Irma Saljević-Krvavac: Za “Freya design” torbice postoji lista čekanja

Piše: Redakcija

Sklonost ka umjetnosti manfestira se na najrazličitije načine, a mlada sarajevska umjetnica Irma Saljević-Krvavac, po zanimanju akademska slikarka, svoj talent usmjerila je na dizajniranje unikatnih torbica i nakita. No, riječ unikatan, kada je riječ o njenim proizvodima, zaista s pravom nosi ovu oznaku. “Freya design” torbice i nakit koje Irma pod ovim imenom dizajnira posljednje dvije godine, najbolja su promocija domaćeg, bosanskog duha i tradicije upakovane u stilske komade. Torbice su inspirirane bosanskim ćilimima i narodnim nošnjama, no dizajnirane tako da biste ih ponosno pronosali crvenim tepihom najglamuroznijeg filmskog festivala ili ulicama bilo koje svjetske modne metropole. I da, za Freya torbice, inspirirane bh. tradicijom, zaista postoji lista čekanja, a žele ih imati ne samo žene iz naše zemlje, nego i iz Regiona, te evropskih, ali i prekookeanskih zemalja…

irma saljevic

Irma Saljević-Krvavac: Osim u našoj zemlji, ogromna je potražnja u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Naše torbe dolaze i do Grčke, najviše Njemačke, Švajcarske, Švedske, Holandije, a ovih dana pravim narudžbu od čak 10 torbi koje odlaze za daleku Ameriku. Možemo reći da smo internacionalni brend

Oduševljavaju nas torbice i nakit koji dizajnirate. Kažite nam kada i kako je, zapravo, nastao Freya brand?

– Freya brand je nastao onoga trena kada sam shvatila da je čak i previše handmade nakita na sve strane i da sve ide ka sve većoj uniformisanosti. Potrudili smo se izdvojiti i nazivom brenda FREYA, što je ime nordijske boginje ljubavi, ljepote, magije, plodnosti, ljubaznosti, senzualnosti i seksepilnosti. Brand FREYA je i nastao iz predstave o jednoj ženi-boginji koja je ujedno i ljubazna i svoja, ratnica i princeza, u stalnoj žurbi za poslom i karijerom, ali isto tako i posvećena zabavi kao i svojoj jačoj polovini koju zavodi svojom senzualnošću. Ističemo se hrabrim dizajnom, dezenima, ali koji prate svjetsku scenu te je žena koja nosi Freyu svoja, ali u svjetskom, moćnom formatu.

Koliko Freya ima do sada kolekcija?

– Već sigurno više od pet, međusezonske exlusive, luxury, te sezonske kolekcije. Pošto sama dizajniram modele, a imam tim koji ih pored mene izrađuje, kada mi nastupi inspiracija jednostavno ne želim da je sputavam te onda nadopunjavam novim modelima staru kolekciju, ne čekajući vrijeme za novu, tako da uvijek ima nešto novo u ponudi Freya designa.

Šta Vas je, kao akademsku slikarku, podstaklo da se počnete baviti dizajniranjem nakita i torbica?

– Oduvijek gajim ljubav prema umjetnosti, jer dizajniranje modnih asesoara nije ništa drugo do umjetnost, a umjetnici se najbolje snalaze u tome. Svoja slikarska platna mogu gledati u zatvorenim prostorima, na zidovima, a ovako sam svojoj umjetnosti udahnula život, jer je sada svuda, na ulicama, prekrasnim svjetskim poznatim lokacijama, u rukama i na damama s prekrasnim osmijesima koje je nose. Najveća satisfakcija jednog umjetnika je kad njegovo stvaralaštvo na neki način oživi.

Sjećate li se svog prvog dizajna, šta ste napravili?

– Mislim da je to, na nagovor moje sestre, bio prekrasan broš koji je nosila na reveru sakoa. A odmalena se sjećam da su moje i sestrine igračke imale savršena mala odjelca, kompletiće, svečane toalete, koje sam im pravila od svih mogućih materijala, pa čak i balona… (smijeh)

Koliko dugo se bavite ovim poslom?

– Sigurno šest godina sam u poslu dizajniranja nakita i ostalih asesoara. U početku sam bila među jedinima koja je izrađivala nakit, da bih se sada, kada je sve više handmade sličnog nakita, zaista posvetila svom jedinstvenom stilu, a to je promocija domaćeg, bosanskog duha i tradicije upakovane u stilske komade. Gledamo da bježimo od svake moguće uniformisanosti i mislim da u tome uspijevamo.

Zahvaljujući društvenim mrežama, mnogi su čuli za Freya Design torbice…Kakvu povratnu informaciju dobijate od klijenata?

– Toliko lijepu, prekrasnu, ali i obimnu da su nam inboxi i DM na instagram profilu prepuni narudžbi, te unazad više vremena imamo listu čekanja na sad već prepoznate FREYA torbe inspirisane bosanskom tradicijom. Zaista je fantastično kada ste unikatni, prvi i jedinstveni i možete svojim klijenticama ponuditi nešto na šta će biti ponosne kada napokon Freya komad budu imale u svojoj kolekciji. Dnevno obradujemo više od 100 žena širom BiH, regije i svijeta.

Dizajnirate unikatne torbice i nakit koji svojim izgledom promoviraju bh. tradiciju… Kako ste došli na tu ideju da motive s ćilima i narodne nošnje pretočite u moderan dizajn?

– To je nešto što sam imala i tokom svog akademskog školovanja. Bez obzira na utjecaj Zapada, naša tradicija je nešto što bismo trebali njegovati i promovisati. Upravo je to cilj mog rada. Ideja postoji odavno i realizovana je prije više od dvije godine. Bosanski ćilimi i narodna nošnja su prekrasni detalji koje možete pretočiti u aktuelne modne trendove, jer svi se sve više okrećemo tradiciji koju, što smo stariji, sve više poštujemo. Prilagođeno mladim damama, ali svjesnim onoga što je lijepo i dobro i iz prošlih vremena.

 Jeste li očekivali da reakcije budu ovako pozitivne ili je to bilo i iznad Vaših očekivanja?

– Jesam, mada slobodno mogu reći da je ovo i preko očekivanja jer su reakcije fenomenalne. Ne mogu vam opisati zvuke oduševljenja sreće kojima sam prisustvovala nakon što bih lično nekome predala svoj dizajnerski rad. To je melodija za moje uši, i podstrek za svaku novu i još ljepšu inspiraciju.

Kakve materijale najčešće koristite?

– Materijali su od pamuka, lana, preko svile, satena, viskoze, mada, da bi torbe ili ogrlice, recimo, bile što izdržljivije i funkcionalnije na duži period, moramo koristiti i razne vrste ljepila, zakovica, perlica od plastike, stakla i metala, ali sve uklopljeno bude jako udobno i lako za nositi, odjenuti.

Odakle sve dame naručuju Freya Desing nakit i torbice?

– Osim u našoj zemlji, ogromna je potražnja u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Naše torbe dolaze i do Grčke, najviše Njemačke, Švajcarske, Švedske, Holandije, a ovih dana pravim narudžbu od čak 10 torbi koje odlaze za daleku Ameriku. Možemo reći da smo internacionalni brend.

Imaju li Freya proizvodi garanciju?

– Naravno da Freya proizvodi imaju garanciju, a upravo se ja sama kao dizajnerka ponudim da, ukoliko se desi neka reklamacija, baš ja djelujem i ispravim tako da se nikada više ne ponovi. Zasad smo imali, možda, samo jednu ili dvije reklamacije i to prilikom nekog transporta gdje se proizvod oštetio, ali riječ je o jako sitnim prepravkama.

Je li kupovina putem Facebooka zasad jedini način prodaje Freya proizvoda i šaljete li svoje produkte izvan naših granica?

– Upravo od jeseni trebali bismo zvanično pustiti u rad našu oficijelnu web stranicu Freya design putem koje će se moći naručivati širom svijeta. Naš grafički tim već uveliko priprema i stranicu, a prije ljeta smo počeli i s pripremom našeg Freya bloga, koji bismo trebali u isto vrijeme pustiti u rad. Pravi mali Freya lifestyle odmor za oči.

Koji svojim proizvodom se posebno ponosite, odnosno koji je zauzeo mjesto u Vašem ormaru?

– Definitivno FREYA bosanske torbe, kojih imam više jer su neodoljive, ali i suknja od tila, koju sam specijalno dizajnirala sebi za prvi rođendan svog dječaka.

Pripremate li, možda, neku novu kolekciju?

– NARAVNO! Freya nikada ne staje s radom, a najavljujemo kolekciju koja će zaista zablistati ove jeseni, od dezena, modela, ali prije toga i jedna pre-kolekcija koju dizajniram evo već nekoliko mjeseci, a koja za sada mora ostati iznenađenje, bit će veoma skoro dostupna mnogima.

[nggallery id=848]

 

Pročitajte još