Alkalna voda za snažniji imunitet

Piše: Redakcija

Alkalna voda je zdravi napitak koji će ojačati vaš imunitet i biti koristan saveznik u prevenciji raznih oboljenja. Evo kako.

Kiselost i alkalnost se mjere na osnovu pH faktora. Čista kišnica ima pH vrijednost 7 i smatra se neutralnom sredinom. Sve ispod 7 pH vrijednosti je kiselo, a iznad pH 7 se smatra alkalnom vrijednošću. Naša tijela su na bazi vode, tako da samim tim pH vrijednost vode ima veliki utjecaj na naše zdravlje. Iz tog razloga, organizam se trudi da održi potrebnu ravnotežu kako bi podstakao pravilnu funkciju i rad bubrega i pluća. U slučaju da neravnoteža u organizmu traje duži period, ona će iscrpiti snagu našeg tijela.

Moderna ishrana se uglavnom sastoji od prerađene hrane, uključujući namirnice kao što su so, šećer, kofein i alkohol, koje su previše kisele za naše tijelo. Znaci pretjerane kiselosti u organizmu su umor, bolovi u glavi ili stomaku i oslabljen imuni sistem. Ako u našim tijelima sredina postane previše kisela ili previše alkalna, naše inače zdrave ćelije mogu postati otrovne, doživjeti kolaps i na kraju umrijeti. S druge strane, kada je kiselost povećana u nekim dijelovima tijela, može se desiti da neke ćelije nastave da žive ili čak da se pretvore u maligne.

 Kako je napraviti

alkalna voda2

Sastojci: 1 tegla vode (od 2 litra), filtrirana voda, 1 organski limun, opran i isjeckan na osam dijelova, 1 kašičica himalajske soli (možete je pronaći u prodavnicama zdrave hrane)
Priprema: Napunite teglu vodom i dodajte kriške limuna (nemojte ih gnječiti). Onda dodajte 1 kašičicu himalajske soli, zatvorite teglu i ostavite sastojke da odstoje tokom noći (od 8 do 12 sati) na sobnoj temperaturi. Kada se probudite, popijte tri čaše ove vode na prazan želudac, kako biste postigli najbolji alkalni balans za vaše tijelo. Popijte sledećeg dana alkalnu vodu, na isti način i vaše tijelo će vam biti zahvalno!

Pročitajte još