Muškarci, pažnja! Predstavljamo vam sedam veličanstvenih automobila za 2016. godinu

Piše: Redakcija

Iako smo mi tek zagazili u februar 2015. godine, u pomalo bizarnom svijetu autoindustrije već je 2016. Barem kada je riječ o predstavljanju novih modela. Neki dizajneri automobila već su objavili fotografije i detalje o svojim debitantima za iduću godinu. Niti jedan „obični smrtnik” još nije dobio ključeve ovih modela, niti dodirnuo njihovu blistavu, metalnu površinu. Na to ćemo još sačekati. Do tada, a vjerovatno i zauvijek, većina nas će moći uživati samo u fotografijama ovih automobila. Predstavljamo vam sedam novih modela, takozvanih sedam veličanstvenih automobila u čijem znaku će proteći 2016. godina.

Acura NSX

auto2

Ovo je druga dugoočekivana generacija japanskog superautomobila.
Jedan od najpoznatijih japanskih sportskih automobila je napokon predstavljen u potpuno novom izdanju. NSX 2016 pokreće uzdužno postavljeni V6 motor, potpomognut s dva turbo i dva elektromotora. Snagu na sva četiri točka prenosi novorazvijeni mjenjač s dvostrukim kvačilom i devet stepeni prijenosa, a sve ovo obećava impresivne performanse. NSX ima i četiri vozačka moda koji mijenjaju rad motora, elektromotora, menjača i tvrdoću suspenzije. Ono što još nije poznato jeste datum početka prodaje kao i cijena. Zna se samo da je „supercar-worthy version”, u prevodu – jako, jako skupo.

Audi R8

auto3

Kada Acura NSX stigne u salone tamo će se suočiti sa žestokom konkurencijom iz Audija, R8 za 2016. Audi je odlučio da se drži atmosferskog motora kada je riječ o dolazećem R8 superautomobilu, model koji je skoro primijećen na testiranju na stazi u Nemačkoj, sa V10 motorom… Također je najavljeno da će biti drastično lakši i, naravno, bolji u svakom smislu, osim možda u upravljanju, kojem nije strano da je sve lošije u novim automobilima u smislu uživanja i uopće “učestvovanja” vozača.

Cadillac CTS-V

auto4

Cadillac CTS-V 2016: Ovaj high-performance model pokreće 6,2 litarski V8 motor s kompresorom koji raspolaže sa 640KS i 855 Nm obrtnog momenta, u paru s osmostepenim automatikom. To ovaj CTS-V čini najjačim serijskim Cadillacom ikada, a snažniji je i od evropskih konkurenata u vidu BMW-a M5 i Mercedesa E63 AMG S. Cadillac navodi da ubrzanje od 0 do 60 milja na sat (96 km/h) traje 3,7 sekunde, dok najveća brzina iznosi 322 km/h.

Chevrolet Camaro

auto5

Novi Camaro ne izgleda mnogo drugačije od svog prethodnika. Međutim, ispod površine sve je novo. Tu je Alpha platforma koja čini osnovu Cadillac ATS i CTS modela, zahvaljujući kojoj će biti lakši i izgledati manje nezgrapno. Ovaj auto moći će da se pohvali sedmostepenom manuelnom transmisijom i dual-clutch automatskom transmisijom.

Chevrolet Volt

auto8

Premda je General Motors imao povelikih problema sa serijskim automobilom Chevrolet Volt, i premda je govoreno i o mogućnosti odustajanja od cijelog projekta, vijesti s američkog kontinenta govore kako se priča oko Volta sretno nastavlja. General Motors je američkim medijima podigao plahtu s novog Chevrolet Volta i to tek toliko da pokaže dio prednjeg dijela karoserije. Novi model Chevrolet Volta, trebao bi imati najnoviju generaciju GPS sistema kojim će se puno lakše i brže locirati svi dostupni punjači. Skeptičniji novinari kažu kako će novi model Volta u svakom slučaju imati najvažniji dio na sebi – puno duži produžni kabel za punjenje strujom.

 McLaren Sports Series

auto7
Zanima vas McLaren Sports Series model, ranije poznat kao P13? Ovaj automobil pokretat će poznati 3.8-litarski V8 motor koji razvija više od 500 konjskih snaga. Sve to bit će dostupno u okviru vozila koji će biti slične veličine i težine kao 650S Coupe. Kada je riječ o performansama, McLaren Sport Series trebalo bi da od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od četiri sekunde, uz maksimalnu brzinu od 290 km/h ili više.
U planu je i GT3 derivat koji će biti namijenjen isključivo trkanju, uključujući i grand touring putničku varijantu. Početna cijena za McLarenov novi ulazni model bit će oko 166.000 eura.

Tesla Model X

auto1

Kalifornijska firma luksuznih električnih automobila je saopćila da će automobil “kombinovati prostranost i funkcionalnost porodičnih automobila s vrhunskim mogućim performansama električnog automobila”. Potvrđeno je da će serijski model imati “falcon wing” vrata, koja će omogućiti “lakši pristup trećem redu sjedišta čak i na najužim parking mjestima.” Osnovni model će biti opremljen sa 60kWh baterijom i imat će 380ks snage dok će 85kWh verzija biti ponuđena sa istom snagom, ali većim opsegom kretanja. Verzija najviših performansi 85kWh Performance će imati 691ks Dual Motor All Wheel Drive sistem pogona i opseg kretanja od oko 380 kilometara.

 

Pročitajte još