Patrick Dempsey: Omiljeni doktor je ubijen

Piše: Redakcija

Fanovi popularnog serijala “Uvod u anatomiju”, originalnog naziva “Grey’s Anatomy” su u suzama. Omiljeni doktor Derek “McDreamy” Shepherd je ubijen. Doktora zvanično više nema u podjeli uloga.

Vijest da Patrick Dempsey odlazi iz spomenutog nagrađivanog serijala nakon 11 sezona, prenose od prošle sedmice svi mediji. U 23. epizodi “How to Save a Life.” Dempseyjev lik biva teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći, nakon što je hospitaliziran i nakon što liječnici više ništa ne mogu učiniti da ožive njegov mozak, supruga Meredith Grey (Ellen Pompeo) odlučuje da ga skine s aparata za održavanje života.

Dok je Pompeo i dalje pod ugovorom za još nepotvrđeno snimanje 12. sezone serije, Dempsey će ovaj ABC-ev show napustiti zauvijek, iako mu ugovor važi za period od 2015. do 2016.godine.

Moderna ljubav

– Derek Shepherd jeste i uvijek će biti nevjerovatno važan lik za Meredith, za mene i fanove – kazala je kreatorica serijala Shonda Rhimes u zvaničnom saopćenju kojim je i potvrdila ovu vijest, te dodala:

– Apsolutno nikada nisam ni pomislila da kažem zbogom našem McDreamyju. Glumačka igra Patricka Dempseyja oblikovala je Dereka na način da on bude smisleni primjer – sreće, tuge, romantike, boli i stvarnog lika – dakle, svega onoga što mlada žena može zahtijevati od moderne ljubavi. Njegov odlazak će osjetiti svi.

Sada Meredith i cijela “Grey’s Anatomy” porodica ulaze u neoznačenu teritoriju novog životnog poglavlja. Mogućnosti onoga što bi moglo da uslijedi su brojne. Kao što je Ellis Grey govorila: “Vrtuljak nikad ne prestaje da se okreće” – napisala je Shonda.

Šuškanja o Dempseyjevom odlasku iz serije mogla su se čuti i ranije. Još 2011. godine u intervjuu italijanskom “Vanity Fairu” glumac je je dao naslutiti da odlazi.

– Ne znam šta će se događati s drugim likovima, ali za mene je to gotovo. Odlazak iz “Grey’s Anatomy” bit će gorko-sladak, jer ovaj projekt predstavlja važan dio mog života. Ali, ne mogu se vidjeti da ga radim više – kazao je Patrick. Tada nije otišao, ali je tri godine kasnije, nakon što je prema scenariju 11. sezone poslan na novi posao u D.C., čime su mu značajno skraćene televizijske minute, u intervjuu za “Portland Press Herald” izjavio da on odlazi uskoro. I prije nego što je ova epizoda emitirana u Americi, “Entertainment Weekly” je na svojim stranicama potvrdio Dempseyjev odlazak i tako dodatno dolio ulje na vatru.

Svjesni popularnosti koji je ovaj lik, a i sam Patrick Dempsey imao, ABC je odlučio pomjeriti emitiranje političkog trilera “Scandal”, kako bi se ustupio prostor za specijalno dvosatno izdanje “Uvoda u anatomiju”, koje će sigurno poslužiti kao oproštaj od Dempseyja.

– Nakon 11 sezona u “Uvodu u anatomiju” Patrick Dempsey počinje da se bavi svojim drugim interesovanjima. Dr. Derek Shepherd je ikonski lik i ponosni smo što smo bili dom McDreamyju i ljubavnoj priči Mer/Der”. McDreamy će nam mnogo nedostajati, i Patricku želimo sve najbolje u budućim planovima – kažu u ABC-u.

Fanovi su ljuti zbog ovakvog raspleta događaja, okrivljuju Shondu da je naprasno izbacila omiljeni lik, koji je imao još godinu ugovora. Ona u svojim izjavama ne potvrđuje ništa slično, a i Patrick se ovim povodom ne oglašava, iako se mogu čuti glasine da su njegova neslaganja sa Shondom ali i njegovo diva ponašanje uzrok uranjenog gašenja ovog lika.

On nije prvi koji je otišao iz projekta, ali šok je veći, jer je nesumnjivo bio najveća zvijezda serijala. Prije njega “Uvod u anatomiju” su napustili Katherine Heigl, Isaiah Washington, T.R. Knight, Eric Dane, Chyler Leigh te Sandra Oh, koja je naglasila da se na ovaj korak odlučila jer se zaželjela novih uloga i drugačijih projekata.

Razvod braka

Osim što je napustio serijal, Patrick je turbulentno počeo ovu godinu i na privatnom planu. On i supruga Jillian Fink su se razveli nakon 15 godina braka.

– Nakon pomnog razmišljanja i uzajamnog poštovanja odlučili smo okončati naš brak. Naša glavna briga je dobrobit naše djece, te se zahvaljujemo svima vama koji ćete nam omogućiti privatnost u ovim trenucima – pisalo je u službenom saopćenju para.

Zahtjev za razvod je podnijela Jillian, a također je zahtijevala zajedničko skrbništvo nad djecom, alimentaciju za djecu, ali i da joj suprug svakog mjeseca isplaćuje naknadu. Patrick i Jillian nisu potpisali predbračni ugovor, ali čini se da su bez mnogo svađe uredili stvari u vezi s podjelom imovine. Napomene radi; glumčevo bogatstvo je tada procjenjivano na približno 40 miliona dolara.

– Iako tvrde da su zajednički odlučili rastati se, to je laž. Jillian već neko vrijeme ne može tolerirati Patrickov egoizam, koji je sad već van granica kontrole. Važna su joj samo djeca – ispričao je prijatelj para za TMZ.

Dempsey i Fink su se vjenčali 1999. godine, ali glumac je čekao tri godine prije nego što je Jillian pozvao na prvi sastanak. Prvi put ju je vidio u njenom frizerskom salonu, kad je došao na šišanje. Bilo je to istog dana kad se rastao od prve supruge, Rochelle Parker, koja je od njega bila starija 27 godina.
Kako bi pamtili dan svog upoznavanja, tokom braka Jillian i Patrick zajedno su odlazili na šišanje.

To im je bio ritual i prilika da budu sami. Zajedno imaju troje djece: 12-godišnju kćerku Tallulah Fyfe i sedmogodišnje blizance Sullivana Patricka i Darbyja Galena. Nakon razvoda su ostali u dobrim odnosima, te se nerijetko mogu vidjeti kako zajedno odvode svoju djecu na sportske aktivnosti.
Spasio 500 radnika od otkaza

Da se zarađeni novac mora oploditi, znao je i Patrick te je prije dvije godine odlučio kupiti lanac kafića “Tully’s Coffee”. Ovime je čak spasio 500 radnika od otpuštanja. Dempsey je, naime, uložio blizu deset miliona dolara u 40 kafića u lancu i tako navukao na vrat tužbu popularnog “Starbucksa”, koji ga je optužio za nelegalnosti u poslovanju. No, sud je pak odlučio da Dempsey nije ništa radio nepošteno.

– Jako mi je drago što mi je grad Seattle pružio podršku i što sam postao poduzetnik u ovom nevjerovatnom gradu. Imamo mnogo stvari za napraviti sljedećih mjeseci i godina – rekao je Patrick.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti