. Relativno je bezbjedan.

PS

Često se koristi u proizvodnji plastičnih čaša za jednokratnu upotrebu, i kao ambalaža za pakovanje brze hrane. Ali, pri zagrijavanju, oslobađa opasne hemijske supstance. Polistiren – jeftina, laka i poprilično izdržljiva vrsta plastike, koja nije pogodna za duže čuvanje toplih namirnica i pića.

PC ili plastika bez posebnih obilježja

Ovo je najopasniji tip plastike. Koristi se kod proizvodnje flaša za vodu, i ambalaže za hranu. Kategorički se ne preporučuje čuvanje hrane i vode u posudama napravljenim od polikarbonata: oslobađa bisfenol A – poznatu supstancu koja uništava vaš endokrini sistem. Potiskuje proivodnju estrogen hormona.

plasticne flase

I još nešto: prije nego što kupite bilo šta u plastičnoj ambalaži, dobro razmislite. Ipak je staklo najsigurnije. (Izvor: uspesnazena.com)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti