Enisa Njemčević: Sarajka u italijanskom izdanju “Vogua”

Piše: Redakcija

Za bh. manekenku Enisu Njemčević protekla godina bila je izuzetno uspješna. Nissa, nadimak pod kojim je već prepoznaju na svjetskoj modnoj sceni, još u oktobru je otputovala za Beč, u misiju “look and see”, putem koje većina modela traži najbolje poslove. Lijepa brineta imala je sreće. Mnogo sreće.

– Uspjela sam dogovoriti angažman s agencijom “Body and Soul” i dobila sam editorijal za kuću “Desigual”, te radila revije za austrijske i slovenske dizajnere. Sredinom decembra vratila sam se u Sarajevo. Iako sam mislila da ću imati vremena za sebe i najmilije, dobila sam ponudu kuće “Azel France”, čije sam zaštitno lice – priča lijepa Sarajka.

Angažmani u Bangkoku

Početkom januara otputovala je na Thailand, u Bangkok. Tu je provela nešto više od četiri mjeseca, zbog brojnih angažmana.

– Moj prvi posao bio je na Thaiwanu, gdje sam snimila reklamu za “Camanae lavender oil”, nakon čega se vraćam za Bangkok i radim reklamu za kuću “Olay”. Ta dva posla otvorila su mi vrata za brojne angažmane. Izdvajam editorijale za kuće “Marc Jacobs” i “Emilio Pucci”, snimanje za “Central World”, revije kupaćih kostima “Triumph”, ” L’officiel”, “Ferrari” te reklame “Nescafe”, “Chevrolet Captiva”, “Nestle”  uz nekoliko azijskih brendova. Sredinom juna otputovala sam u Milano, gdje sam nekoliko dana radile revije i snimanja. Sad sam opet u Sarajevu nekoliko dana, a očekuju me snimanja za “Azel France”, nakon čega letim za München i Hamburg zbog editorijala.

Prije nekoliko dana Enisa je dobila zanimljiv mail iz Italije. Naime, fotograf s kojim je sarađivala poslao joj je link slike, koja je objavljena na web stranici italijanskog “Vogua”.

–  Mladi fotografi kao što je on grade portfolio šaljući fotografije uglednim magazinima, a koje su objavljene ako zadovoljavaju njihove kriterije. Na taj način promoviraju sebe i modela, u ovom slučaju, mene.

Enisa se prošle godine upisala na Farmaceutski fakultet u Sarajevu, što je bila njena velika želja. No, stvari se mijenjaju. Odlučila je u potpunosti se posvetiti modelingu.

– Stavila sam edukaciju u drugi plan zbog ljubavi prema poslu kojim radim. To nije profesija kojom se mogu baviti koliko hoću, već koliko mi ljepota i mladost dozvole. U kom god smjeru da krenem dalje u životu i koju odluku da donesem, bit će ona koja me čini sretnom.

A dani teku. Kad je angažirana na snimanjima, uvijek ustaje vrlo rano, a radni sati teku sporo.

– Moje opuštanje nakon radnog dana znači laganu večeru s cimerima, ako su budni. Ako ne, onda nešto pojedem, istuširam se, pripremim za naredni dan i liježem. Kada idem na castinge, tada je sve drugačije. Probudim se, idem u teretanu ili na trčanje, završim dnevne obaveze i s prijateljima provodim ostatak vremena. Uvijek nešto planiramo, putujemo ili, jednostavno, odemo do parka, shopping centra, a često pravimo i kućne zabave. Ovaj posao je veoma lijep kad se zna iskoristiti na pravi način. Putovanja su predivno iskustvo i osjećaj koji se može uporediti s malo stvari u životu.

 Vječna ljubav

Na moj komentar da je s njenim angažmanima i putovanjima teško ostvariti ljubavnu vezu, Enisa me dematira, naglašavajući poznatu krilaticu da je “najvažnija dobra organizacija”.

– Kad znate šta želite, sve je lako. Ja sam vječno u ljubavi, a otkrit ću vam samo to da sam sretna.

Kako je stalno u prilici da je konstantno izložena slatkom ženskom iskušenju, okružena lijepom odjećom, obućom i kozmetikom, pitali smo je da li uživa u shoppingu.

– Imam faze koje se neočekivano smjenjuju. Nekad me ništa ne interesira i mislim da se pare ne trebaju bacati na stvari i odjeću. Tada štedim. Kad počne druga faza, kupujem sve i svašta, ponekad previše odjeće i obuće. Ipak, neću potrošiti zadnji novčić na shopping. Make-up gotovo ne kupujem, a zaluđena sam mirisima u svim oblicima. Priznajem, posljednji fening bih dala da negdje odem. Ne mogu biti dugo na jednom mjestu, želim sve da vidim, pa čak mogu da idem i tamo gdje sam već bila. Jer uvijek ostaje nešto skriveno, što treba doživjeti – kaže na kraju Enisa Njemčević.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti