Detoksikacija za svaki dan

Piše: Redakcija

Za zdravu prehranu svi bismo trebali naći volje i vremena, ali isto tako svi znamo da je uz današnji ritam života to često vrlo teško. Također, ponekad je teško ići protiv starih navika koje su nam toliko drage i poznate, a vrlo često nezdrave. I dok svaka osoba treba za sebe pronaći najbolji „recept“ zdrave prehrane, a da ona ne liči na pokoru, nego na nešto što nas čini sretnima i zdravima, činjenica ostaje da prekomjerno nakupljanje kilograma, česta pojava raznih bolesti, probavne smetnje i drugi metabolički poremećaji, mogu ukazivati na prekomjerno nakupljanje toksina u organizmu, koji mogu biti uzrok tih smetnji i bolesti. Kako bi tijelo lakše izbacilo toksine (koji ga truju) iz organizma, potrebna mu je pomoć na dnevnoj bazi.

To ne znači da cijele dane morate hodati sa salatom u džepu, ali isto tako stoji da svaki dan možete svojem organizmu olakšati detoksikaciju na način da u jedan obrok ili međuobrok uvrstite nešto što će mu pomoći.

Zeleni smoothie

Ovaj smoothie dat će vašem organizmu energiju za početak dana.

Sastojci (za tri smoothieja)
1 ½ šoljice vode
1 glavica zelene salate – srednja veličina
3 – 4 deblje peteljke celera
1 velika šaka svježeg špinata
1 jabuka, srednje veličine
1 kruška, srednje veličine
1 banana
sok od jednog limuna

U blender stavite vodu i narezanu salatu, te dobro pomiješajte. Nakon toga dodajte špinat, celer, jabuku, krušku i sve dobro pomiješajte. Na kraju dodajte bananu i sok od limuna, te pomiješajte.

Čaj od đumbira i limunske trave

Ovaj čaj ne samo da je odličan za čišćenje organizma od štetnih tvari, nego dokazano podiže imunitet, te ima protuupalna svojstva, što je odlično za ove zimske dane.

Recept je jednostavan. S 4 decilitra vruće vode prelijte naribani (nasjeckani) korijen đumbira (veličine oko 5 cm), te dvije stabljike limunske trave. Prema želji dodajte do dvije kašičice meda. Čaj ohladite za piće.

Gusta supa od mrkve i peršuna

Supa će vas tokom dana okrijepiti i pomoći vam u liječenju prehlade i gripe, te će vašem tijelu pomoći u izbacivanju toksina.

Sastojci:
2 mrkve, srednje veličine
2 peršuna srednje veličine, i stručak peršunovog lišća
malo korijena od celera i lišća
malo poriluka
tjestenina za supu
so,biber

Očistite i naribajte mrkvu, peršun i celer, a poriluk narežite na sitne kolutiće. Na malo biljnog ili maslinovog ulja popržite poriluk, mrkvu, celer i peršun, dok sastojci ne omekšaju. Zalijte sve sa sedam decilitara vode, dodajte so (vegetu), nasjeckane listiće celera i peršina, a dok supa zavrije, dodajte malo tjestenine. Sve skupa kuhajte desetak minuta.

Sok od korijenja

Ovaj sok odličan je za popodnevne sate kada vas počne svladavati umor. Pun je vitamina C, kalija, te drugih vitamina i minerala, a ima i protuupalna svojstva, te pomaže u probavi. Sok se mora popiti unutar jednog dana, jer pod utjecajem zraka gubi svoja svojstva. Treba ga držati u frižideru.

Sastojci
¼ korijena od celera
½ komorača
2,5 cm korijena đumbira
sok od polovice limuna
1 mrkva, srednje veličine
1 cvekla, srednje veličine

Sve sastojke ocijedite u sokovniku.

Smoothie desert

Za one koji ne mogu bez slatkog ni u večernjim satima, evo jednog odličnog i zdravog smoothiea sa samo 160 kalorija. Sastojci će vam pomoći u lakšoj probavi, ali i detoksikaciji.

Sastojci:
1 smrznuta banana, narezana na komadiće
220 ml mlijeka od badema
½ kašičice cimeta
¼ kašičice ekstrakta vanilije
½ kašičice meda

Sve sastojke pomiješajte u blenderu. Prema potrebi dodajte još malo mlijeka od badema.

Izvor: žena.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti