19. Sarajevo Film Festival: Tamo gdje počinje i završava sedma umjetnost

Piše: Redakcija

Sarajevo Film Festival je počeo! Na početku 19. izdanja, u kojem se Festival vratio u svoj stari augustovski termin, svi su bili nasmijani i, naravno, dotjerani kako i priliči pojaviti se na crvenom bosanskom ćilimu. Festival je, kao i svih ranijih godina, počeo Eronetovim koktelom za zvanice na Festivalskom trgu koje su se potom uputile u Narodno pozorište Sarajevo kako bi prisustvovale svečanoj ceremoniji otvaranja.

Prošlogodišnja dobitnica Srca Sarajeva za najbolju glumicu, mlada Trebinjanka Marija Pikić imala je čast da otvori devetodnevni festival filma ali i druženja i dobre atmosfere. Zadovoljstvo i zahvalnost SFF-u što joj je pripala ta čast nije krila najavivši i prve ljude Festivala, direktora Mirsada Purivatru i selektoricu Takmičarskog programa Elmu Tataragić.

Tataragić je predstavila filmove iz takmičarske selekcije dok je Mirsad Purivatra uručio Počasno Srce Sarajeva poznatom mađarskom reditelju Beli Tarru koji je odnedavno i stanovnik Sarajeva kao osnivač Film Factorija pri Univerzitety Sarajevo School of Science and Technology.

Na sceni se pojavio i ovogodišnji žiri koji će dodijeliti nagrade za najbolje filmove kojim predsjedava Danis Tanović. Osim u toj ulozi, Tanović je prve večeri Festivala, kao laureat Berlinalea, prikazao svoj najnoviji film “Epizoda u životu berača željeza”. Publika u Narodnom pozorištu na nogama je pozdravila producentsku ekipu Čedomira Kolara, Amru Bakšić Čamo, Adisa Đapu, Adnana Beširovića, ali i autorski tim u kojem su, kako je to svima već poznato, Nazif Mujić i Senada Alimanović i djevojčice Sandra i Šemsa.
Socijalna drama o ovoj porodici koja je u filmu igrala rekonstrukciju svoje životne priče prikazana je i na Otvorenom kinu Hej! a Danis Tanović je prilikom predstavljanja svog najnovijeg ostvarenja naglasio da nije siguran koliko filmovi mijenjaju svijet, ali je siguran da je ovaj film promijenio svijet porodice Nazifa Mujića.  Do izlaska ovog broja domaća i strana publika vidjela je skoro polovinu od ukupnog broja filmova koji će biti prikazani ove godine a to je 214 iz 59 država. U Takmičarskom programu su i dva filma iz BiH, „Sa mamom” Faruka Lončarevića i koprodukcija sa Hrvatskom „Obrana i zaštita” Bobe Jelčića, inače ovogodišnji pulski pobjednik.

Vatromet iznad Evrope

Gala prijem nakon otvorenja upriličen je u ljetnoj bašti i na terasi hotela Evropa. Do kasno u noć u predivnoj atmosferi družile su se brojne zvanice koje su uživale u tradicionalnom vatrometu.[nggallery id=86]

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti